Ce este monitorizarea glicemiei?

Monitorizarea glicemiei este esențială pentru persoanele care suferă de diabet zaharat insulino-dependent. Glicemia trebuie măsurată de multe ori pe zi, înainte și după mese. SANADOR asigură servicii medicale performante pentru screeningul, diagnosticul și gestionarea diabetului zaharat, cu rezultate foarte bune, tratamentul fiind recomandat de medici foarte experimentați, specializați în nutriție, diabet zaharat și boli metabolice.

Utilizarea glucometrului este cea mai folosită metodă pentru monitorizarea glicemiei, însă înțeparea repetată a degetelor implică un disconfort. În prezent, evoluția tehnologiei medicale a permis dezvoltarea unor soluții de măsurare a glicemiei fără ac, care monitorizează continuu valorile glicemice.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

În mod normal, valorile glicemiei înainte de masă trebuie să fie sub 126 mg/dL și de maxim 140 mg/dL la două ore după mese. Totuși, în cazul persoanelor cu diabet zaharat, țintele sunt mai ridicate. Glicemia trebuie menținută la valori de 80-130 mg/dL pe nemâncate și înainte de mese. La două ore după masă, nu trebuie să depășească 180 mg/dL.

Pentru că aceste valori pot fi diferite, uneori, în funcție de particularitățile pacientului (cum ar fi vârstă, sarcină, alte afecțiuni), medicul va interpreta rezultatele analizelor pentru fiecare caz în parte.

Glicemia trebuie menținută la valori cât mai apropiate de cele normale, pentru a preveni hiperglicemia, care, pe termen lung, duce la complicații ale diabetului zaharat.

De ce este monitorizată glicemia?

În cazul pacienților cu diabet zaharat insulino-dependent, cum este cel tip 1, monitorizarea glicemiei trebuie să fie integrată în obiceiurile zilnice. Astfel, pacientul află dacă tratamentul urmat funcționează sau necesită ajustări, oferind informații în ceea ce privesc alegerile alimentare, activitatea fizică și dozarea insulinei. Pentru a menține glicemia în limite normale, este importantă prevenirea episoadelor de hipoglicemie, gestionarea simptomelor și reducerea riscului de complicații asociate diabetului zaharat.

Numeroși factori pot influența glicemia în diabetul zaharat, iar impactul acestora variază de la un pacient la altul. Pe lângă cantitatea carbohidraților, distribuția meselor și doza medicației, glicemia este influențată și de efortul fizic, de nivelul de hidratare, stres, pubertate, administrarea unor medicamente (cum ar fi corticosteroizi), menstruație, consum de alcool, intervenții chirurgicale, fluctuații hormonale, fumat. Unii pacienți, cu timpul, pot învăța cum anumiți factori influențează modificările valorilor glicemiei. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, este dificil de anticipat cu exactitate fluctuațiile care urmează.

Cum este monitorizată glicemia acasă?

Monitorizarea glicemiei acasă se poate face în două moduri: cu ajutorul glucometrului sau cu un sistem de monitorizare continuă a glicemiei. Glucometrul este un aparat de mici dimensiuni, care măsoară valoarea acesteia în câteva secunde. Pacientul înțeapă degetul cu un ac special, apoi aplică o cantitate mică de sânge pe bandeleta de testare, care se introduce în aparatul pentru glicemie.

Glucometrele sunt dotate cu o memorie, care permite înregistrarea rezultatelor pentru o anumită perioadă de timp. Testele pentru glicemie sunt de unică folosință și este recomandată verificarea datei de expirare înainte de a le utiliza. De asemenea, când se măsoară glicemia, mâinile trebuie igienizate cu apă și săpun sau cu alcool medicinal.

Cea mai nouă tehnologie de măsurare a glicemiei fără înțepătură este sistemul de monitorizare continuă a glicemiei sau CGM. Acesta este un dispozitiv prevăzut cu un senzor de dimensiuni mici, care rămâne atașat în permanență de piele, măsurând valorile parametrului 24/7. Există mai multe modele de CGM, care diferă în funcție de modul în care se atașează (implantat sub piele sau lipit pe suprafața tegumentului), frecvența de înlocuire a senzorului, funcții și setări.

Senzorii pentru monitorizarea glicemiei se conectează la telefon și la smartwatch, unde o aplicație afișează toate informațiile privind nivelul glicemiei în timp real și istoricul valorilor glicemice. De asemenea, o alarmă va fi declanșată atunci când glicemia este prea scăzută sau prea ridicată. Toate acestea ajută la monitorizarea în mod eficient a diabetul zaharat.

Mai mult decât atât, unele modele de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei pot fi conectate cu pompa de insulină sau așa-numitul pancreas artificial. Acesta dozează insulina în mod corespunzător, în funcție de valorile glicemice măsurate de senzorii CGM.

În ultimii ani, au fost fabricate ceasuri pentru monitorizarea glicemiei fără înțepătură. Însă, din punct de vedere medical, acestea nu sunt autorizate. Deoarece un smartwatch pentru glicemie poate efectua măsurători greșite, acesta poate genera diferite erori în gestionarea diabetului zaharat, cum ar fi modificarea eronată a dozei de insulină, cu risc de hipoglicemie.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când se măsoară glicemia?

Este indicat ca măsurarea glicemiei să se efectueze de mai multe ori pe zi, în următoarele momente:

  • Dimineața după trezire;
  • Seara, imediat înainte de culcare;
  • Înainte de mese;
  • La 2 ore după mese;
  • Înainte și după antrenamentul sportiv;
  • Atunci când apar simptome de hipoglicemie sau de hiperglicemie.

