Monitorizarea ritmului cardiac prin loop recorder

Monitorizarea ritmului cardiac

Activitatea electrică a inimii se înregistrează sub formă de electrocardiogramă (ECG). În anumite situații, medicul cardiolog poate recomanda o urmărire electrocardiografică aproape continuă – monitorizare cu dispozitive numite „loop recorder”.  La SANADOR, pacienții au acces la consultații de cardiologie realizate de medici foarte experimentați și la investigații medicale performante pentru diagnosticul și monitorizarea tulburărilor de ritm cardiac.

Modalitățile de înregistrare a ritmului cardiac sunt multiple și sunt recomandate de medic în funcție de simptome, de necesitatea pentru confirmarea diagnosticului sau pentru urmărire. De exemplu, se pot realiza înregistrări cu unul sau mai multe canale concomitent.

Înregistrarea electrocardiografică poate avea durate diferite:

  • Câteva secunde durează efectuarea unei electrocardiograme standard (ECG standard).
  • Înregistrarea ECG continuă (înregistrarea ECG Holter) poate dura între câteva ore și 7-14 zile. În acest interval, înregistrarea nu poate fi întreruptă.
  • Pentru diferite evenimente (de exemplu palpitații, dureri în piept etc.) care apar la intervale lungi de timp, de peste 2 săptămâni, sau care sunt imprevizibile, se poate face o urmărire electrocardiografică aproape continuă, cu dispozitive numite „loop recorder”. Aceste dispozitive urmăresc și analizează continuu activitatea electrică a inimii, dar nu memorează decât evenimentele care sunt anormale sau pe cele semnalate de pacient. Analiza este efectuată de dispozitiv într-o buclă de memorie, de unde și numele în limba engleză de „loop recorder”, care poate fi tradus ca „înregistrare în buclă”.

Tipuri de dispozitive loop recorder

Dispozitivele de tipul „loop recorder” pot fi externe, adică aplicate pe piele prin contact cu electrozi, sau pot fi implantate subcutanat (sub piele).

Implantarea acestor dispozitive este minim invazivă și permite înregistrarea pe intervale foarte lungi de timp (mai mulți ani). Medicul cardiolog recomandă implantarea unui loop recorder în cazul în care evenimentele cardiace care sunt monitorizate sunt foarte rare sau apar în mod neprevăzut.

Avantajele folosirii unui dispozitiv loop recorder

Avantajele înregistrării ritmului cardiac cu dispozitivele loop recorder sunt:

  • monitorizarea ECG pe durate foarte lungi,
  • confort pentru persoana monitorizată: în cazul loop recorderului extern, înregistrarea poate fi întreruptă și reluată, de exemplu pentru toaletă, iar în cazul loop recorderului intern, acesta nu prezintă niciun inconvenient major pentru purtător. Odată terminată monitorizarea cardiacă, loop recorderul intern este îndepărtat printr-o tehnică minim invazivă.

Procedura de amplasare a unui loop recorder extern

Dispozitivul loop recorder extern este asemănător ca dimensiuni cu un dispozitiv Holter. Va fi amplasat pe toracele dumneavoastră și veți fi instruit cum să îl utilizați de către un asistent medical.

  • Se vor atașa electrozii și dispozitivul de torace, astfel încât semnalul electrocardiografic să fie optim,
  • Veți primi un set de electrozi pentru înlocuirea celor utilizați după fiecare toaletă,
  • Veți fi instruit cum să detașați și să reatașați dispozitivul. ATENTIE: Dispozitivul nu trebuie să aibă contact cu apa.
  • În perioada de monitorizare cu loop recorder vi se recomandă să nu vă modificați stilul de viață, să aveți activitățile obișnuite.
  • Vi se va explica să notați într-un jurnal simptomele pe care le-ați putea avea și să declanșați o înregistrare atunci când aveți simptome. Datele din jurnal vor fi comparate cu cele înregistrate de dispozitiv.
  • Funcționarea dispozitivului nu este afectată de alte echipamente electrice, în general, dar este recomandabil să evitați apropierea de detectoare de metale, magneți puternici, cuptoare cu microunde, iar telefoanele mobile să nu fie la o distanță mai mică de 20 cm de dispozitiv.
  • Veți fi instruit asupra momentului la care să reveniți în clinică pentru citirea înregistrării.

Procedura de implantare a unui loop recorder

Implantarea unui dispozitiv loop recorder intern este realizată de un cardiolog supraspecializat în electrofiziologie, ramură a cardiologiei care se ocupă de studiul activității electrice a inimii. Intervenția minim invazivă durează între 10 și 15 minute și este realizată cu anestezie locală, iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, fără să fie necesară spitalizarea.

Implantarea dispozitivului loop recorder implică următorii pași:

  • Administrarea anesteziei locale și a unui sedativ, pentru ca pacientul să fie relaxat în timpul intervenției,
  • Efectuarea unei mici incizii în piele, pe partea stângă a pieptului,
  • Realizarea unui mic buzunar chiar sub piele, unde va fi amplasat dispozitivul,
  • Inserarea dispozitivului loop recorder, în buzunarul creat anterior sub piele,
  • Închiderea inciziei,
  • Deplasarea unui magnet deasupra pieptului pacientului, pentru activarea dispozitivului.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Ce se întâmplă după implantarea unui loop recorder

După finalizarea procedurii, pacientul va primi de la medicul cardiolog toate informațiile necesare pentru folosirea echipamentului conectat la implantul loop recorder.

Implantul transmite informații despre activitatea electrică a inimii spre un transmițător pe care pacientul trebuie să-l țină mereu aproape. Acest aparat transmite la rândul său datele către medicul cardiolog, de mai multe ori pe zi. De asemenea, pacientul poate acționa un buton atunci când are simptome ce pot indica o tulburare de ritm cardiac, iar aparatul va începe să înregistreze și să transmită datele imediat.

Astfel, monitorizarea cardiacă prin loop recorder permite înregistrarea activității electrice anormale a inimii atunci când pacientul are simptome, dar și în lipsa acestora. În acest fel, medicul cardiolog va putea identifica tulburările de ritm cardiac și va observa dacă acestea sunt însoțite și de manifestări clinice.

Implantul poate funcționa până la 3 ani, fiind prevăzut cu o baterie. Medicul cardiolog va decide cât timp trebuie este necesară monitorizarea cardiacă prin loop recorder și când este momentul potrivit pentru îndepărtarea dispozitivului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Monitorizarea ritmului cardiac prin loop recorder la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de monitorizare cardiacă cu echipamente de ultimă generație, inclusiv prin dispozitive loop recorder, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. Medicii cardiologi au o vastă experiență în diagnosticul, tratamentul și monitorizarea tulburărilor de ritm cardiac.

Atunci când este recomandată implantarea unui loop recorder, intervenția este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR. Ulterior, pacienții primesc toate recomandările necesare pentru utilizarea dispozitivului și au acces la consultații, analize și investigații periodice, pentru monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate.

În funcție de indicație, în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes proceduri de implantare pentru dispozitive intracardiace și tratamente prin aritmologie intervențională, pentru aritmiile cardiace severe.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR