Cum se realizează monitorizarea video-EEG
Înregistrarea EEG începe prin fixarea unor electrozi pe suprafața scalpului, în poziții exacte, determinate prin măsurarea cutiei craniene. În acest fel, știm în fiecare moment de unde provine activitatea electrică pe care o înregistrează fiecare electrod (această etapă este efectuată de tehnicianul EEG, cu pregătire specială în acest domeniu). Trebuie reținut că,pentru o achiziție cât mai bună a semnalului electric, scalpul trebuie să fie proaspăt spălat, fără produse cosmetice.
După efectuarea montajului, electrozii aplicați pe scalp vor fi conectați la un amplificator special creat pentru EEG, care transmite mai departe semnalul către un calculator.
În pasul doi, tehnicianul efectuează traseul de bază. Astfel, pacientul trebuie să execute un set de comenzi repetate de închidere/deschidere a ochilor, hiperventilație și fotostimulare. Acestea sunt necesare pentru că pot evidenția modificări EEG specifice, cu mare valoare informativă sau, în anumite tipuri de epilepsie, pot genera chiar evenimente clinic similare crizelor de care suferă pacientul sau alte tipuri de evenimente, care vor fi interpretate în contextual particular al fiecărui pacient.
Pacientul poate în orice moment să refuze procedurile de stimulare dacă nu se simte confortabil.
Procedura de hiperventilație este contraindicată la pacienții cu infarct miocardic recent sau altă patologie cardiacă gravă (aritmii, endocardită etc.), la gravide și la pacienții cu hipertensiune intracraniană.
Ulterior, începe monitorizarea propriu-zisă. Este important de reținut că, pentru o achiziție cât mai bună a semnalului electric, este important ca, pe durata monitorizării, pacientul să efectueze cât mai puține mișcări (de exemplu, vor fi evitate mestecatul, mișcările de manipulare a telefonului sau a altor obiecte etc..). Mișcările generează artefacte ce fac dificil de interpretat traseul EEG.
În toata această perioadă, pacientul este înregistrat video sincron cu traseul EEG.