Ce semne și simptome pot apărea după mușcătura de căpușă?
În funcție de bolile transmise, există mai multe simptome după mușcătura de căpușă: apariția unui eritem (pată roșie) la locul mușcăturii, febră, frisoane, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), cefalee (durere de cap), greață, stare de slăbiciune, oboseală și mâncărime sau iritație.
Senzația de mâncărime după mușcătura de căpușă este o reacție comună și, de obicei, nu este gravă. Totuși, este important ca zona mușcăturii să fie monitorizată și să se acorde atenție eventualelor semne de infecție sau alte complicații.
Unele erupții cutanate cauzate de căpușe indică infecția. Erupțiile care se extind și pot arăta ca un semn de tras la țintă reprezintă eritemul migratoriu al bolii Lyme (pată roșie după mușcătură de căpușă). Petele roșii sau purpurii mici (peteșii) apar în febra pătată a Munților Stâncoși. Unele erupții cutanate pot arăta doar ca pete mici roșii sau mai închise la culoare, care pot fi dificil de observat.
Dacă persoana are alergie la mușcătura de insectă, apar și următoarele simptome: durere sau umflare la locul mușcăturii, senzație de arsură la locul mușcăturii și vezicule, iar în cazul unei alergii severe pot să apară și dificultăți de respirație.
După o mușcătură de căpușă la copii sau adulți, este indicat ca persoana în cauză să se adreseze medicului în următoarele situații: dacă suspectează că parazitul a fost atașat timp de câteva ore sau chiar o zi, dacă observă o erupție cutanată la locul mușcăturii sau în alte zone ale corpului, dacă începe să aibă simptome asemănătoare cu cele apărute în gripă sau dacă există durere sau vezicule.