Necroza aseptică de cap femural

Ce este necroza aseptică de cap femural?

Necroza aseptică de cap femural este o afecțiune care provoacă moartea țesutului osos în zona capului femural (partea superioară a femurului), prin întreruperea circulației sangvine la acest nivel. Țesutul osos mort se poate prăbuși și poate duce la deteriorarea articulației șoldului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Osteonecroza de cap femural afectează mai frecvent persoanele între 30-50 de ani, de sex masculin, dar poate să apară la orice vârstă. În lipsa tratamentului potrivit, administrat din timp, afecțiunea poate duce la complicații serioase, iar în stadiile avansate este necesară protezarea șoldului.

Watch on YouTube

Cauzele și factorii de risc

Țesutul osos se află într-un proces de permanentă reînnoire: există celule care produc os (osteoblaste) și celule cu rol modelator, care resorb osul (osteoclaste). Pentru ca procesul de formare osoasă să poată avea loc corect, osul are nevoie de oxigen și de substanțe nutritive, pe care le primește din sânge. Atunci când circulația sângelui este întreruptă la nivelul șoldului, apare un dezechilibru, iar celulele osoase mor.

Mai mulți factori pot contribui la necrozarea capului femural. Printre aceștia se numără:

  • Traumatismele (luxație de șold sau fracturi de șold) - pot duce la întreruperea circulației sangvine la nivelul capului femural.
  • Depunerile de grăsime de pe pereții vaselor de sânge mici, care reduc fluxul sangvin.
  • Consumul excesiv de alcool și fumatul - pot afecta fluxul de sânge și pot slăbi oasele.
  • Anumite afecțiuni, precum lupusul eritematos sistemic, anemia falciformă, boala Gaucher, boala Crohn, diabetul zaharat, anumite forme de cancer al sângelui (leucemii), pancreatita sau infecția HIV pot crește riscul dezvoltării necrozei aseptice de cap femural.
  • Radioterapia pentru cancerele din zona pelvină.
  • Transplantele de organ – în special transplantul renal este asociat cu necroza aseptică de cap femural.

Cum se manifestă osteonecroza aseptică de cap femural?

Semnele și simptomele necrozei avasculare de cap femural pot varia în funcție de stadiul bolii și de severitatea afecțiunii:

  • Durere la nivelul șoldului sau în zona inghinală. Această durere poate fi constantă sau intermitentă, se agravează în timp și poate iradia în zona inghinală sau fesieră.
  • Dificultate la mișcare și durere la mers.
  • Schimbări în modul de mers.
  • Dureri de genunchi -  durerea se poate extinde în jos, pe picior.
  • Pierderea mobilității articulației șoldului.
  • Atrofie musculară în zona șoldului.

Oricare dintre aceste simptome poate să apară și să dispară, progresând în timp.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul necrozei aseptice de cap femural se bazează pe evaluarea simptomelor pacientului, pe examinarea fizică și pe investigațiile imagistice. Medicul ortoped va efectua următoarele proceduri:

  • În cadrul examenului fizic obiectiv, medicul examinează șoldul, rugându-l pe pacient să execute anumite mișcări, pentru a identifica care este tipul de mișcare ce produce durere.
  • Examinările imagistice pot include radiografii și scanarea prin rezonanță magnetică: radiografiile oferă detalii asupra structurii osoase a capului femural și a articulației șoldului, iar examenul RMN este utilizat pentru a obține imagini detaliate ale țesutului osos și ale fluxului de sânge. Această investigație oferă imagini ale modificărilor osoase specifice stadiilor incipiente, când simptomele nu au apărut sau sunt nespecifice.
  • Scintigrafie osoasă – este o investigație de imagistică nucleară, în care o cantitate mică de trasor radioactiv este injectat în circulația sistemică, urmând să fie metabolizat de corp în diferite proporții. Ca urmare, se formează puncte fierbinți (cu concentrații mai mari de trasor), care indică zonele cu metabolism mai crescut, cum apar în procesul de vindecare osoasă.

Complicațiile necrozei aseptice de cap femural

Necroza aseptică de cap femural poate duce la mai multe complicații, mai ales dacă nu este tratată corespunzător. Printre acestea se numără:

  • Dezvoltarea osteoartritei -  o afecțiune care duce la deteriorarea cartilajului articulației șoldului.
  • Durere cronică și disconfort la nivelul șoldului.
  • Limitări în activitățile zilnice și mobilitate redusă.

Tratamentul recomandat

Tratamentul necrozei aseptice de cap femural depinde de stadiul bolii, de vârsta pacientului și de severitatea simptomelor. Opțiunile de tratament includ:

  • Monitorizarea activă: în cazurile incipiente, medicul poate recomanda monitorizarea activă a pacientului, cu radiografii periodice, pentru a urmări evoluția bolii.
  • Tratament medicamentos: medicamentele, cum ar fi antiinflamatoarele nonsteroidiene, pot ajuta la gestionarea durerii și inflamației.
  • Fizioterapie: prin recuperare medicală, se poate îmbunătăți mobilitatea și forța musculară și poate fi ameliorată durerea.
  • Dispozitive de asistare: pentru a ușura presiunea asupra articulației șoldului, pot fi folosite bastoane sau cârje.
  • Oxigenoterapia hiperbară, în care pacientul respiră oxigen 100% într-o cameră hiperbară etanșă, timp de aproximativ o oră și jumătate, în 30 sau mai multe sesiuni. Acest proces permite o oxigenare superioară a sângelui la o presiune atmosferică mai mare decât cea normală, ceea ce îmbunătățește transportul de oxigen către țesuturile afectate de necroză.
  • Tratament chirurgical, pentru cazurile grave, care nu pot fi tratate altfel.

Intervenție chirurgicală se poate realiza prin mai multe metode:

  • Decompresia de cap femural și autogrefe – pot fi folosite în cazurile incipiente, când încă nu s-a produs prăbușirea capului femural. Decompresia constă în găurirea capului femural, astfel încât presiunea să fie eliberată și să permită formarea unor noi vase de sânge, care să irige zona afectată. Grefele constau în prelevarea de țesut osos sănătos din altă zonă a corpului, de la un donator compatibil sau pot fi utilizate materiale artificiale, cu care va fi înlocuit osul afectat.
  • Artroplastia totală sau hemiartroplastia de șold – sunt proceduri utilizate în situațiile în care capul femural s-a prăbușit. În cazul artroplastiei de șold totale, chirurgul ortoped elimină porțiunea de os afectată, împreună cu cartilajul de la nivelul șoldului, și o înlocuiește cu o proteză. Dacă este înlocuit doar capul femural cu o proteză parțială, intervenția se numește hemiartroplastie de șold.

Este esențial ca pacientul să respecte toate recomandările medicului și să se efectueze controale regulate, pentru a monitoriza evoluția afecțiunii. Cu tratament corespunzător, mulți pacienți pot avea o recuperare bună și pot menține mobilitatea articulației șoldului.

Diagnosticul și tratamentul necrozei aseptice de cap femural la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații efectuate de medici ortopezi cu experiență și la investigații imagistice complete, realizate cu echipamente de ultimă generație – radiografii digitale, examen RMN 3 Tesla și scintigrafie osoasă. În acest fel, pacienții primesc un diagnostic rapid și precis, iar tratamentul poate începe din timp, pentru a preveni apariția complicațiilor.

Tratamentul pentru necroza aseptică de cap femural este întotdeauna personalizat, în funcție de severitatea simptomelor și de stadiul bolii. Dacă este necesară artroplastia de șold, procedura este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură performantă. Chirurgii ortopezi de la SANADOR recomandă tipul potrivit de proteză de șold pentru fiecare pacient în parte, iar intervenția chirurgicală este una sigură, cu rezultate bune pe termen lung.

De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală,pentru a-și recăpăta cât mai repede mobilitatea articulară și tonusul muscular.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR