Ce este monitorizarea ECG Holter

Monitozarea EKG Holter este o investigație ce durează în medie 24 de ore și are ca scop diagnosticarea diferitelor tulburări de ritm cardiac. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de cardiologie într-un mediu profesionist și de investigații performante, realizate cu dispozitive moderne, pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor cardiace.

În anumite cazuri, testul EKG simplu, efectuat în cabinetul medicului cardiolog, nu surprinde aritmii ce apar de-a lungul unei zile normale, în cadrul diferitelor activități pe care pacienții le realizează.

Monitorizarea prin ECG Holter permite diagnosticarea tulburărilor de ritm cardiac.

De aceea, este recomandată montarea unui Holter EKG, pentru investigații suplimentare. Tulburările de ritm cardiac (aritmiile) reprezintă o cauză importantă ce contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară. Aceste afecțiuni pot fi diagnosticate prin efectuarea unui EKG sau electrocardiogramă Holter.

Tipuri de Holter EKG

Pentru o monitorizare Holter ECG pentru 24h este utilizată cel mai frecvent un Holter standard. Acesta este indicat pentru pacienți care relatează frecvent apariția bătăilor neregulate sau rapide ale inimii (tahicardie). Acest tip de monitor Holter poate fi folosit și pentru monitorizare Holter ECG pentru 48 de ore. Pentru confortul pacientului, medicul poate recomanda utilizarea unui aparat wireless (fără fire).

Anumite tipuri de Holtere EKG pot fi utilizate pentru 1-2 săptămâni. O monitorizare Holter ECG pentru 7 zile este recomandată atunci când simptomele pacientului apar rar, iar probabilitatea de a le surprinde în 24 de ore este mică.

Monitorul de ritm cardiac Holter este un dispozitiv ce poate fi purtat săptămâni sau chiar luni. Acesta are particularitatea de a înregistra un traseu doar în momentul în care pacientul experimentează simptomele ce ar putea fi declanșate de o tulburare de rim. Pacientul apasă un buton, pentru a înregistra traseul cardiac în acel moment.

Dispozitvele implantabile de monitorizare cardiacă pot fi utilizate timp de ani de zile. Acestea sunt implantate subcutanat, la nivelul toracelui. Montarea lor este efectuată rar, în cazuri selecționate în care simptomele apar foarte rar și imprevizibil.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Monitorizarea Holter a ritmului cardiac pentru anumite perioade

În funcție de frecvența cu care pacientul experimentează simptome precum palpitații, dureri în piept sau sincope, medicul va recomanda monitorizare Holter pentru anumite perioade. În general, monitorizarea este pentru 24-28 de ore, pentru pacienți care au simptome frecvente. Holterul poate fi ținut chiar și 1-2 săptămâni dacă simptomele apar mai rar.

În cazul în care frecvența simptomatologiei este foarte mică, medicul poate opta pentru un monitor de ritm cardiac Holter. Acesta poate fi purtat până la câteva luni. O altă variantă este dispozitivul implantabil de monitorizare cardiacă, ce poate fi ținut ani de zile.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Indicațiile pentru monitorizare prin Holter EKG

Dacă pacientul relatează anumite simptome precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri toracice sau pierderea stării de conștiență, medicul poate recomanda monitorizare ECG Holter. O altă indicație pentru monitorizare Holter a ritmului cardiac o reprezintă boli deja diagnosticate ale cordului, ce cresc riscul de a dezvolta aritmii.

Primul pas înaintea efectuării unui Holter EKG este realizarea unui examen EKG (electrocardiogramă) în momentul consultului de cardiologie. Acesta are dezavantajul de a surprinde ritmul cardiac doar în momentul examinării. Atunci când este nevoie de investigații suplimentare, Holterul EKG va fi montat și va fi purtat pentru 1-2 zile în general.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Avantajele monitorizării prin EKG Holter

Avantajul monitorizării prin EKG Holter este înregistrarea unui traseu lung al ritmului inimii. În plus, pe traseu pot fi evidențiate modificări determinate de diferite activități zilnice uzuale, precum urcatul scărilor, somnul etc. De asemenea investigația este non-invazivă, senzorii EKG fiind lipiți pe suprafața toracelui, iar monitorul atașat printr-o centură. EKG Holter poate diagnostica aritmiile cu o acuratețe mai mare decât EKG-ul efectuat în cabinet în momentul consultului.

Pregătirea pentru monitorizare ECG Holter

Înainte de montarea Holterului EKG pacientul nu necesită o pregătire specială. La bărbați poate fi necesar ca părul de pe piept să fie ras înainte de montarea electrozilor, pentru atașarea în mod corect a acestora.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum se realizează monitorizarea Holter EKG

Monitorizarea Holter EKG este realizată prin montarea electrozilor la nivelul toracelui. Aceștia înregistrează ritmul inimii și îl transmit către un monitor. După montarea senzorilor și a aparatului, pacientul va realiza activitățile zilnice în mod normal. În general pacienții poartă dispozitivul pentru 24-48 de ore, inclusiv în timpul somnului.

Singura contraindicație în cadrul purtării unui Holter EKG este udarea acestuia. Pacientul va evita contactul dispozitivului cu apa. Există și dispozitive wireless, ce pot fi date jos pentru ca pacientul să poată face duș, iar ulterior reatașate.

Interpretarea unei investigații Holter EKG

Pentru interpretare Holter EKG, pacientul va reveni în cabinetul medicului cardiolog. Acesta va relata simptomele pe care le-a experimentat în durata de timp în care a purtat dispozitivul, iar medicul va corela simptomele și activitatea pacientului cu modificările EKG din acel moment.

Pentru a interpreta traseul EKG, medicul va studia frecvența cardiacă (maximă, medie și minimă) și va stabili dacă aceasta este situată în intervalul normal pentru vârstă. De asemenea, acesta va stabili dacă ritmul de bază este ritm sinusal (în mod normal). Modificările ce pot să apară sunt aritmii, pauze sinusale sau modificări de repolarizare.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Ce urmează după electrocardiogramă Holter

Dacă electrocardiograma Holter a evidențiat un ritm sinusal normal, cu frecvență cardiacă normală și fără alte modificări, pacientul va reveni la control doar la indicația medicului. Medicul îi poate oferi informații și sfaturi despre reducerea consumului de cafea, băuturilor energizante și reducerea stresului, pentru a controla palpitațiile, dacă acestea persistă.

În cazul în care sunt prezente modificări ale ritmului cardiac, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau chiar montarea unui pace-maker (dispozitiv intracardiac). Alte investigații complementare ce pot fi recomandate dacă rezultatul la Holter EKG este modificat sunt ecografia cardiacă sau testul EKG de efort.  

Monitorizarea ECG Holter la SANADOR

SANADOR asigură acces pacienților la servicii de diagnosticare și monitorizare a afecțiunilor cardiovasculare și la soluții personalizate de tratament. Dispozitivele moderne utilizate pentru monitorizare ECG Holter asigură o înregistrare precisă a ritmului cardiac, pentru stabilirea diagnosticului corect.

La SANADOR, medicii cardiologi cu vastă experiență interpretează rezultatele monitorizării, identificând eventualele aritmii sau alte anomalii cardiace greu de observat prin alte metode de examinare. Accentul este pus pe calitatea serviciilor și pe abordarea personalizată a fiecărui pacient, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății și a calității vieții.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR