Ce este miopatia alcoolică?

Miopatia alcoolică este o afecțiune musculară care apare la persoanele ce suferă de alcoolism sau care au trecut printr-un episod de consum excesiv de alcool. Boala produce pierderea masei musculare scheletice, slăbiciune musculară și reduce funcționalitatea diferitelor părți ale corpului. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale de calitate pentru diagnostic, tratament și prevenție.

Miopatia alcoolică poate fi debilitantă și duce la complicații severe, uneori amenințătoare de viață. Primul pas în tratarea acestei afecțiuni este oprirea consumului de băuturi alcoolice, însă acest lucru este dificil de realizat în cazul pacienților care suferă de adicție.

Tipuri de miopatie alcoolică

Principalele forme ale acestei afecțiuni sunt:

  • Miopatie alcoolică acută: Apare la câteva ore sau zile după consumul unei cantități mari de alcool – 4-5 porții de băuturi alcoolice într-un singur episod, care produc o creștere de minim 0,08 g/dL etanol în sânge. Este o afecțiune spontană, dar temporară, care dispare în aproximativ 1-2 săptămâni. Totuși, o posibilă complicație severă a formei acute este rabdomioliza (eliberarea în sânge a substanțelor de la nivel muscular, cu risc de insuficiență renală);
  • Miopatie alcoolică cronică: Deteriorarea mușchilor are loc progresiv, de-a lungul mai multor săptămâni sau luni, la persoanele care suferă de alcoolism. Această formă clinică este efectul cumulativ al abuzului de alcool prelungit și afectează în special zona umerilor și a șoldurilor. Vindecarea durează de la săptămâni la câteva luni, odată ce consumul de alcool este oprit. Recuperarea musculară este dificilă în contextul stresului oxidativ ridicat și al deficiențelor nutriționale cauzate de alcoolism, cum ar fi deficitul de vitamine din complexul B, fier, zinc și potasiu.

Cum apare miopatia alcoolică?

Acest tip de miopatie se instalează prin multiple mecanisme. Alcoolul și metaboliții acestuia sunt substanțe toxice pentru sistemul nervos și muscular.

În primul rând, alcoolul în doze mari produce un dezechilibru între sinteza (anabolism) și degradarea țesutului muscular (catabolism). În termeni simpli, acesta accelerează deteriorarea mușchilor, în timp ce procesele de regenerare a proteinelor miofibrilare și sarcoplasmatice sunt încetinite. De asemenea, consumul de alcool induce un status proinflamator, stres oxidativ crescut, disfuncție mitocondrială și modificări epigenetice.

Alcoolismul se asociază cu deficiențe nutriționale severe (cum ar fi deficit de tiamină sau vitamina B1, folat sau vitamina B9, zinc, fier, vitamina D, proteine), deoarece reduce abilitatea organismului de a absorbi eficient nutrienții. Substanțele nutritive sunt esențiale, însă, pentru formarea țesutului muscular și pentru starea generală de sănătate.

În plus, abuzul de etanol poate cauza malnutriție protein-calorică (pierderea severă a masei musculare), care este legată adesea de boala ficatului alcoolic. Mai mult de atât, alcoolul afectează echilibrul hidroelectrolitic (dintre fluide și electroliți) al organismului, care este implicat în optimizarea funcției musculare.

Pe de altă parte, persoanele care suferă de alcoolism prezintă modificări de comportament și neglijează adesea stilul de viață (cum ar fi sportul și alimentația echilibrată), în contextul stărilor de ebrietate alternate cu mahmureala. Toți acești factori au un impact major asupra sănătății țesutului muscular. 

Miopatia alcoolică cronică are o incidență mai ridicată la pacienții care prezintă alte disfuncții de organ. Printre factorii de risc se numără:

  • Ciroza hepatică (forma severă a fibrozei ficatului) – miopatia alcoolică apare la 50% dintre pacienții cu ciroză hepatică;
  • Cardiomiopatia alcoolică (disfuncția mușchiului inimii) – miopatia alcoolică afectează 82% dintre persoanele care prezintă această boală;
  • Alte disfuncții de organ, cum ar fi pancreatita și hepatita;
  • Leziunile musculare – cauzate de accidente, căzături sau convulsii, în contextul sevrajului alcoolic.

De asemenea, miopatia alcoolică cronică este mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, cu istoric lung de abuz de alcool (mai mult de 5 ani de consum constant).

În schimb, forma acută a bolii poate afecta pe oricine consumă cantități excesive de alcool pe termen scurt sau episodic. Totuși, sunt mai predispuse persoanele cu malabsorbții și cele care nu se alimentează corect – urmează o dietă restrictivă sever hipocalorică sau perioade lungi de post alimentar.

Semne și simptome de miopatie alcoolică

Semnele și simptomele de miopatie alcoolică diferă de la o persoană la alta, dar și în funcție de forma clinică.

Miopatia alcoolică acută se poate manifesta prin:

  • Slăbiciune musculară;
  • Durere și crampe musculare;
  • Sensibilitatea mușchilor;
  • Urină închisă la culoare;
  • Umflarea mușchilor afectați (în general, la nivelul membrelor);
  • Insuficiență renală în cazurile severe.

Miopatia alcoolică cronică produce următoarele manifestări clinice:

  • Atrofia mușchilor (topirea masei musculare);
  • Slăbiciune musculară care se agravează progresiv, pe parcursul mai multor săptămâni sau luni – în special în zona umerilor și pelvisului;
  • Spasme musculare (contracții repetate în anumite zone ale mușchilor);
  • Miotonie – contracție musculară prelungită și incapacitatea de a relaxa mușchii afectați, care este resimțită ca o strângere puternică sau senzația de înțepenire a mușchiului;
  • Tulburări de mers;
  • Crampe musculare – rar (de obicei, forma cronică nu produce durere);
  • Urină închisă la culoare.

Complicațiile miopatiei alcoolice

Miopatia alcoolică poate provoca o serie de complicații severe, cum ar fi:

  • Rabdomioliză, cu risc de insuficiență renală – degradarea mușchilor duce la eliberarea în sânge a proteinelor și electroliților de la nivel muscular, care produc leziuni asupra rinichilor și inimii. Complicația apare în cazul formei acute a bolii, iar pacienții pot avea nevoie de dializă;
  • Dezechilibru hidroelectrolitic sever și aritmii cardiace potențial fatale – afecțiunea poate cauza acumularea unei cantități anormale de potasiu în sânge (hiperkaliemie), ceea ce afectează ritmul cardiac;
  • Evenimente cardiovasculare majore – cum ar fi infarct miocardic și accident vascular cerebral;
  • Cardiomiopatie alcoolică – miopatia alcoolică poate deteriora inclusiv mușchiul cardiac, iar acest lucru afectează abilitatea inimii de a pompa sânge.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Stabilirea diagnosticului de miopatie alcoolică

Medicul va analiza istoricul medical personal și familial, va solicita informații cu privire la consumul de alcool sau alte substanțe și va adresa întrebări pacientului despre simptomele experimentate. Specialistul va efectua un examen clinic, pentru a evalua forța musculară și a depista eventuale semne de atrofie sau de malnutriție protein-calorică.

Ulterior, va recomanda efectuarea unui set de analize de laborator, pentru a decela cauzele – cum ar fi ionograma, pentru măsurarea nivelului de electroliți, sau teste pentru determinarea unor enzime musculare (de exemplu, creatinkinaza).

Pentru evaluarea funcției neuromusculare, poate fi nevoie de o electromiografie. Aceasta investigație presupune inserarea unui ac subțire în mușchi, pentru a măsura răspunsul mușchilor la stimuli electrici.

Uneori, medicul poate recomanda și o biopsie musculară, care presupune prelevarea unui țesut mic de mușchi și examinarea probei în laborator. De asemenea, un examen RMN poate fi necesar pentru un diagnostic diferențial.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru miopatie alcoolică

Principalul tratament pentru miopatia alcoolică este renunțarea la consumul excesiv de alcool. În general, odată cu întreruperea consumului de etanol, simptomele se îmbunătățesc semnificativ.

Alături de această măsură, medicul poate recomanda:

  • Administrare de vitamine și electroliți;
  • Reabilitare fizică (fizioterapie și kinetoterapie) – exerciții speciale, coordonate de specialist, pentru recăpătarea forței și funcționalității;
  • Terapie cognitiv-comportamentală și consiliere psihologică;
  • Un program regulat de antremente fizice (exerciții aerobice și de întărire a forței musculare);
  • Tratament de dezalcoolizare, care se poate efectua în secțiile de psihiatrie.
  • Dializă – dacă a fost afectată funcția renală;
  • Tratament cu medicamente antiaritmice și antihipertensive, alături de o alimentație săracă în sare – dacă a fost afectat mușchiul inimii;
  • Adoptarea unei alimentații sănătoase, echilibrate și variate, pentru a corecta eventuale deficiențe nutriționale și malnutriția protein-calorică.

Forma acută se remite după câteva zile până la câteva săptămâni. În cazul pacienților cu miopatie alcoolică cronică, recuperarea poate fi dificilă și prelungită. 85% dintre aceștia se recuperează în 2-12 luni după stoparea consumului de alcool, iar recuperarea completă are loc în 5 ani de abstinență. Uneori, leziunile sunt severe și ireversibile.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticul miopatiei alcoolice, la SANADOR pacienții au acces la o gamă variată de investigații performante, inclusiv examen RMN 3 Tesla, biopsie musculară și electromiografie, în funcție de recomandarea specialistului. De asemenea, sunt disponibile analize de laborator complete, pentru identificarea unor posibile carențe nutriționale provocate de alcoolism.

Tratamentul pentru miopatie alcoolică este stabilit în funcție de tipul și de severitatea bolii, iar pentru a preveni recidiva, pacienții au acces la consiliere psihologică sau la consultații de psihiatrie, pentru tratarea adicției de alcool. De asemenea, la SANADOR pot fi efectuate programe individualizate de recuperare musculară, sub îndrumarea unui specialist în recuperare medicală.

Pentru cazurile care constituie urgență medicală, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR