Ce să faci când valorile glicemiei nu sunt normale?
Chiar și atunci când insulina este administrată corect, iar recomandările nutriționale sunt respectate, pot apărea fluctuații semnificative ale glicemiei, din cauza altor factori. Monitorizarea regulată a glicemiei permite luarea măsurilor necesare pentru normalizarea valorilor în mod eficient.
Valorile prea scăzute, de sub 70 mg/dL, se manifestă prin bătăi rapide ale inimii (palpitații), tremor, foame, greață, amețeală, paloare, durere de cap, slăbiciune, oboseală și dificultăți de concentrare. În lipsa gestionării eficiente, episoadele de hipoglicemie pot produce complicații serioase, cum ar fi coma hipoglicemică, un tip de comă diabetică. Consumul insuficient de carbohidrați, săritul peste mese și gustări sau dozele prea mari de insulină pot induce hipoglicemie.
Pentru a ridica glicemia la valori normale, medicul poate recomanda anumite măsuri.
Normalizarea glicemiei în caz de hipoglicemie se realizează, de regulă, în doi pași. Primul pas este consumul de carbohidrați cu index glicemic mare, cu absorbție rapidă, cum ar fi:
- O lingură de zahăr, miere sau sirop;
- 3-4 pătrățele de glucoză tabletă;
- Un plic de gel cu 15-20 g glucoză;
- 120 ml suc cu zahăr;
- 5-6 bomboane mici.
Nivelul glicemiei trebuie monitorizat după 15 minute, pentru a evalua dacă se menține în limitele normale.
Cel de-al doilea pas presupune administrarea ulterioară a unei gustări cu carbohidrați complecși, pentru a menține glicemia la un nivel constant, cum ar fi câțiva biscuiți integrali sau o felie de pâine integrală. Dacă este în continuare scăzută, sub 70 mg/dL, se poate relua pasul unu.
O alternativă la consumul de glucide este administrarea de glucagon, un hormon care crește rapid valoarea glicemiei. Acesta poate fi administrat injectabil sau pe cale nazală, sub formă de spray, fiind eliberat cu prescripție medicală. Această opțiune este indicată în situații de urgență, atunci când pacientul își pierde starea de conștiență și nu poate consuma alimente sau băuturi cu glucide.
În cazul în care măsurile aplicate nu dau rezultatele așteptate, trebuie cerut ajutor medical de urgență. Atunci când valorile sunt prea ridicate, pacientul poate prezintă anumite simptome, cum ar fi:
- urinare frecventă,
- vedere încețoșată,
- oboseală,
- dureri de cap,
- senzația de sete,
- iritabilitate.
În general, sunt considerate valori ridicate cele de peste 130 mg/dL înainte de mese și cele de peste 180 mg/dL la 2 ore după mese. Consumul carbohidraților în exces, gustările prea frecvente sau dozele prea mici de insulină pot produce creșteri exagerate ale glicemiei. Medicul recomandă administrarea unei doze mici de insulină de corecție pacienților cu valori glicemice prea ridicate după mese. Doza de corecție diferă de la un pacient la altul și este calculată individual. De asemenea, o altă modalitate prin care poate fi redusă valoarea glicemiei este realizarea de activități fizice.
Pentru a corecta hiperglicemia înaintea mesei, doza de corecție se administrează suplimentar dozei obișnuite. De asemenea, consumul mare de carbohidrați la o masă și ajustarea dozei de insulină înaintea mesei previn creșterile peste limită a glicemiei postprandiale.
Dacă valorile sunt peste 240 mg/dL, medicul poate recomandă și testarea corpilor cetonici din urină, cu ajutorul benzilor de testare. Creșterea consumului de apă poate reduce nivelul cetonelor. În plus, pacienții ar trebui să evite complet efortul fizic în această situație. Pentru că nivelul ridicat al corpilor cetonici în urină poate indica cetoacidoză diabetică, este indicată prezentarea de urgență la spital.
-
SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient.
Programează-te!