Ce este terapia prin neurofeedback

Neurofeedback este o formă avansată de biofeedback, care monitorizează și ajustează undele cerebrale pentru a corecta anomaliile asociate cu dificultăți cognitive sau cu tulburări de sănătate mintală. Aceasta se realizează prin tehnici de condiționare operantă, utilizând programe informatice conectate la senzori EEG. Acești senzori monitorizează activitatea cerebrală în timp real, în timp ce pacientul desfășoară diverse activități, cum ar fi vizionarea unor materiale video sau ascultarea unor melodii specifice. La SANADOR, pacienții au acces la terapie prin neurofeedback realizată de psihologi experimentați.

La SANADOR, pacienții au acces la terapie prin neurofeedback asigurată de psihologi foarte experimentați.

Sistemele de neurofeedback ajustează feedback-ul vizual sau auditiv în funcție de răspunsul cerebral dorit, facilitând autoreglarea activității neuronale. În cazul detectării unor activități cerebrale anormale, sistemul alterează calitatea sonoră și vizuală a imaginilor redate.

Tipuri de terapie prin neurofeedback

Terapia neurofeedback s-a dovedit utilă în diagnosticarea și tratarea multor afecțiuni, fiecare asociată cu un tip specific de neurofeedback. În timpul acestor terapii, electrozii atașați pe scalp monitorizează anumite frecvențe cerebrale, care reflectă reacțiile unei persoane.

Cele mai frecvent folosite tehnici de neurofeedback, adaptate pentru a aborda diverse afecțiuni specifice, includ:

  • neurofeedback de frecvență (putere), cel mai simplu și des folosit tip de terapie, cunoscut și sub numele de „neurofeedback de suprafață”, în care se folosesc doi până la patru electrozi pentru a detecta frecvențe asociate cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), anxietate și insomnie;
  • neurofeedback cu potențial cortical lent (SCP-NF), folosit de asemenea pentru persoanele cu ADHD, dar și pentru cele cu epilepsie și migrene, care a fost testat inclusiv la copii ca alternativă la soluțiile farmacologice;
  • sistemul de neurofeedback cu energie scăzută (LENS), folosit atât pentru persoanele cu tulburări hiperactive, cât și pentru cele cu niveluri scăzute de energie, este o terapie care schimbă undele cerebrale în timp ce pacientul stă nemișcat, cu ochii închiși; eficientă în tratarea insomniei, fibromialgiei, sindromului picioarelor neliniștite, anxietății, depresiei și furiei, fără a necesita efort conștient din partea pacientului;
  • neurofeedback hemoencefalografic (HEG) – o formă de neurofeedback destinată celor care suferă de migrene severe, în care electrozii monitorizează fluxul sanguin din creier, iar informațiile sunt folosite pentru a crește fluxul sanguin și a reduce durerea sau frecvența migrenelor.

Când este indicat tratamentul prin neurofeedback

Neurofeedback-ul, deși prezent încă din anii '70, a câștigat recent popularitate în tratamentul problemelor de sănătate mintală. Deși unele studii au fost criticate și încă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma pe deplin eficacitatea neurofeedback-ului, există numeroase cazuri documentate de succes în tratarea tulburărilor precum ADHD, anxietatea și PTSD.

Neurofeedback-ul poate fi util în gestionarea următoarelor afecțiuni:

  • tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD);
  • stres cronic, stări de stres acut și simptomatologia legată de burnout;
  • tulburările de anxietate, inclusiv anxietatea socială, atacurile de panică și fobiile specifice;
  • tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia majoră, problemele de gestionare a furiei sau schimbările de dispoziție;
  • tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD);
  • dependențele și tulburările legate de consumul de substanțe;
  • anumite tulburări de somn, precum insomnia;
  • afecțiuni legate de durerea cronică, cum ar fi fibromialgia;
  • problemele cognitive legate de memorie, concentrare sau focalizare;
  • tulburările din spectrul autismului sau alte tulburări neurocognitive;
  • declinul cognitiv asociat îmbătrânirii;
  • îmbunătățirea performanțelor cognitive, cum ar fi memoria, atenția, concentrarea pentru creșterea randamentului și a productivității.

Avantajele terapiei prin neurofeedback

Terapia prin neurofeedback sau neuroterapia prezintă multiple avantaje în gestionarea tulburărilor de sănătate mintală și cognitivă. Un aspect esențial constă în posibilitatea de a oferi feedback în timp real asupra activității cerebrale, facilitând astfel procesul de autoreglare a undelor cerebrale, cu scopul de a îmbunătăți starea emoțională și funcția cognitivă.

În acest fel se încurajează anumite frecvențe și se reduc altele. În plus, fiind o metodă non-invazivă și lipsită de medicamentație, neurobiofeedback reprezintă o opțiune preferabilă pentru cei care caută alternative la tratamentele convenționale. Totodată, neuroterapia susține dezvoltarea neuroplasticității, contribuind la formarea de noi conexiuni neuronale și la îmbunătățirea pe termen lung a abilităților cognitive.

Cum funcționează terapia cu neurofeedback

Neurofeedback-ul oferă date în timp real despre undele cerebrale în răspuns la diverse imagini, activități și sarcini. Persoanele care urmează un antrenament cerebral prin neurofeedback pot fi rugate să urmărească videoclipuri sau să asculte muzică, în timp ce activitatea lor cerebrală este monitorizată și înregistrată. Dacă se detectează unde cerebrale în afara ariei de înaltă funcționare, sistemul comunică cu creierul clientului prin modul în care se prezintă imaginile și muzica.

Un concept esențial în înțelegerea terapiei cu neurofeedback este neuroplasticitatea, care descrie capacitatea creierului de a se adapta și schimba continuu în funcție de experiențe, mediu și alegeri. Neurofeedback-ul stimulează aceste schimbări, creând noi conexiuni neuronale. În timp, creierul poate fi antrenat să consolideze aceste noi căi neuronale, ducând la schimbări de durată. Cu alte cuvinte, creierului i se prezintă o oglindă prin care poate începe procesul de autoreglare a activității sale.

Cum decurge o ședință de neurofeedback

O ședință de neurofeedback se desfășoară într-un cadru controlat, unde pacienții sunt conectați la un sistem EEG care monitorizează activitatea cerebrală. În prima etapă, se plasează electrozi pe scalp pentru a stabili un nivel de referință al undelor cerebrale. În timpul sesiunilor, pacienții sunt implicați în diverse activități, în timp ce sistemul le oferă feedback în timp real despre activitatea cerebrală. Acest feedback poate include modificări vizuale sau auditive, care indică dacă undele cerebrale ating parametrii optimi.

Scopul este de a ajuta creierul să învețe să-și regleze singur activitatea electrică printr-un proces numit condiționare operantă, în care pacienții primesc recompense subtile pentru comportamentele cerebrale dorite. Sesiunile durează, în general, între 30 și 60 de minute și pot necesita între 20 și 40 de întâlniri pentru a observa îmbunătățiri semnificative. Progresul este evaluat constant, iar tratamentele sunt ajustate în funcție de răspunsurile pacientului.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Ce urmează după tratamentul prin neurobiofeedback

În urma tratamentului prin neurobiofeedback, pacienții pot resimți o serie de efecte pozitive, însă este esențial ca procesul să fie susținut de un plan riguros de monitorizare și evaluare a progreselor. De regulă, majoritatea pacienților observă ameliorări semnificative ale simptomelor, manifestate prin reducerea anxietății, îmbunătățirea capacității de concentrare și a stării emoționale.

Studiile arată că cei care au urmat tratamentul prin neurofeedback au raportat o diminuare semnificativă a simptomelor, cu o reducere pe termen lung, efectele fiind adesea menținute în urma evaluărilor efectuate la șase luni sau un an post-tratament. În unele cazuri, clienții au optat pentru revenirea la antrenamentul neurofeedback pentru întreținerea rezultatelor, efectuând o ședință pe lună sau la câteva luni, în funcție de nevoie.

În plus, pentru a optimiza eficiența tratamentului, unii pacienți pot beneficia de combinarea EEG feedback-ului cu alte forme de terapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală. Pe lângă aceste avantaje, este vital ca pacienții să fie vigilenți în privința eventualelor recidive ale simptomelor și să colaboreze îndeaproape cu specialiștii pentru ajustarea tratamentului, dacă este necesar.

Neurofeedback la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consiliere psihologică oferită de specialiști empatici și experimentați și de metode avansate de diagnostic și tratament. În funcție de nevoile fiecărui pacient în parte, psihologul recomandă terapia potrivită.

Rezultatele terapiei prin neurofeedback sunt interpretate de psihologi experimentați.

Tratamentul prin neurofeedback disponibil la SANADOR este efectuat de psihologi cu vastă experiență, care interpretează rezultatele și discută cu pacientul despre cele mai adecvate soluții. De asemenea, pacienții au acces și la alte investigații performante, precum electroencefalogramă, monitorizare EEG și video-EEG.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR