Tipuri de migrenă
În funcție de fenomenele însoțitoare, migrena se clasifică în migrenă cu aură sau migrenă fără aură. Migrena fără aură (comună) se manifestă prin durere puternică de cap, de obicei unilaterală, pulsatilă. Poate să apară în aceeași perioadă a zilei, declanșată de stres, lipsa de somn etc.
Migrena cu aură (clasică) este acompaniată de o varietate de simptome – fosfene (pacientul vede puncte negre în câmpul vizual), greață, slăbiciune la nivelul unuia dintre membre etc. Aura precede cefaleea.
Migrena oftalmică denumită și migrenă retiniană, afectează temporar vederea la nivelul unui ochi. Aceste modificări pot consta în scotoame (puncte) sau chiar în pierderea vederii. După atac, retina își reia funcția normală. Durerea tinde să se localizeze în spatele ochiului afectat în acest tip de migrenă.
Printre alte tipuri de migrenă se numără și migrena menstruală. Aceasta apare cu o săptămână înaintea menstruației sau în timpul acesteia și se datorează schimbărilor hormonale din această perioadă.
Diagnosticul de migrenă la copii este mai rar pus decât la adulți. Durerea de cap este bilaterală și cu durată mai scurtă. Migrena abdominală este mai frecventă la această grupă de vârstă, manifestându-se prin dureri abdominale, greață sau vărsături. Copiii pot evita anumite activități fizice sau perioade de joacă din cauza migrenelor.
Migrena cronică este o boală ce afectează capacitatea zilnică de a funcționa normal. Diagnostiul este susținut de episoade de cefalee sau migrenă ce apar pentru cel puțin cinsprezece zile în fiecare lună, minim 3 luni sau cel puțin 8 zile pe lună în care apare o migrenă, timp de 3 luni.