Ce trebuie să faci în cazul unei mușcături de pisică?

În cazul unei mușcături de pisică, rana trebuie să fie spălată cu apă și cu săpun delicat, iar sângerarea poate fi încetinită folosind o cârpă curată. Deși pisicile domestice sunt, în general, vaccinate împotriva anumitor bacterii și infecții, pisicile comunitare (și, uneori, chiar și cele domestice) pot purta bacterii care transmit diferite boli. La SANADOR, pacienții mușcați de pisică beneficiază de consultație de specialitate și, în funcție de indicație, de analize de laborator și de toate investigațiile necesare, pentru recomandarea tratamentului necesar și prevenirea complicațiilor.

Rana provocată de mușcătura de pisică trebuie bandajată cu un bandaj steril și menținută acoperită până la consultarea unui medic. După aceea, bandajul trebuie schimbat de mai multe ori pe zi, iar semnele de infecție, precum roșeața, edemul, durerea și febra, trebuie monitorizate cu atenție. Dinții și ghearele ascuțite ale pisicii pot pătrunde adânc, uneori afectând țesuturi, ligamente și tendoane.

Cât de periculoasă este mușcătura de pisică?

Pisicile poartă o varietate de patogeni pe și în interiorul corpului. În unele cazuri, mușcăturile de pisică pot conduce la infecții de la ușoare la severe. Deși probabilitatea de infecție poate varia, estimările generale ale ratei de infecție de la mușcătura de pisică variază între 20% și 80%. Prin urmare, o persoană ar trebui să fie atentă la semnele de infecție în cazul în care este mușcată de o pisică.

Pe lângă infecții, în funcție de gravitatea mușcăturii, pot apărea următoarele complicații: deteriorarea nervilor, afectarea tendoanelor, în special la nivelul mâinilor, un fragment rupt din dintele pisicii ar putea rămâne blocat în rană și cicatrice la locul mușcăturii.

Boli transmise de mușcătura de pisică

Cavitatea bucală a pisicilor găzduiește numeroase bacterii periculoase. Dinții lor ascuțiți pot injecta bacterii adânc în țesuturile pielii în timpul unei mușcături, creând orificii de puncție care se pot sigila rapid, capturând bacteriile sub piele, unde condițiile sunt ideale pentru proliferarea acestora. O infecție cutanată, cunoscută sub numele de celulită, poate apărea rapid după o astfel de mușcătură.

Prin mușcătura pisicilor, bacterii precum Staphylococcus aureus, Campylobacter și Pasteurella multocida pot fi introduse în corpul uman. Staphylococcus aureus, prezent des pe pielea oamenilor și animalelor, se răspândește prin contact direct, iar pisicile nu prezintă de obicei semne vizibile ale acestei infecții, ceea ce face dificilă detectarea sa.

Infecția cu Campylobacter poate fi contractată prin contactul cu fecalele unei pisici infectate sau prin apă și alimente contaminate, manifestându-se prin crampe stomacale, febră, greață și diaree. În cazul infecției cu Pasteurella, apărută după o mușcătură sau zgârietură de pisică, semnele inițiale pot apărea în câteva ore, iar mâinile, articulațiile și tendoanele sunt cele mai expuse riscului.

Oamenii pot contracta și febra zgârieturii de pisică, numită și boala zgârieturii de pisică, cauzată de bacteria Bartonella henselae, transmisă de pisici infectate prin mușcături de purici sau prin lupte cu alte pisici infectate. O mușcătură, o zgârietură sau chiar saliva unei pisici infectate pot transmite această bacterie.

Pisicile, ca și alte mamifere, pot fi purtătoare ale virusului rabiei, ce dă o afecțiune aproape întotdeauna fatală dacă nu este tratată prompt. Majoritatea pisicilor domestice sunt vaccinate împotriva rabiei. Totuși, dacă pisica nu a fost vaccinată, consultarea urgentă a unui medic este esențială. Tetanosul, cauzat de bacteria Clostridium tetani, poate fi transmis printr-o mușcătură de pisică. Dacă pisica este necunoscută și dacă au trecut mai mult de zece ani de la ultima vaccinare, este recomandat un vaccin antitetanos.

Semne și simptome provocate de mușcătura de pisică

Infecția este consecința mușcăturilor de pisică care îngrijorează cel mai mult cadrele medicale. Dacă nu este tratată, o posibilă infecție poate duce la pierderea țesutului, la cicatrici sau chiar la sepsis. Gemeni precum Staphylococcus aureus, Campylobacter sau Pasteurella pot fi introduși în organism printr-o mușcătură de pisică, iar semnele și simptomele pe care le pot provoca includ:

  • febră ridicată, care indică faptul că organismul ar putea lupta împotriva unei infecții;
  • sensibilitate sau durere locală - zona mușcăturii poate fi dureroasă, în special la atingere;
  • roșeață și edem: pielea sau țesuturile din jurul mușcăturii pot fi umflate, roșii și poate exista o senzație de căldură la atingere;
  • dungile roșii sau nodulii pot fi indicatori ai unei infecții mai grave;
  • puroi - un lichid gros, alb, galben sau de altă culoare, care se poate scurge din zona afectată și poate avea un miros neplăcut.

Alte manifestări posibile ale unor boli transmise de pisică pot include ganglioni limfatici inflamați și oboseală.

Complicațiile mușcăturii de pisică

O infecție cauzată de o mușcătură de pisică poate conduce la complicații grave dacă nu este tratată prompt. Printre acestea se numără celulita, abcesele și septicemia, precum și leziuni ale tendoanelor și nervilor, care pot duce la pierderea funcționalității zonei afectate și la cicatrici permanente, mai ales în cazul mușcăturilor adânci.

Encefalopatia, caracterizată prin alterarea stării mentale, cu afectarea cognitivă, atenției și a conștienței, și osteomielita, o infecție a oaselor ce provoacă dureri intense și distrugerea țesutului osos, pot fi și ele consecințe ale mușcăturii de pisică.

În cazurile foarte grave, mușcătura poate duce la sepsis, o infecție sistemică severă, care reprezintă o urgență medicală ce necesită intervenție imediată pentru a preveni insuficiența organelor și decesul. Uneori, se poate ajunge la amputarea membrelor lezate, pentru a opri răspândirea infecției și a salva viața pacientului. Fără tratament adecvat, infecțiile severe cauzate de mușcăturile de pisică pot fi fatale. Intervenția medicală rapidă este esențială pentru a preveni aceste complicații și pentru a asigura o recuperare completă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Analize și investigații recomandate după mușcătura de pisică

În urma unei mușcături de pisică, este imperativ să se efectueze investigații medicale, pentru a evalua riscul de infecție și a începe tratamentul. Medicul va examina rana, pentru a determina gravitatea acesteia și pentru a identifica semne de infecție, precum roșeața, umflătura, căldura sau prezența puroiului. Dacă rana este adâncă ori a afectat tendoanele sau oasele, poate fi nevoie de o radiografie, pentru a exclude leziuni profunde.

Pentru a identifica tipul de bacterie responsabilă de infecție și pentru a stabili tratamentul antibiotic corespunzător, medicul poate recolta o mostră din rană, pentru o cultură bacteriană. De asemenea, va verifica statusul imunitar al pacientului în raport cu vaccinul antitetanic și va administra un rapel, dacă acesta nu a fost vaccinat în ultimii zece ani. În cazul în care pisica nu este cunoscută sau nu este vaccinată împotriva rabiei, medicul va evalua riscul de infecție rabică și poate recomanda tratament profilactic antirabic.

Aceste investigații medicale sunt esențiale pentru a preveni complicații grave, cum ar fi infecțiile severe, osteomielita sau septicemia, care pot apărea în urma unei mușcături de pisică.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru mușcătura de pisică

În cazul unei mușcături de pisică fără stăpân, este recomandată spălarea imediată a rănii cu apă și săpun timp de cinci minute și contactarea promptă a unui medic. Pisicile comunitare pot fi purtătoare de rabie, necesitând tratament profilactic post-expunere, pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Pentru mușcăturile de la pisici domestice, nu este necesară întotdeauna asistența medicală imediată, dar curățarea promptă a rănii cu apă și săpun este esențială. Aplicarea unui dezinfectant și o presiune ușoară cu o cârpă curată în caz de sângerare, precum și ridicarea extremității afectate, pentru reducerea edemului și a durerii, sunt măsuri recomandate. Antiinflamatoarele pot ajuta la controlul inflamației și al durerii.

Dacă apar semne de infecție, cum ar fi roșeața, umflarea, căldura la atingere, febra, durerile de cap, lipsa poftei de mâncare, ganglionii inflamați sau o stare generală de rău, este necesară consultarea imediată a unui medic. Tratamentul poate include administrarea de antibiotice pentru mușcătura de pisică, oral sau intravenos, drenarea abceselor și, în cazuri extreme, intervenții chirurgicale.

Monitorizarea atentă a oricăror semne de infecție și solicitarea promptă a asistenței medicale sunt esențiale pentru a preveni complicațiile grave.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum poți preveni mușcătura de pisică?  

Un posesor de pisici ar trebui să se asigure că își duce animalul la medicul veterinar, pentru îngrijirea periodică. Acest lucru poate garanta sănătatea pisicii și poate preveni bolile infecțioase.

Pentru a preveni mușcăturile sau zgârieturile, sunt recomandate următoarele măsuri:

  • fiți precauți în prezența animalelor necunoscute și abordați-le cu grijă chiar dacă par prietenoase;
  • evitați jocurile brutale cu animalele, deoarece acestea pot duce la apărarea lor agresivă față de alte persoane;
  • evitați jocurile agresive atunci când o pisică este mică, pentru a descuraja mușcăturile și zgârieturile;
  • tăiați ghearele pisicii, cu ajutorul unui veterinar, dacă este necesar;
  • învățați copiii să interacționeze respectuos cu pisicile și cu alte animale și să informeze îngrijitorii în cazul în care au fost mușcați sau zgâriați de o pisică.

Evaluare medicală și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții mușcați de animale au acces la consultații realizate de medici experimentați, la analize de laborator și la investigații imagistice performante, în funcție de recomandarea stabilită de specialist. Prin Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, aceste investigații pot fi realizate la orice oră din zi și din noapte.

Starea persoanelor mușcate de pisică sau de un alt animal este evaluată prompt și corect, pentru stabilirea tratamentului necesar pentru prevenirea complicațiilor. Plăgile deschise provocate de mușcătură sunt tratate optim, în funcție de severitatea leziunilor. De asemenea, la SANADOR este disponibil tratament profilactic, prin administrarea de vaccin antitetanos, la recomandarea medicului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR