Microdiscectomie pentru hernie de disc cervicală la trei niveluri

Diagnostic de hernie cervicală la trei niveluri

La 48 de ani, Dana ducea o viață activă, făcea regulat mișcare și se considera o persoană sănătoasă, pentru că nu avusese niciodată probleme medicale serioase, doar răceli banale. De 2 ani însă, începuse să aibă dureri de ceafă, care, în timp, s-au extins la nivelul brațului drept. În ultimele luni, disconfortul devenise tot mai greu de suportat, iar sarcinile zilnice erau dificil de îndeplinit.

„Cam de doi ani aveam dureri în zona cervicală. În ultimul an au început să se acutizeze, mai ales în ultimele două-trei luni, s-au extins pe mâna dreaptă și erau tot mai greu de suportat. Aveam momente când mă durea atât de tare că, efectiv, transpiram de durere! Eu sunt operator pe computer și îmi era aproape imposibil să lucrez. Mi-era teamă să nu ajung în situația să-mi scape lucrurile din mână, să nu mă mai pot coordona”, povestește Dana.

Femeia s-a programat pentru consultație la un medic din Iași, care i-a recomandat un examen RMN de coloană vertebrală. În urma investigației, diagnosticul a fost clar: suferea de hernie de disc cervicală la trei niveluri. Practic, se formaseră trei hernii de mari dimensiuni, la nivelurile C4-C5, C5-C6 și C6-C7, care provocaseră stenozarea, adică îngustarea canalului cervical, cu afectarea măduvei spinării. Din această cauză, durerea se extinsese și la nivelul brațului drept, determinând pareză brahială dreaptă, astfel încât pacienta nu-și mai putea folosi normal mâna.

După primirea diagnosticului, Dana a vrut să meargă și la alți medici, ca să afle opțiunile de tratament indicate. „Unii mi-au zis de recuperare prin fizioterapie, alții au recomandat să mai aștept cu operația, fiindcă e dificilă, și să încerc metode alternative. Am început să mă interesez și am aflat doar de cazuri de hernie de disc simplă sau dublă, nu triplă”, își amintește pacienta.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum apare hernia de disc cervicală

Hernia de disc cervicală apare atunci când o parte a unui disc intervertebral din partea superioară a coloanei vertebrale se deplasează din poziția sa normală și produce compresie asupra măduvei spinării și rădăcinilor nervoase, provocând manifestări clinice severe.

Dana a înțeles că doar operația pentru hernie de disc o putea ajuta să scape de durere și de complicații, dar a amânat momentul intervenției, pentru că niciunul dintre medici nu îi garanta succesul procedurii. „Eu sunt o persoană mai dificilă, nu mă arunc cu capul înainte. Am încercat să găsesc pe cineva în care să am încredere”, mărturisește femeia.

Intervenția chirurgicală trebuia realizată în scurt timp, pentru că starea de sănătate se agrava, iar pe lângă durerile de spate și de braț apăruseră și dureri de cap. Căutând o soluție pentru ameliorarea disconfortului, Dana lua medicamente analgezice, care începuseră să îi afecteze tubul digestiv.

Tratament prin microdiscectomie, realizat la Spitalul Clinic SANADOR

Dana s-a programat pentru consultație la Dr. Dan Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie cu supraspecializare în microchirurgie și tehnici minim invazive spinale la Spitalul Clinic SANADOR.

Dr. Dan Benția. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile neurochirurgicale sunt efectuate cu echipamente de ultimă generație.

Medicul i-a recomandat o serie de investigații, printre care un nou RMN de coloană, o radiografie și un examen EMG, pentru a exclude alte afecțiuni. În urma acestor examinări, dr. Dan Răzvan Benția i-a explicat pacientei că doar intervenția chirurgicală putea să rezolve durerea insuportabilă cu care se confrunta.

„Aveam o oarecare frică de operație, citisem mult despre asta, dar am avut norocul să am o comunicare bună cu domnul doctor, mi-a dat încredere, spunându-mi că poate rezolva problema”, își amintește Dana.

Dr. Dan Răzvan Benția a realizat o discectomie microchirurgicală la trei niveluri, o tehnică minim invazivă cu rezultate foarte bune. „Au fost scoase cele trei discuri bolnave, s-a înlăturat compresiunea cervicală severă la trei nivele, au fost înlocuite cu trei Cage-uri din material plasticat cu titan compatibile RM tip peek. Operația a fost un succes”, explică Dr. Dan Benția.

„Am fost operată vineri seara și sâmbătă după-amiază am făcut deja primii pași. Am mers singură prin salon, fără susținere. Cu o zi înainte aveam dureri insuportabile, nu mă așteptam ca imediat după operație să nu mă mai doară deloc. E vorba aia, că îți ia cineva durerea cu mâna! Din momentul în care am intrat în cabinetul Dr. Dan Răzvan Benția, am știut că el o să mă opereze. Mi-a plăcut modul său de a discuta, de a explica. Știam că nu e o operație ușoară, a avut foarte multă răbdare și înainte, și după aceea. Mi-a plăcut grija dumnealui! A venit după operație să mă întrebe dacă totul e în regulă, dacă sunt bine, dacă am vreo durere, ceea ce e mare lucru. Și am observat, mergând la consulturi, atitudinea sa generală față de pacienți și faptul că se implică foarte mult”, declară mulțumită Dana.

Dana a revenit la consult la o lună de la intervenție. Radiografia cervicală de control a evidențiat o poziționare corectă a discurilor intervertebrale. În prezent, femeia se simte bine și și-a reluat activitățile cotidiene la scurt timp după operație.

Intervenții moderne de chirurgie spinală la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie spinală cu grad ridicat de complexitate sunt efectuate de neurochirurgi experimentați, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Atunci când există indicație în acest sens, intervențiile chirurgicale sunt realizate minim invaziv, cu ajutorul celor două microscoape Zeiss Kinevo 900, dotate cu tehnologie robotică, și al sistemelor de neuronavigație Medtronic. Acestea cresc gradul de acuratețe și siguranță al intervențiilor, reduc riscurile operatorii și contribuie la o recuperare mai rapidă.

Printre afecțiunile spinale tratate cu succes la Spitalul Clinic SANADOR se numără hernia de disc, stenoza de canal vertebral, tumorile vertebrale, spondiloliza, spondilolistezisul și fracturile vertebrale. Pentru diagnosticul corect al leziunilor coloanei vertebrale, pacienții au acces la investigații imagistice performante, cum sunt echipamentele de ultimă generație RMN 3 Tesla.

Dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

Dr. Dan Răzvan Benția, care a realizat operația la microscop în cazul Danei, este unul dintre neurochirurgii foarte experimentați din echipa Spitalului Clinic SANADOR. Medic primar neurochirurgie cu experiență și practică la mai multe spitale din România și din străinătate, a urmat numeroase stagii de pregătire, fiind supraspecializat în microchirurgie cerebrală și spinală și în tehnici minim invazive cerebrale și spinale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR