Ce sunt negii sau verucile?

Negii, cunoscuți și sub denumirea de veruci, sunt excrescențe ale pielii cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Aceste excrescențe sunt benigne și apar atunci când virusul pătrunde în piele printr-o tăietură sau o zgârietură. Există mai multe tipuri de negi, iar aceștia pot apărea pe diferite părți ale corpului, inclusiv pe față, pe degete, în zona genitală și pe tălpi. Sunt o patologie relativ frecventă, predominant întâlnită la copii de vârstă școlară, persoane care manevrează carne crudă sau la cei cu imunitate scăzută. La SANADOR beneficiezi de consultații de dermatologie asigurate de medici experimentați și de tratamente moderne. Programează-te!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de negi

Există mai multe tipuri de negi, fiecare având caracteristici distincte și apărând în diferite zone ale corpului:

  • Veruci vulgare – sunt cele mai frecvente și apar de obicei pe mâini și degete. Sunt rotunde, dure și au o suprafață rugoasă; sunt cauzate cel mai des de tipurile 2 și 4 de HPV dar și de tipurile 1, 3, 7, 27, 29 si 57.
  • Veruci plane – sunt mici, plate și netede. Apar frecvent pe față, gât și mâini și sunt mai des întâlnite la copii și adolescenți. Se găsesc în grupuri mari, de cate 20-100 și sunt cauzate de tipurile 3, 10 și 28 de HPV.
  • Negi plantari – se dezvoltă pe tălpi și pot fi dureroase din cauza dimensiunilor mari și presiunii exercitate în timpul mersului. Aceștia pot crește în grupuri și pot avea aspect de calus. Sunt cauzate de tipurile 1, 2, 4, 27 și 57 de HPV.
  • Veruci filiforme – au o formă alungită și subțire și apar de obicei pe față, în special în jurul gurii, nasului, ochilor și bărbiei. Sunt cauzate de tipurile 1, 2, 4, 27 si 29 de HPV.
  • Negi genitali – sunt transmiși prin contact sexual piele la piele și apar în zona genitală și anală (negi in zona intima). Sunt de mici dimensiuni, iar în jur de 90% din ei sunt cauzați de tipurile 6 și 11 de HPV.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

De ce apar negii?

Negii sunt afectați de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Există peste 100 de tipuri de HPV, unele dintre ele prezentând risc mai mare de a cauza veruci. Virusul se transmite prin contact direct cu pielea infectată sau prin obiecte contaminate, cum ar fi prosoapele sau suprafețele din vestiare. Trebuie menționat că nu toate tipurile de HPV duc la apariția de veruci. De exemplu, tipurile de HPV care se pot maligniza (cum ar fi cel care duce la cancerul de cervix) nu duc la apariția de negi.

Factori care pot crește riscul de apariție a negilor includ:

  • Sistem imunitar slăbit. Persoanele cu un sistem imunitar compromis sunt mai susceptibile la infecții cu HPV.
  • Leziuni cutanate. Zgârieturile, tăieturile și alte leziuni ale pielii pot facilita pătrunderea virusului in organism.
  • Contactul direct cu verucile. Atingerea negilor sau a obiectelor contaminate poate răspândi virusul, incluziv atingerea verucilor proprii.
  • Umiditatea. Pielea umedă și moale favorizează infecția și apariția verucilor.

Datorită acestui cumul de factori, apariția de negi la copii este uneori greu de prevenit, în special în cazul unor negi pe degete. De asemenea, rosul unghiilor favorizează apariția verucilor în zona degetelor.

Nu orice persoana dezvoltă veruci în urma contactului cu HPV; apariția lor depinde de răspunsul sistemului imunitar al fiecărui individ.

Cum se manifestă verucile?

Verucile au o varietate de manifestări, în funcție de tipul și locația lor. În general, acestea sunt excrescențe ale pielii, de obicei asimptomatice, care uneori pot provoca disconfort sau durere, în special verucile plantare care sunt supuse presiunii în timpul mersului. Verucile vulgare sunt dure, cu o suprafață rugoasă, în timp ce verucile plane sunt netede și plate. Verucile filiforme sunt alungite și apar pe față, în timp ce negii genitali pot fi mici și netezi sau mari și conopidiformi.

Diagnosticarea negilor

Diagnosticarea verucilor este, de obicei, simplă și se bazează pe aspectul lor caracteristic. Medicul dermatolog poate identifica verucile printr-o examinare fizică a pielii. În cazuri rare, poate fi necesară o biopsie pentru a confirma diagnosticul și pentru a exclude eventuali negi cancerigeni sau alte afecțiuni cutanate care pot avea un aspect similar.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Este necesar tratament pentru veruci?

În general, negii sunt benigni și dispar de la sine fără tratament, pe măsură ce sistemul imunitar al organismului luptă împotriva virusului. Cu toate acestea, tratamentul poate fi necesar dacă verucile sunt dureroase (ca și în cazul celor apărute la nivel plantar), inestetice (mai ales în situația unor negi pe față), dacă se răspândesc rapid sau nu dispar de la sine. De asemenea, tratamentul este recomandat pentru negii genitali din cauza riscului crescut de transmitere și complicații.

  • Dermatologii SANADOR au experiență în tratamentul verucilor. Programează-te!

Metode de îndepărtare a negilor

 În vederea îndepărtării verucilor, se poate opta pentru una din următoarele metode:

  • Criogenarea negilor. Aceasta metodă frecventă implică înghețarea verucilor cu azot lichid. Procedura determină distrugerea celulelor infectate prin înghețarea acestora, ce duce apoi la necroza locala, urmând eliminarea de către organism a zonei necrozate. Criogenarea poate fi dureroasă și poate necesita mai multe ședințe.
  • Cauterizarea negilor. Aceasta implică arderea verucilor folosind un cauter electric sau laser. Cauterizarea este eficientă, dar poate lăsa cicatrici și necesită anestezie locală.
  • Tratamentul cu acid salicilic este un tratament topic care implică aplicarea acidului pe veruci pentru a le dizolva treptat. Acesta se poate face la domiciliu, de către pacient, dar este un tratament de lungă durată și necesită perseverență.
  • Intervenții chirurgicale. În cazuri severe sau persistente, negii pot fi îndepărtați chirurgical. Intervenția poate fi realizată prin excizie simplă sau prin utilizarea unui laser.
  • Imunoterapia implică stimularea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva virusului. Imunoterapia poate include aplicarea de creme imunomodulatoare sau injectarea de substanțe care induc un răspuns imunitar local.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, negii sunt diagnosticați după o consultație amănunțită, acordată de medici experimentați. SANADOR deține echipamente performante, ca dermatoscopul digital FotoFinder, care ajută la examinarea a numeroase tipuri de leziuni ale pielii, permițând stocarea imaginilor pentru analiză comparativă ulterioară. Pentru tratamentul negilor, dermatologii SANADOR pun la dispoziția pacienților proceduri moderne, pentru rezultate cât mai bune, atât din punct de vedere medical, cât și estetic.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR