Fetiță născută prematur, cu doar 740 de grame, salvată la Maternitatea SANADOR

Șansa la viață, la Maternitatea SANADOR

Micuța Teodora s-a născut prematur, la doar 30 de săptămâni, la Maternitatea SANADOR. Avea numai 740 de grame, o greutate care corespundea unui făt de 26 de săptămâni. Era „o mână de om”, dar cu o forță impresionantă de a se lupta pentru viață. Nu singură, alături de părinții care ar fi făcut orice să o salveze pe micuță. Și alături de o echipă medicală experimentată și competentă, care a monitorizat-o cu atenție zi și noapte, i-a oferit toate îngrijirile necesare și a ajutat-o să treacă cu bine peste această perioadă critică, să se adapteze la viața extrauterină și să se dezvolte corespunzător.

Micuța Teodora, în brațele mamei, alături de Dr. Anca Cabăț (stânga) și Dr. Emel Nuraltay.

Toate eforturile au fost încununate cu succes, bucuria fiind de nedescris atunci când micuța Teodora a fost externată într-o stare bună de sănătate, cu o greutate depășind două kilograme, la 10 săptămâni de la nașterea prematură. Practic, externarea a fost aproape de termenul la care ar fi trebuit să vină pe lume.

Este o poveste despre puterea de a lupta și de a supraviețui, despre care mica minune va afla în timp de la părinții săi, care au făcut tot ce le-a stat în putință să își vadă fetița sănătoasă, să o poată ține în brațe și să se poată bucura din plin de prima ei privire, de primul scâncet și de toate momentele frumoase alături de ea.

Din echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR care a gestionat cu succes cazul Teodorei au făcut parte Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie, Dr. Anca Cabăț, medic specialist neonatologie, și Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie.

Restricție de creștere intrauterină

Povestea problemelor cu care s-a confruntat micuța Teodora începe la doar 20 de săptămâni de sarcină, la ecografia de morfologie fetală, când medicul a observat ceva în neregulă. Sarcina Esterei, mama micuței, evoluase normal până atunci. Medicul a observat însă o restricție de creștere intrauterină severă, de două săptămâni, astfel că a recomandat ca sarcina să fie monitorizată cu multă atenție.

Estera a fost astfel spitalizată două săptămâni la o maternitate din Iași, pentru ca medicii să poată urmări evoluția în continuare a sarcinii. Dar, în ajunul Crăciunului, medicul i-a dat permisiunea de a se externa pentru a petrece sărbătorile acasă.

„După Crăciun, pe 29 decembrie, m-am internat cu o gastrită puternică. Doamna doctor care m-a preluat la maternitatea de stat din Iași chiar mi-a zis că s-ar putea să pierd sarcina. Când soțul meu a întrebat ce se întâmplă, dumnealor spuneau că totul este bine, că o să meargă, că o să stau în spital până nasc, în martie”, povestește mama Teodorei.

Speranța din Ajun

Estera era suspectă de dezvoltarea unei hipertensiuni arteriale în sarcină, dar și de o problemă de coagulare, pentru care a primit tratament anticoagulant. Însă monitorizarea tensiunii arteriale nu a confirmat suspiciunea, femeia neavând valori tensionale mari. Lucrurile au continuat să se înrăutățească.

Deși primea asigurări că evoluția sarcinii era favorabilă, viitoarea mămică simțea că era ceva în neregulă. Soțul ei, Theodor, medic de profesie, a înțeles cât de gravă era situația. Știa că viața viitorului său copil este pusă în pericol și că totul s-ar fi putut transforma într-o tragedie. Pentru a-și proteja soția, pentru a nu amplifica starea de îngrijorare, nu i-a spus însă nimic. Dar a dus o căutare asiduă pentru a găsi o maternitate capabilă să ofere șansa la viață micuței nenăscute.

În căutările sale, Theodor a citit despre un caz similar, gestionat cu succes la București, la Maternitatea SANADOR, cu o fetiță născută prematur la 24 de săptămâni, salvată de medicii de aici.

„Este greu să descriu în cuvinte. Simțeam că dacă soția mea va sta în maternitatea din Iași, cel puțin conform recomandărilor, nu va fi bine și eram disperat. Atunci am sunat la SANADOR și le-am spus că sunt cadru medical și că aș vrea să vorbesc cu doamna Dr. Emel Nuraltay, pe care nu o știam, nu o văzusem vreodată. Dar simțeam că trebuie să vorbesc cu ea, nu pot să explic de ce aveam acest sentiment. Așa a vrut Dumnezeu! Dar, pentru că numerele medicilor sunt confidențiale, persoana de la celălalt capăt al telefonului mi-a recomandat să îi trimit doamnei doctor un mail. Și i-am scris, ca un tată, ca un părinte disperat. Era 31 decembrie, pe la prânz. Două ore mai târziu, doamna Dr. Nuraltay m-a sunat. Plângeam în telefon și am rugat-o să mă ajute”, mărturisește emoționat Theodor.

„Disperarea pe care am simțit-o din mailul acela m-a făcut să pun mâna pe telefon și să sun”, povestește Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic SANADOR. „La capătul celălalt al firului, am auzit o voce blândă, emoționată, tremurândă. Tatăl era foarte mirat că a fost sunat atât de repede, mai ales că eram în ajunul Anului Nou. Am solicitat dosarul de analize al doamnei, pe care mi l-a trimis prin mail, ecografie cu ecografie. Am studiat tot parcursul acestei sarcini care, până la 20-22 de săptămâni, părea o sarcină cu o evoluție absolut normală. Din acel moment, fătul a început să rămână în urmă ca dezvoltare. Și a tot rămas în urmă până când, la 30 de săptămâni de sarcină, era dezvoltat cât pentru o sarcină de 26 de săptămâni. Mai mult decât atât, fluxurile sanguine dinspre placentă către făt nu erau cele mai fericite”, povestește medicul.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Naștere în urgență la Spitalul Clinic SANADOR

Micuța Teodora se afla într-o suferință fetală severă, iar riscurile erau majore. Viața și sănătatea fetiței atârnau de un fir de ață și avea nevoie de îngrijiri avansate, iar la maternitatea din Iași acest lucru nu se întâmpla. Părinții au solicitat externarea la cerere pe 2 ianuarie. La Maternitatea SANADOR, Estera a ajuns cu o ambulanță privată la 5 ianuarie.

În tot acest timp, Teodor a fost în strânsă legătură cu Dr. Emel Nuraltay, care i-a ghidat toți pașii, astfel încât mama și bebelușul să fie în siguranță până ajung în București.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa coordonată de Dr. Emel Nuraltay era deja pregătită pentru preluarea Esterei. Fiind o urgență obstetricală, pacienta a fost evaluată și a primit îngrijiri imediate în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.

„Când am ajuns aici, țin minte că domnul doctor care mi-a făcut ecografia a exclamat: «Copilul acesta trăiește, mișcă!», cu toate că mai era funcțional un singur vector de la placentă, ce îi mai transmitea ce avea nevoie”, povestește Estera, care abia în acel moment a înțeles pe deplin cât de gravă era situația. Bebelușul era la limita supraviețuirii, dar încă lupta pentru viață. Viitoarea mămică a fost internată imediat și s-a acționat prompt, astfel încât viața mamei și a fătului să nu fie în pericol.

„Când a fost preluată de către garda de obstetrică, s-a văzut clar suferința fetală cronică în care se afla fetița, fluxurile erau total inversate, era o suferință fetală severă. Probabil că, dacă sarcina ar mai fi durat 24-48 de ore, s-ar fi soldat cu deces intrauterin. Am acționat imediat, pacienta efectuase la Iași deja corticoterapia pentru maturare pulmonară fetală, anticipându-se nașterea prematură. Noi i-am administrat sulfat de magneziu, care ajută la neuroprotecția fătului atunci când se face o extracția în caz de prematuritate severă. Am așteptat 6 ore, pentru ca efectul sulfatului de magneziu să fie maxim, și am efectuat extracția în după-amiaza aceleiași zilei”, explică Dr. Emel Nuraltay.

Micuța Teodora a venit pe lume prin cezariană realizată în urgență. Evoluția postoperatorie a Esterei a fost favorabilă, fără complicații, iar după trei zile de la naștere a primit permisiunea de a se externa. Însă a revenit zilnic la Spitalul Clinic SANADOR, ca să fie alături de Teodora.

Teodora, alături de părinți, înainte de externarea de la Spitalul Clinic SANADOR.

Îngrijiri avansate în Terapia Intensivă Neonatală

„Am aflat că va veni o sarcină cu prematur de 30 de săptămâni, dar cu o mare restricție de creștere. Ca urmare, ne-am pregătit pentru a prelua acest copil pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală. Când mama a ajuns la SANADOR, totul era deja pregătit, cu toții așteptam acest caz. Deși copilul a avut un scor APGAR mai mic la naștere, doar nota 6, el a fost susținut din punct de vedere respirator și a fost monitorizat permanent, iar la 5 minute scorul APGAR era deja 8”, povestește Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR.

Teodora avea doar 740 de grame la naștere, ajungând apoi la 670 de grame. După ce a fost arătată mamei, fetița a fost predată specialiștilor experimentați din Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR, care i-au acordat îngrijirile necesare în caz de prematuritate extremă. Teodora a fost dusă imediat într-un incubator special, care putea asigura condițiile speciale de căldură și umiditate necesare unui organism atât de fragil, și a fost permanent monitorizată.

„A fost conectată la ventilator cu ajutorul canulelor nazale speciale și a început imediat hrănirea ei prin linii venoase multiple, prin care a primit și medicația necesară. Au urmat rapid evaluările inițiale, incluzând analize de sânge, radiografii, ecografii, care au completat informațiile necesare echipei de neonatologie pentru stabilirea celui mai bun plan de îngrijiri”, își amintește Dr. Anca Cabăț, medicul neonatolog care a preluat cazul Teodorei.

Dincolo de toate temerile și îngrijorările, bucuria mamei atunci când și-a auzit copilul plângând a fost de nedescris. „Am văzut două mânuțe și două piciorușe care se zbăteau acolo și i-am auzit plânsul, țipetele. Când am auzit-o, tot ce am putut să îmi spun a fost: trăiește! Știam că sunt pe cele mai bune mâini și cumva eram în siguranță, dar am conștientizat și mai mult gravitatea situației”, povestește Estera.

Pentru echipa de neonatologie au urmat zile și nopți de muncă intensă. Progresele au devenit curând evidente: Teodora a început să respire mai bine, analizele de sânge s-au normalizat. După 10 zile a reușit să digere câteva picături de lapte matern. Suportul ventilator nazal a fost înlăturat la vârsta de două săptămâni, dar micuța a necesitat continuu cafeină administrată venos, pentru evitarea episoadelor de apnee de prematuritate. Greutatea pierdută la naștere a fost recuperată spre finalul primei luni de viață, iar fetița a continuat să ia în greutate.

„N-am să uit vreodată momentul în care mămica și-a primit prima dată copilul în brațe. A pus-o pe piept. Micuța este o «revoluționară», plânsul ei răsuna în toată secția! Dar, cum a dat de mama ei, s-a lăsat liniștea în terapia intensivă. A fost, așa, ca o ușurare și am fost bucuroși și mulțumiți, foarte emoționați, că am putut să îi dăm mamei copilul mult dorit”, adaugă Dr. Cornelia Preda.

Pentru că a luat bine în greutate, Teodora a putut fi transferată apoi pe secția de normoponderali.

Externată cu o greutate de peste 2 kg

Dotările de ultimă generație și experiența echipei medicale de la Maternitatea SANADOR, atenția și profesionalismul cu care au tratat acest caz au făcut ca o „mână de om” să devină apoi „puiul de om” pe care părinții îl țin acum în brațe cu multă iubire și căldură, cu inimile debordând de fericire.

„Suntem o familie împlinită datorită profesionalismului echipei medicale de la Spitalul Clinic SANADOR!”, transmite fericită mama Teodorei.

„Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală și oamenii de aici sunt excepționali! Mi-au salvat copilul, soția, familia, pe mine. Din suflet le aduc toată mulțumirea că sunt acum un părinte fericit și suntem bine datorită lor. Toată viața o să le fiu dator acestor oameni. Nu doar că își fac meseria, dar sunt și OAMENI care înțeleg și care fac poate mai mult decât simpla lor meserie, sunt implicați în ceea ce fac. Cred că asta face diferența dintre orice alt spital și Spitalul Clinic SANADOR: oamenii. Oamenii sfințesc locul! Acesta este un loc excepțional, un loc minunat! Mulțumesc întregii echipe SANADOR, doamnei doctor Nuraltay, doamnei doctor Cabăț, doamnei doctor Preda și echipei din spate. Le voi aduce mulțumire toată viața! Și mulțumim lui Dumnezeu, bineînțeles! Pentru că el lucrează direct, dar și prin oameni”, spune cu lacrimi în ochi tatăl Teodorei.

Când a venit momentul externării, bucuria părinților a fost fără margini.

Teodora a plecat acasă aproape de ziua în care ar fi trebuit să se nască, cu o greutate de 2.030 de grame. Vor urma multe alte consultații, analize, investigații imagistice, reevaluări și monitorizarea la neonatolog și apoi la pediatru. Însă toate eforturile necondiționate ale părinților și ale echipei medicale sunt răsplătite înzecit de zâmbetele și progresul acestei fetițe curajoase.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Naștere în siguranță la Maternitatea SANADOR

La Maternitatea SANADOR, gravidele au acces la servicii complete de monitorizare a sarcinii prin consultații de specialitate, analize de laborator și investigații specifice, inclusiv prin ecografii de sarcină și morfologie fetală. În cazul unei sarcini cu risc, echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR este pregătită să intervină în orice moment, astfel încât viața viitoarei mame și a copilului să nu fie în pericol.

Bebelușii născuți înainte de termen la Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, beneficiază de îngrijiri avansate în Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR, de categoria I, dotată cu echipamente performante, care susțin funcțiile vitale ale micuților și îi ajută să se adapteze mai ușor la viața extrauterină.

În cazul unei urgențe apărute în sarcină, gravidele pot opta pentru serviciile medicale asigurate de Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, unde pot primi cele mai bune îngrijiri. La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linii de gardă de obstetrică-ginecologie, terapie intensivă, neonatologie și terapie intensivă neonatală.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR