Ce este nefrolitotomia percutanată?

Nefrolitotomia percutanată, prescurtată NLP, este o procedură chirurgicală minim invazivă folosită pentru îndepărtarea pietrelor de la rinichi care sunt prea mari pentru a fi eliminate spontan sau care nu răspund la alte tratamente. Pietrele la rinichi, sau calculii renali, se formează în tractul urinar din cauza cristalizării compușilor chimici din urină. „Percutanat” înseamnă că procedura se efectuează prin piele, creând o comunicare între aceasta și rinichi. Se folosesc instrumente speciale introduse printr-un mic tub pentru a localiza și îndepărta pietrele din rinichi. Vino la SANADOR pentru tratamente moderne, minim invazive, realizate de medici experimentați!

Procedura de nefrolitotomie percutanată, sau nefrolitotomie percutană, este efectuată de un urolog și durează de obicei trei până la patru ore. Deși NPL este o intervenție chirurgicală minim invazivă, care are mai puține complicații și permite vindecarea mai rapidă decât o intervenție chirurgicală deschisă, este o intervenție chirurgicală majoră. Riscurile cele mai frecvente ale acesteia includ hematuria (sânge în urină) și infecțiile. Procedura de nefrolitotomie percutanată are o rată de succes de aproximativ 75% până la 98%, iar recuperarea durează două până la patru săptămâni.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Indicațiile nefrolitotomiei percutanate

Majoritatea calculilor de la rinichi se elimină de la sine și nu necesită intervenție chirurgicală. În cazul unei pietre mai mici, dar care nu trece spontan, se recomandă inițial litotripsie cu unde de șoc (ESWL) sau ureteroscopie flexibilă cu laser. În cazul unui calcul mai mare sau la care celelalte proceduri nu au succes, se recomandă nefrolitotomie percutană. Astfel, indicațiile acestei proceduri includ:

  • Pietre la rinichi mari, care blochează mai mult de o ramură a sistemului colector al rinichiului;
  • Calculi cu diametru mai mare de 2 centimetri;
  • Pietrele mari sunt localizate în tubul care leagă rinichiul și vezica urinară (ureter);
  • Alte terapii au eșuat.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Avantajele NLP

Principalul avantaj al nefrolitotomiei percutanate este că îndepărtează calculii renali care nu sunt eliminați spontan sau nu pot fi îndepărtați cu alte tratamente. Această tehnică are o rată de succes mai mare pentru eliminarea tuturor pietrelor într-o singură intervenție decât alte tehnici, cum este litotripsia cu unde de șoc extracorporeală, care necesită adesea mai multe încercări. Este, de asemenea, o procedură minim invazivă, care se vindecă mai repede decât operația deschisă. Această procedură este asociată cu o durere postoperatorie semnificativ mai mică, o spitalizare mai scurtă și o recuperare mai rapidă, în comparație cu operația deschisă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pacientului pentru nefrolitotomie percutanată

Înainte de procedura de nefrolitotomie percutanată este necesară o vizită la medicul specialist pentru a verifica starea generală de sănătate și pentru efectuarea mai multor teste. Analizele de urină și sânge verifică prezența unei infecții, iar investigațiile imagistice, cum sunt ecografia, radiografia sau tomografia computerizată, sunt folosite pentru a stabili locația și aspectul pietrei.

Medicul trebuie înștiințat înainte de NLP despre orice medicamente, inclusiv suplimente alimentare, folosite de pacient, deoarece, în unele cazuri, poate fi necesară întreruperea acestora înainte de operație. De asemenea, medicul trebuie anunțat despre orice alergie cunoscută a pacientului.

În noaptea dinaintea operației, pacientului nu îi este permis să mănânce sau să bea lichide. Dacă pacientul trebuie să ia medicamente sub formă de comprimate, acestea trebuie administrate cu o înghițitură foarte mică de apă. Medicul poate recomanda administrarea de antibiotice înainte de procedura de nefrolitotomie percutanată, pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție după intervenție.

Cum se realizează nefrolitotomia percutanată?

Pentru procedura de nefrolitotomie percutană, un medic anestezist va pune sub anestezie generală pacientul, pentru a nu se mișca și a nu simți nicio durere pe parcursul acesteia. Odată adormit, urologul va face o incizie mică, de aproximativ 1 cm, la nivelul pielii, prin care este introdus un ac special în rinichi, într-o cameră de colectare a urinei, numită calice. Plasarea acestui ac se efectuează sub ghidaj ecografic sau radiologic. De asemenea, se poate introduce un tub subțire, flexibil, numit cateter, prin uretră, vezică urinară și ureter, până la nivelul rinichiului. Prin intermediul acestui cateter, medicul poate introduce o substanță de contrast specială care conturează structurile din interiorul rinichiului, astfel încât acestea să fie mai vizibile la examinarea imagistică.

Apoi, chirurgul plasează un tub de-a lungul traseului acului prin care sunt introduse instrumente specializate cu care sunt sparți și îndepărtați calculii. În unele cazuri, urologul poate folosi un laser sau un dispozitiv cu unde de șoc (litotriptor) pentru a sparge calculul în bucăți mai mici înainte de a-l îndepărta. Chirurgul poate plasa apoi un tub diferit, numit tub de nefrostomie, în același pasaj, care permite urinei să se scurgă direct din rinichi într-o pungă purtată în afara corpului pe perioada recuperării. Pietrele eliminate de la rinichi sunt trimise la laborator pentru a verifica tipul acestora, pentru a ajuta la determinarea cauzei și la prevenirea formării de noi calculi.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recuperarea după nefrolitotomie percutanată

NLP este o intervenție chirurgicală minim invazivă, dar în majoritatea situațiilor este necesară administrarea de medicamente pentru durere și spitalizarea timp de o zi sau două după operație. În unele cazuri, poate apărea o cantitate mică de sânge în urină în primele două săptămâni după operație, situație care este normală. În general, recuperarea durează de la două până la patru săptămâni după intervenție, perioadă în care este recomandată evitarea ridicării greutăților și a exercițiile fizice intense. Controlul postintervențional se realizează de obicei la 4 - 6 săptămâni după operație, când se pot efectua investigații imagistice pentru a verifica eventualele pietre rămase și pentru a verifica dacă urina se scurge normal din rinichi.

  • La SANADOR, serviciile medicale sunt la cel mai înalt nivel. Programează-te!

Riscuri și posibile complicații ale NLP

Deși această procedură s-a dovedit a fi una foarte sigură, ca în orice procedură chirurgicală, există riscuri și complicații potențiale. Riscurile posibile includ:

  • Sângerare – pot apărea unele pierderi de sânge, dar rareori pacienții necesită o transfuzie de sânge;
  • Infecție – pacienții sunt tratați cu antibiotice cu spectru larg pentru a reduce șansele de apariție a infecției după intervenție;
  • Leziuni ale țesuturilor/organelor – puțin frecvente, leziuni ale țesutului/organelor înconjurătoare, inclusiv intestinul, structuri vasculare, splina, ficatul, plămânul, pancreasul și vezica biliară ar putea necesita intervenții chirurgicale suplimentare;
  • Pierderea funcției renale – rară, cauzată de țesutul cicatricial care se poate forma în rinichi sau ureter, necesită o intervenție chirurgicală suplimentară;
  • Conversia la operația deschisă – dacă sunt întâmpinate dificultăți în timpul procedurii, situație care ar putea duce la o incizie mai mare și, eventual, o perioadă mai lungă de recuperare;
  • Eșecul de a îndepărta calculul – de obicei fie din cauza dimensiunii, fie a locației pietrei; poate fi necesar un tratament suplimentar;

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii urologi au la dispoziție dotări moderne, pentru efectuarea tuturor procedurilor de tratament pentru litiaza urinară. Pacienții beneficiază de consultații complete și investigații avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație. Medicii experimentați aleg tratamentul prin nefrolitotomie percutanată atunci când alte proceduri, mai puțin invazive, nu se dovedesc fezabile.

Echipamentele de vârf asigură ghidajul radiologic în condiții de siguranță deplină, iar dispozitivele ultramoderne de distrugere a calculilor contribuie la eficacitatea procedurii. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR este acreditată la categoria I, nivelul maxim de competență, și asigură buna desfășurare a tratamentului și îngrijiri avansate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR