Tipuri de nefrită
Nefrita poate fi regăsită în practică în diverse forme, de la nefrita ușoară, până la cea care poate duce la insuficiență renală. Există mai multe tipuri de nefrită însă, cel mai adesea, nefrita este descrisă, în funcție de modul de evoluție, ca fiind acută sau cronică. În cazurile severe de nefrită, pacientul poate dezvolta o encefalopatie uremică determinată de acumularea toxinelor în organism.
Nefrita acută are un debut brusc și este de cele mai multe ori consecința unei infecții virale sau bacteriene. În copilărie apare de obicei glomerulonefrita acută după o infecție cu streptococul beta hemolitic de grup A, la 1-3 săptămâni după o infecție streptococică. Glomeronefrita acută se declanșează și după infecții cu Stafilococ, pneumococ, Legionella, sifilis, oreion, varicela, hepatita B și C, infecție cu virusul Epstein Barr, virusul HIV, toxoplasmoză, malarie, trichineloză, schistosomiază. Uneori, acest tip de nefrită se vindecă de la sine, fără consecințe și complicații, de îndată ce sistemul imun a reușit să controleze agentul infecțios. De cele mai multe ori însă, este nevoie de un tratament susținut, pentru a evita deteriorarea rinichiului și progresul glomerulonefritei într-o gomerulonefrită cronică. Nefrita acută poate fi să apară și ca urmare a unor boli cu substrat autoimun, dintre care cele mai întâlnite sunt lupusul, poliarterita nodoasă sau boala Wegener.
Nefrita lupică este una din cele mai serioase complicații ale bolii autoimune Lupus eritematos sistemic (LES). 60% din pacienții cu lupus dezvoltă nefrită, care de cele mai multe ori apare cam la 5 ani distanță de la declanșarea lupusului. Sistemul imun al pacientului atacă din eroare rinichii, ducând la inflamație și la eventuala distrugere a delicatului sistem de filtrare renal. Rinichiul își pierde astfel capacitatea de a filtra sângele, de a menține echilibrul fluidelor corporale și de a regla nivelul hormonilor care controlează presiunea și volumul sangvin. În lipsa unor măsuri urgente, pacientul poate ajunge la dializă sau chiar la transplant renal. Studiile arată că nefrita lupică este mai comună în rândul femeilor și există o mai mare prevalență și severitate a bolii printre pacienții de origine afro-americană, asiatică și hispanică.
Nefrita cronică nu e descoperită ușor, deoarece se instalează pe parcursul mai multor ani, silențios, fără simptome evidente la început și duce inevitabil către insuficiență renală. Aproape toate formele de glomerulonefrită acută tind să se transforme în glomerulonefrită cronică. Uneori, glomerulonefrita cronică este ereditară si se asociază cu afectarea auzului sau a văzului. Alteori, pacientul se confrunta cu un episod de glomerulonefrită acută post-infecțioasă care, peste câțiva ani, se va transforma în glomerulonefrită cronică.
Nefrita interstițială sau tubulo-interstițială este inflamația care alterează tubulii renali și țesuturile care îi susțin - țesuturile interstițiale. În cele mai multe cazuri, lezarea tubulilor și a interstițiului, dar și refacerea acestora, se întâmplă concomitent. Nefrita interstițială poate fi, la rândul ei, acută sau cronică. În majoritatea cazurilor, nefrita interstițială acută apare ca o reacție de hipersensibilitate la medicamente, cel mai adesea la antiinflamatorii nesteroidiene, peniciline sau inhibitori de pompă de protoni, dar se poate declanșa și în urma unei infecții.
Nefrita interstițială cronică are ca urmare afectarea tubulilor din zonele medulare (de mijloc) ale rinichilor, care scad capacitatea de concentrare a urinei și de conservare a sodiului, cu poliurie și pierdere urinară de sodiu. Apare fibroza, care se extinde până la nivelul corticalei renale (zona externă, de margine), cu pierderea majoră a funcțiilor renale și progresia bolii cronice de rinichi. Dacă medicația care a declanșat episodul de nefrită interstițială este întreruptă suficient de rapid, complicațiile pot fi evitate.