Ce este migrena?

Migrena este o durere de cap intensă, frecventă în special la femeile de vârstă mijlocie. Cefaleea poate fi însoțită și de alte simptome și afectează activitatea zilnică, pentru că poate să nu cedeze la antiinflamatoare uzuale. De multe ori, această durere de cap aduce pacientul la medicul neurolog, pentru investigații suplimentare. La SANADOR, pacienții au acces la toate investigațiile necesare pentru diagnosticul migrenei și la tratament performant.

Migrena poate fi provocată de stres, lipsa de nesomn sau alte modificări din mediul înconjurător. Aceasta se poate repeta des, persoanele afectate căutând locuri liniștite și întunecate până la finalul atacului.

Tipuri de migrenă

În funcție de fenomenele însoțitoare, migrena se clasifică în migrenă cu aură sau migrenă fără aură. Migrena fără aură (comună) se manifestă prin durere puternică de cap, de obicei unilaterală, pulsatilă. Poate să apară în aceeași perioadă a zilei, declanșată de stres, lipsa de somn etc.

Migrena cu aură (clasică) este acompaniată de o varietate de simptome – fosfene (pacientul vede puncte negre în câmpul vizual), greață, slăbiciune la nivelul unuia dintre membre etc. Aura precede cefaleea.

Migrena oftalmică denumită și migrenă retiniană, afectează temporar vederea la nivelul unui ochi. Aceste modificări pot consta în scotoame (puncte) sau chiar în pierderea vederii. După atac, retina își reia funcția normală. Durerea tinde să se localizeze în spatele ochiului afectat în acest tip de migrenă.

Printre alte tipuri de migrenă se numără și migrena menstruală. Aceasta apare cu o săptămână înaintea menstruației sau în timpul acesteia și se datorează schimbărilor hormonale din această perioadă.

Diagnosticul de migrenă la copii este mai rar pus decât la adulți. Durerea de cap este bilaterală și cu durată mai scurtă. Migrena abdominală este mai frecventă la această grupă de vârstă, manifestându-se prin dureri abdominale, greață sau vărsături. Copiii pot evita anumite activități fizice sau perioade de joacă din cauza migrenelor.  

Migrena cronică este o boală ce afectează capacitatea zilnică de a funcționa normal. Diagnostiul este susținut de episoade de cefalee sau migrenă ce apar pentru cel puțin cinsprezece zile în fiecare lună, minim 3 luni sau cel puțin 8 zile pe lună în care apare o migrenă, timp de 3 luni.

Cauze și factori de risc pentru migrenă

Femeile (18%) este mai predispuse să dezvolte migrene de-a lungul vieții comparativ cu bărbații (6.5%). Vârsta reprezintă un alt factor de risc, cele mai multe migrene apar la pacienți între 10 și 40 de ani. Istoricul familial de migrene reprezintă un factor predispozant important în dezvoltarea acestora – 80% din pacienții cu migrene au rude cu acest diagnostic. Bolile neuro-psihiatrice (depresia, anxietatea, insomniile sau epilepsia) cresc riscul de a dezvolta migrene.

Migrena apare în urma unui trigger. Triggerul poate fi lipsa de somn, stresul, modificările hormonale, consumul de cafeină sau fumatul, schimbările de vreme sau expunerea la lumină, la zgomote sau la mirosuri puternice. Odată identificat acest trigger, pacientul trebuie să încerce să-l evite, pe cât posibil, pentru a scădea frecvența episoadelor migrenoase. Chiar și unele alimente sunt identificate ca triggeri pentru migrenă, precum ciocolata, vinul roșu, peștele afumat, salamul, ceapa sau alunele.

Semne și simptome de migrenă

Migrena se manifestă diferit la fiecare persoană și poate să prezinte toate simptomele menționate sau doar o parte din acestea.

Prodromul reprezintă prima fază a migrenei și poate începe cu până la 24 de ore înainte să apară durerea de cap. Acesta se manifestă prin dificultăți în concentrare, insomnii sau schimbări de dispoziție.

Următoarea fază este reprezentată de aură. Aura poate dura de la 5 minute până la o oră. Aceasta se manifestă prin tulburări vizuale, auditive (tinitus) sau slăbiciune musculară. De obicei, odată cu dispariția aurei, va debuta durerea de cap.

Durerea este de o singură parte a capului, moderat-severă, pulsatilă. Este acompaniată de greață sau de vărsături și de sensibilitate crescută la lumină, la zgomote sau la mirosuri. Datorită acestor simptome, în timpul migrenei, pacientul caută un loc cât mai liniștit și întunecat, unde să se odihnească până la finalul atacului.

Ultima fază a migrenei este denumită postdrom, iar simptomele experimentate sunt oboseală și dificultăți de concentrare.

Complicațiile migrenei

Migrena reprezintă un factor de risc pentru AVC (accident vascular cerebral). Riscul este mai mare de a dezvolta această complicație la femeile fumătoare, care iau medicație anticoncepțională.

O altă complicație ce poate să apară este persistența aurei.  În anumite cazuri, aura poate să persiste până la o săptămână după dispariția durerii de cap. Migrenele se asociază cu un risc crescut de a dezvolta boli psihiatrice, precum depresia sau anxietatea.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticarea migrenei

Migrena este diagnosticată în urma unui examen clinic general și a unui examen neurologic. Medicul neurolog va întreba în cadrul discuției cu pacientul – cât durează episodul de cefalee, ce simptome însoțitoare apar, frecvența cu care apare, localizarea și severitatea durerii.

Investigațiile suplimentare constau în efectuarea unui examen CT (computer tomograf), RMN (rezonanță magnetică) sau a unei electroencefalograme, la indicația medicului neurolog.

Tratamentul pentru migrenă

Primul pas pentru a trata migrena este identificarea triggerilor individuali și evitarea lor. Următorul pas este prescrierea de medicamente pentru migrenă - tratament medicamentos de atac, în timpul episodului acut, precum triptani sau antivomitive.

Medicul neurolog poate recomanda un tratament de întreținere (între episoadele de migrenă) cu beta-blocante, antidepresive. Toate aceste medicamente necesită prescripție de la medicul neurolog.

Ibuprofenul, aspirina sau acetaminofenul sunt eliberate fără prescripție medicală și pot ameliora temporar simptomele migrenoase, însă este necesar consultul la medicul neurolog. Alte metode de a evita crizele de migrenă sunt adoptarea unui stil de viață cât mai puțin stresant, prin practicarea sportului sau a altor metode de relaxare, consumarea suplimentelor cu vitamine din complexul B și magneziu sau coenzima Q10.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu dureri de cap severe beneficiază de consultații de neurologie oferite de medici foarte experimentați și de toate investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului. În acest fel, medicul poate recomanda cel mai potrivit tratament, pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului.

La SANADOR, investigațiile de imagistică sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație – RMN 3 Tesla și CT 128 slice. În anumite situații, poate fi necesar un consult multidisciplinar, pentru că simptomele migrenei pot să apară și în cazul altor afecțiuni. Prin urmare, este esențial să fie stabilit diagnosticul corect, prin consultații de specialitate și investigații amănunțite.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR