Ce trebuie făcut dacă te-a mușcat un câine

În cazul unei mușcături de câine, este foarte importantă acțiunea promptă, pentru a preveni infecția. În primul rând, trebuie acordat primul ajutor pentru mușcătură de câine, prin oprirea sângerării și curățarea rănii cu apă și săpun, apoi aplicarea cu un bandaj steril și menținerea zonei afectate în poziție ridicată, pentru a reduce inflamația. SANADOR asigură acces la consultații, analize și investigații complete, pentru stabilirea tratamentului adecvat și prevenirea complicațiilor.

Aplicarea unui unguent cu antibiotic este indicată doar dacă infecția este evidentă, manifestată prin roșeață, puroi, durere, umflătură și căldură locală. În plus, consultarea unui medic cât mai curând posibil, de preferință în aceeași zi, este la fel de importantă. Medicul va examina rana, va efectua o curățare suplimentară, va indica tratament cu antibiotice pentru a preveni infecția și va verifica necesitatea unui rapel antitetanos, mai ales dacă au trecut peste zece ani de la ultimul vaccin.

Este importantă apoi obținerea informațiilor de despre câinele care a mușcat, în cazul în care acesta are stăpân, și confirmareara că animalul a fost vaccinat împotriva rabiei. În unele situații, ar putea fi necesară profilaxia post-expunere la rabie, mai ales în cazul unei mușcături de câine necunoscut sau comunitar.

Pentru răni grave, cum ar fi o mușcătură pe față, sângerare abundentă sau posibilă fractură, este necesară asistență medicală de urgență cât mai repede. Întrucât unele răni necesită suturi, ideal în termen de 12-24 de ore, prezentarea rapidă la un compartiment de primiri urgențe este foarte importantă.

Medicul poate prescrie antibiotice pentru a preveni posibilele infecții, mai ales în cazul unor probleme de sănătate, cum ar fi un sistem imunitar slăbit sau diabet zaharat. De asemenea, dacă pacientul nu își amintește cu precizie istoricul vaccinărilor, medicul va administra un rapel antitetanos, ca măsură de precauție.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome provocate de mușcătura de câine

Semnele și simptomele unei infecții rezultate dintr-o mușcătură de câine la copii și adulți pot include:

  • umflătură și roșeață în jurul rănii;
  • durere care persistă mai mult de 24 de ore;
  • secreție din rană;
  • dificultate în mișcarea părții afectate a corpului;
  • senzație de căldură în jurul rănii.

În unele cazuri, infecția poate disemina în alte părți ale corpului. Simptomatologia care indică această răspândire include febră, frisoane sau transpirații nocturne.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Boli transmise prin mușcătura de câine

Mușcăturile de câine pot transmite diverse boli, precum:

  • rabia, o boală virală, care afectează sistemul nervos central și care este transmisă prin saliva animalelor infectate, inclusiv câinii. Dacă persoana mușcată nu este protejată prin vaccinare împotriva rabiei, poate fi necesară administrarea unei serii de vaccinuri ca măsură de precauție;
  • infecția cu Capnocytophaga canimorsus este o bacterie ce poate provoca o infecție bacteriană severă și uneori mortală la persoanele cu sisteme imunitare slăbite, precum cele afectate de diverse forme de cancer, HIV, diabet zaharat sau boli hepatice. Simptomele pot include febră, frisoane și o infecție care se răspândește în jurul locului mușcăturii;
  • pasteureloza, cauzată de bacteria Pasteurella, poate provoca o infecție severă în cazul în care pătrunde în fluxul sanguin. Simptomele includ febră, edem și roșeață în jurul mușcăturii. Persoanele imunocompromise prezintă un risc crescut de a dezvolta o infecție severă;
  • infecțiile stafilococice și streptococice - astfel de bacterii, de asemenea frecvent întâlnite în saliva câinilor, pot cauza infecții ale pielii în cazul în care pătrund în corpul unui pacient mușcat de câine. Simptomele includ roșeață, inflamație și puroi la locul mușcăturii.

Prin urmare, după o mușcătură de câine, pentru a preveni sau trata eficient aceste infecții, este foarte important solicitarea de asistență medicală imediată.

Complicațiile mușcăturii de câine

Mușcăturile de câine pot cauza diverse complicații, printre care cele mai serioase includ infecții periculoase, precum rabia și tetanosul, leziuni nervoase, musculare, fracturi și cicatrice. În gura câinilor pot trăi bacterii precum Pasteurella sau Capnocytophaga canimorsus, iar unii pot avea și Stafilococul auriu, inclusiv stafilococul rezistent la meticilină (MRSA). Acești germeni pot cauza infecții grave la persoanele cu imunitate scăzută.

Mușcătura profundă poate afecta nervii, mușchii și vasele de sub piele, chiar și în cazul unor răni aparent mici. Mușcătura de la un câine mare poate duce la fracturi osoase, în special în mâini sau picioare. Rabia și tetanosul sunt boli grave care necesită tratament urgent dacă există îndoieli cu privire la vaccinarea câinelui.

Mușcătura de câine poate lăsa cicatrice, care, în cazuri severe, pot necesita intervenții chirurgicale pentru ameliorarea aspectului. Deși numărul de decese cauzate de mușcătura de câine a scăzut, este vital ca pacienții să caute ajutor medical imediat în astfel de cazuri, pentru a preveni sau trata eficient complicațiile.

Analize și investigații recomandate după mușcătura de câine

După o mușcătură de câine, sunt recomandate analize de sânge și teste imagistice. Analizele de sânge sunt importante pentru verificarea semnelor de infecție, cum ar fi creșterea numărului de globule albe, și pot contribui la identificarea și tratamentul precoce al infecțiilor.

În plus, medicul poate recomanda teste specifice pentru depistarea unor boli infecțioase grave, precum tetanosul sau rabia, mai ales dacă mușcătura a fost provocată de un câine necunoscut.

În anumite situații, pot fi utilizate teste imagistice, pentru a evalua extinderea leziunii și pentru a exclude leziuni subiacente la nivelul oaselor și tendoanelor. Radiografiile sunt utile pentru identificarea fracturilor sau a obiectelor străine, în timp ce examinările CT și RMN pot oferi o perspectivă mai detaliată asupra zonei afectate. Aceste investigații sunt esențiale în cazul mușcăturilor profunde, localizate la nivelul mâinii sau piciorului, sau în prezența semnelor de leziuni sau infecții severe.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru mușcătura de câine

În cazul unei mușcături de câine, medicul va examina rana pentru a determina dacă sunt afectați mușchii, tendoanele, nervii sau oasele. Apoi, rana va fi curățată temeinic, pentru a îndepărta orice murdărie sau bacterii și, eventual, țesuturi moarte.

Uneori, pot fi folosite fire de sutură pentru închiderea rănii la un copil mușcat de câine sau la un adult. Totuși, această practică este controversată. Deși suturarea rănii poate reduce formarea cicatricilor, poate crește și riscul de infecție. Decizia de a închide sau nu rana poate depinde de localizarea ei. De exemplu, mușcăturile pe față pot fi suturate pentru a preveni cicatricile vizibile, însă în cazul rănilor foarte adânci, care provoacă daune semnificative, poate fi nevoie de o intervenție de chirurgie plastică.

Medicul va lua și măsuri pentru a preveni infecțiile. În primul rând, este important de știut dacă este vorba despre o mușcătură de câine vaccinat sau nu, pentru a ști dacă și în cât timp poate fi efectuat vaccinul antirabic după mușcătura de câine. Dacă starea de sănătate a câinelui este necunoscută sau testele arată prezența virusului rabiei, pacientului va fi vaccinat antirabic, în braț, într-o serie de injecții consecutive.

În plus, medicul va verifica și dacă pacientul are vaccinul antitetanos actualizat și dacă nu îl are sau nu își mai amintește exact istoricul vaccinărilor, va primi și acest vaccin. În plus, poate fi nevoie de antibioticoterapie pentru mușcătura de câine, timp de 7-14 zile, pentru a preveni ori trata o infecție.

Cum poți preveni mușcătura de câine

Câinele este cel mai bun prieten al omului, însă orice câine, indiferent cât de blând și iubitor pare, poate mușca dacă este provocat. Din acest motiv, experții recomandă cu fermitate ca niciodată copiii mici să nu fie lăsați singuri cu un câine, în absența supravegherii unui adult responsabil. De asemenea, cei mici trebuie învățați să nu deranjeze un câine în timp ce acesta mănâncă, doarme sau are grijă de puii săi.

Alte recomandări pentru prevenirea mușcăturilor de câini includ:

  • întotdeauna cereți permisiunea proprietarului înainte de a atinge un câine, chiar dacă animalul pare prietenos;
  • asigurați-vă că animalul vă vede și vă simte prezența înainte de a întinde mâna spre el;
  • evitați să atingeți un câine care pare să fie speriat, bolnav sau furios, mai ales dacă este vorba despre un câine comunitar.

În cazul în care există o confruntare cu un câine necunoscut care se apropie, este de o importanță crucială păstrarea calmului și menținerea unei poziții nemișcate, evitarea contactului vizual direct. Poziționarea corpul lateral față de câine și utilizarea unei voci ferme, dar liniștite, pentru a îndemna animalul să plece. Așteptarea momentului retragerii câinelui sau deplasarea încet în direcție opusă.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele mușcate de câini sau oricare alt animal beneficiază de consultații efectuate de medici cu experiență, precum și de analize de laborator și investigații imagistice avansate, conform recomandărilor stabilite de specialist. În Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, aceste investigații sunt disponibile nonstop, atât ziua, cât și noaptea. Starea pacienților mușcați de câini este evaluată rapid și corect, pentru a determina tratamentul necesar în vederea prevenirii complicațiilor.

Pentru că mușcăturile de câine pot duce la infecții grave din cauza bacteriilor prezente în saliva animalului, pacienții au acces la analize realizate în laboratoarele SANADOR. Plăgile deschise rezultate în urma mușcăturii sunt tratate corespunzător, în funcție de gravitatea lor. Totodată, la SANADOR se poate administra tratament profilactic, la recomandarea medicului.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR