Ce este neurinomul de acustic?     

Neurinomul de acustic sau schwannomul vestibular este o tumoră cerebrală care se dezvoltă din nervul vestibulocohlear. Presiunea generată de acest tip de schwannom poate determina pierderea auzului, apariția tinitusului (zgomote în ureche) și probleme de echilibru.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Schwannoamele sunt tumori care se dezvoltă din celulele Schwann ale sistemului nervos și sunt localizate cel mai frecvent în nervul vestibulocohlear. De cele mai multe ori, acestea sunt tumori cerebrale benigne, însă uneori pot deveni maligne. Creșterea lor este adesea lentă, însă, atunci când un neurinom de acustic crește rapid, poate deveni suficient de mare pentru a apăsa pe creier și a afecta funcțiile vitale.

Tratamentul pentru un neurinom acustic poate include monitorizarea, radioterapia și intervenția neurochirurgicală.

Watch on YouTube

Tipuri

Există două tipuri de neurinom de acustic: tipul sporadic, unilateral și tipul genetic, bilateral.

Neurinomul acustic sporadic, unilateral se dezvoltă în mod spontan, pe o singură parte a corpului în majoritatea cazurilor. Acesta poate să apară la orice vârstă, dar este mai frecvent la persoanele cu vârsta între 30 și 60 de ani.

Neurinomul acustic genetic, bilateral, apare la persoanele cu mutații ale cromozomului 22 și se dezvoltă pe ambele părți ale corpului.

Cauzele și factorii de risc pentru neurinomul acustic

În cele mai multe cazuri, nu există o cauză cunoscută pentru apariția neurinomului de acustic. Aproximativ 5% din cazurile de neurinoame de acustic sunt determinate de o tulburare genetică rară, numită neurofibromatoza de tip 2, în care există mutații la nivelul cromozomului 22. Aceste mutații afectează gena responsabilă pentru producția de celule Schwann.

Factorii de risc în apariția neurinoamelor acustice includ în principal predispoziția genetică, deoarece aceste tumori sunt adesea legate de anomalii genetice. Neurofibromatoza de tip 2 este o tulburare autozomal dominantă, ceea ce înseamnă că mutația asociată poate fi transmisă unui copil chiar și de la un singur părinte. Printr-un consult genetic, poate fi evaluat riscul apariției acestei afecțiuni la urmași.

De asemenea, vârsta poate fi un factor de risc, deoarece incidența neurinoamelor acustice crește odată cu îmbătrânirea. Este important de menționat că neurinomul acustic este rar întâlnit la copii.

Cum se manifestă neurinomul de acustic?

Inițial, simptomatologia unei astfel de afecțiuni poate fi ușor de ratat, iar semnele și simptomele tipice își vor face simțită prezența în ani. Deoarece neurinomul de acustic afectează nervul vestibular, poate provoca pierderea unilaterală a auzului, senzația de plenitudine în urechi, tinitus, probleme de echilibru și vertij.

Mai mult de 90% dintre cei afectați dezvoltă o formă de pierdere a auzului unilateral. Auzul afectat tinde să se deterioreze progresiv, ajungând până la surditate totală într-o ureche.

Tinitusul este un simptom frecvent și se poate manifesta ca un șuierat în urechea afectată.

Nervul vestibular este responsabil de echilibru și afectarea lui va duce la instabilitate sau probleme de echilibru (sindrom vestibular). Pacienții manifestă o tendință de a cădea în direcția afectată de tumoră.

Atunci când tumora crește, aceasta poate pune presiune și pe nervii din vecinătate, care controlează mușchii faciali, și pe vasele din jur, apărând amorțeala facială și senzația de slăbiciune. Sau, rareori, un neurinom de acustic poate crește suficient de mare pentru a comprima trunchiul cerebral, punând viața pacientului în pericol.

Investigații pentru diagnostic

Pentru diagnosticarea neurinomului acustic, medicul va recomanda efectuarea unor investigații imagistice, dar și teste specifice, inclusiv audiometrie pentru evaluarea capacității auditive.

De asemenea, medicul poate realiza testul de răspuns auditiv al trunchiului cerebral, care măsoară reacția nervilor auditivi la sunet și evaluează funcționarea trunchiului cerebral.

Printre investigațiile imagistice care pot fi indicate pentru diagnostic se numără tomografia computerizată și examenul RMN.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile complicații ale neurinomului acustic

Dacă neurinomul de acustic nu este tratat la timp, poate să crească în dimensiuni și să exercite presiune asupra trunchiului cerebral, iar fluxul normal de lichid cefalorahidian între creier și măduva spinării va fi blocat.

Această obstrucție poate provoca acumularea de lichid în creier, care va duce la hidrocefalie. Excesul de lichid din creier poate exercita presiune asupra țesuturilor cerebrale, determinând mișcări instabile, lipsă de coordonare, dureri de cap și confuzie.

Tratamentul recomandat

Opțiunile de tratament pentru neurinomul acustic țin cont de dimensiunea și de localizarea tumorii, de vârsta și de starea generală de sănătate a pacientului, dar și de gradul de afectarea a nervilor auditivi și de echilibru.

Pentru tumorile mici și fără simptome, medicul poate recomanda monitorizarea regulată, prin examen CT sau prin rezonanță magnetică.

Radiochirurgia este o alternativă pentru tumorile mici și medii și implică utilizarea radiațiilor țintite pentru a opri creșterea tumorii. De asemenea, se poate folosi radioterapia stereotaxică fracționată, care furnizează o doză mică de radiații tumorii pe parcursul mai multor ședințe și este folosită pentru a îi încetini creșterea fără a deteriora țesuturile din jur.

Medicul va interveni chirurgical dacă tumora crește rapid, provoacă simptome sau pune în pericol viața pacientului. Microchirurgia folosește instrumente specializate pentru zone mici, obiectivul fiind îndepărtarea neurinomului acustic, cu menținerea funcționalității nervului facial. Chirurgia este singurul tratament care asigură înlăturarea definitivă a tumorii, iar în anumite cazuri, se poate păstra funcția auditivă.

În timpul operației, neurochirurgul monitorizează auzul, pentru a maximiza șansele de conservare auditivă. Pacienții cu tumori mari, care au determinat o afectare semnificativă a auzului, au șanse reduse să-și păstreze auzul. Aproximativ 50% dintre pacienții cu tumori mici până la medii și cu auzul neafectat înainte de operație își vor menține auzul și după intervenția chirurgicală.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și tratamentul neurinomului de acustic la SANADOR

La SANADOR, diagnosticul de neurinom acustic este stabilit cu ajutorul audiometriei și a investigațiilor imagistice performante, realizate cu aparate RMN 3 Tesla și tomografe computerizate de ultimă generație.

Tratamentul chirurgical este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la tratament prin radioterapie stereotaxică, dacă există această indicație medicală.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR