Cum apare miopatia alcoolică?
Acest tip de miopatie se instalează prin multiple mecanisme. Alcoolul și metaboliții acestuia sunt substanțe toxice pentru sistemul nervos și muscular.
În primul rând, alcoolul în doze mari produce un dezechilibru între sinteza (anabolism) și degradarea țesutului muscular (catabolism). În termeni simpli, acesta accelerează deteriorarea mușchilor, în timp ce procesele de regenerare a proteinelor miofibrilare și sarcoplasmatice sunt încetinite. De asemenea, consumul de alcool induce un status proinflamator, stres oxidativ crescut, disfuncție mitocondrială și modificări epigenetice.
Alcoolismul se asociază cu deficiențe nutriționale severe (cum ar fi deficit de tiamină sau vitamina B1, folat sau vitamina B9, zinc, fier, vitamina D, proteine), deoarece reduce abilitatea organismului de a absorbi eficient nutrienții. Substanțele nutritive sunt esențiale, însă, pentru formarea țesutului muscular și pentru starea generală de sănătate.
În plus, abuzul de etanol poate cauza malnutriție protein-calorică (pierderea severă a masei musculare), care este legată adesea de boala ficatului alcoolic. Mai mult de atât, alcoolul afectează echilibrul hidroelectrolitic (dintre fluide și electroliți) al organismului, care este implicat în optimizarea funcției musculare.
Pe de altă parte, persoanele care suferă de alcoolism prezintă modificări de comportament și neglijează adesea stilul de viață (cum ar fi sportul și alimentația echilibrată), în contextul stărilor de ebrietate alternate cu mahmureala. Toți acești factori au un impact major asupra sănătății țesutului muscular.
Miopatia alcoolică cronică are o incidență mai ridicată la pacienții care prezintă alte disfuncții de organ. Printre factorii de risc se numără:
- Ciroza hepatică (forma severă a fibrozei ficatului) – miopatia alcoolică apare la 50% dintre pacienții cu ciroză hepatică;
- Cardiomiopatia alcoolică (disfuncția mușchiului inimii) – miopatia alcoolică afectează 82% dintre persoanele care prezintă această boală;
- Alte disfuncții de organ, cum ar fi pancreatita și hepatita;
- Leziunile musculare – cauzate de accidente, căzături sau convulsii, în contextul sevrajului alcoolic.
De asemenea, miopatia alcoolică cronică este mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, cu istoric lung de abuz de alcool (mai mult de 5 ani de consum constant).
În schimb, forma acută a bolii poate afecta pe oricine consumă cantități excesive de alcool pe termen scurt sau episodic. Totuși, sunt mai predispuse persoanele cu malabsorbții și cele care nu se alimentează corect – urmează o dietă restrictivă sever hipocalorică sau perioade lungi de post alimentar.