Un sistem de monitorizare continuă a glicemiei elimină necesitatea înțepăturilor frecvente, oferind măsurători automate și înregistrarea evoluției în timp. Senzorii transmit alerte sonore prin intermediul unei aplicații mobile în cazul unor fluctuații semnificative. Cu toate acestea, este esențial să se monitorizeze regulat valorile glicemiei afișate în aplicație.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce să faci când valorile glicemiei nu sunt normale?

Chiar și atunci când insulina este administrată corect, iar recomandările nutriționale sunt respectate, pot apărea fluctuații semnificative ale glicemiei, din cauza altor factori. Monitorizarea regulată a glicemiei permite luarea măsurilor necesare pentru normalizarea valorilor în mod eficient.

Valorile prea scăzute, de sub 70 mg/dL, se manifestă prin bătăi rapide ale inimii (palpitații), tremor, foame, greață, amețeală, paloare, durere de cap, slăbiciune, oboseală și dificultăți de concentrare. În lipsa gestionării eficiente, episoadele de hipoglicemie pot produce complicații serioase, cum ar fi coma hipoglicemică. Consumul insuficient de carbohidrați, săritul peste mese și gustări sau dozele prea mari de insulină pot induce hipoglicemie.

Pentru a ridica glicemia la valori normale, medicul poate recomanda anumite măsuri.

Normalizarea glicemiei în caz de hipoglicemie se realizează, de regulă, în doi pași. Primul pas este consumul de carbohidrați cu index glicemic mare, cu absorbție rapidă, cum ar fi:

  • O lingură de zahăr, miere sau sirop;
  • 3-4 pătrățele de glucoză tabletă;
  • Un plic de gel cu 15-20 g glucoză;
  • 120 ml suc cu zahăr;
  • 5-6 bomboane mici.

Nivelul glicemiei trebuie monitorizat după 15 minute, pentru a evalua dacă se menține în limitele normale.

Cel de-al doilea pas presupune administrarea ulterioară a unei gustări cu carbohidrați complecși, pentru a menține glicemia la un nivel constant, cum ar fi câțiva biscuiți integrali sau o felie de pâine integrală. Dacă este în continuare scăzută, sub 70 mg/dL, se poate relua pasul unu.

O alternativă la consumul de glucide este administrarea de glucagon, un hormon care crește rapid valoarea glicemiei. Acesta poate fi administrat injectabil sau pe cale nazală, sub formă de spray, fiind eliberat cu prescripție medicală. Această opțiune este indicată în situații de urgență, atunci când pacientul își pierde starea de conștiență și nu poate consuma alimente sau băuturi cu glucide.

În cazul în care măsurile aplicate nu dau rezultatele așteptate, trebuie cerut ajutor medical de urgență. Atunci când valorile sunt prea ridicate, pacientul poate prezintă anumite simptome,  cum ar fi:

  • urinare frecventă,
  • vedere încețoșată,
  • oboseală,
  • dureri de cap,
  • senzația de sete,
  • iritabilitate.

În general, sunt considerate valori ridicate cele de peste 130 mg/dL înainte de mese și cele de peste 180 mg/dL la 2 ore după mese. Consumul carbohidraților în exces, gustările prea frecvente sau dozele prea mici de insulină pot produce creșteri exagerate ale glicemiei. Medicul recomandă administrarea unei doze mici de insulină de corecție pacienților cu valori glicemice prea ridicate după mese. Doza de corecție diferă de la un pacient la altul și este calculată individual. De asemenea, o altă modalitate prin care poate fi redusă valoarea glicemiei este realizarea de activități fizice.

Pentru a corecta hiperglicemia înaintea mesei, doza de corecție se administrează suplimentar dozei obișnuite. De asemenea, consumul mare de carbohidrați la o masă și ajustarea dozei de insulină înaintea mesei previn creșterile peste limită a glicemiei postprandiale.

Dacă valorile sunt peste 240 mg/dL, medicul poate recomandă și testarea corpilor cetonici din urină, cu ajutorul benzilor de testare. Creșterea consumului de apă poate reduce nivelul cetonelor. În plus, pacienții ar trebui să evite complet efortul fizic în această situație. Pentru că nivelul ridicat al corpilor cetonici în urină poate indica cetoacidoză diabetică, este indicată prezentarea de urgență la spital.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Monitorizarea glucozei din sânge la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la o gamă completă de analize pentru controlul și monitorizarea nivelului de zahăr din sânge, inclusiv prin test de toleranță la glucoză. Probele de sânge sunt recoltate în cele mai bune condiții în orice clinică sau punct de lucru SANADOR și sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente ultraperformante.

Pentru tratamentul și gestionarea diabetului zaharat, medicii specializați în Nutriție, diabet zaharat li boli metabolice recomandă cele mai potrivite soluții pentru fiecare pacient în parte și oferă consiliere nutrițională de specialitate, pentru un management eficient al afecțiunii și prevenirea complicațiilor. Echipa medicală de la SANADOR pune la dispoziție soluții integrate, care includ educație nutrițională, recomandări de stil de viață și, atunci când este necesar, tratament medicamentos.

Urgențele medicale provocate de valorile anormale ale glicemiei sunt gestionate cu succes în Compartimentul Primiri Urgențe de la Spitalul SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România. Spitalul Clinic SANADOR dispune de o flotă proprie de ambulanțe, cu dispecerat propriu (telefon 021.9699), pentru asistență medicală avansată prespitalicească și transport specializat la spital.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR