Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat o căpușă?

Căpușele sunt vectori pentru mai multe boli infecțioase bacteriene sau virale ce pot afecta oamenii. Asta înseamnă că nu produc în mod direct bolile în urma unei mușcături, ci că poartă și pot transmite, în anumite condiții, agentul patogen responsabil de infecția propriu-zisă. Tipul de agent infecțios transmis este dependent de specia de căpușă care produce mușcătura și, astfel, de arealul geografic în care acestea pot fi întâlnite.

În Europa, inclusiv în România, principalele boli ce pot fi transmise de căpușe sunt boala Lyme (produsă de anumite specii de Borrelia), encefalită transmisă de căpușe (un Flavivirus), febra hemoragică de Crimeea-Congo (o altă infecție virală), febra recurentă transmisă de căpușe (produsă de alte specii de Borrelia), febra butonoasă (produsă de o bacterie numită Rickettsia conori), anaplasmoza (o altă rickettsioză, Anaplasma spp.) și erlichioza (tot o infecție bacteriană).

Ce trebuie să facem dacă ne-a mușcat o căpușă?

Dacă se remarcă momentul mușcăturii de căpușă și aceasta este în continuare fixată la nivelul pielii, recomandarea este de a încerca extragerea acesteia cât mai repede, de preferat cu o pensetă fină, fără a o rupe și fără a o manipula excesiv, cu respectarea măsurilor de igienă locală. Dacă acest lucru nu se poate realiza de către dumneavoastră, va puteți prezenta la un cabinet medical de urgență pentru ajutor.

Dacă nu știți cu cât timp în urmă s-a produs mușcătura, sau atunci când căpușa a rămas atașată mai mult de 24 de ore, vă puteți adresa medicului de familie sau unui medic de boli infecțioase pentru a se evalua necesitatea administrării unei doze sau scheme profilactice antibiotice. În orice caz, timp de circa o luna de la mușcătura, trebuie monitorizată apariția unor erupții cutanate, a febrei, durerilor musculare, durerilor de cap, a unei stări de oboseală, situații în care se recomandă prezentarea de urgență la medic, pentru evaluări suplimentare.

Informatii oferite de Dr. Andrei Rogoz, medic primar Boli infectioase, Spitalul Clinic SANADOR.

SANADOR