Ce este microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal este un ecosistem complex format din miliarde de microorganisme care populează tractul digestiv. Aceste microorganisme includ bacterii, virusuri și fungi care trăiesc în simbioză și joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale a organismului. La SANADOR, pacienții au acces la o evaluare medicală completă, efectuată de medici specializați în gastroenterologie, și la analize performante, pentru identificarea cauzelor dezechilibrelor microbiomului intestinal.
În ultimii ani, studiile asupra microbiomului intestinal au demonstrat legături importante între compoziția acestuia și diverse probleme de sănătate, precum bolile inflamatorii intestinale, obezitatea, diabetul zaharat și chiar tulburările neuropsihiatrice. Într-un intestin sănătos, aceste microorganisme coabitează într-o stare de echilibru, influențând atât digestia alimentelor, cât și producerea unor vitamine esențiale, precum vitamina K.
Formarea microbiomului intestinal începe încă din momentul nașterii, când nou-născutul este expus la microorganismele din canalul vaginal al mamei în caz de naștere naturală, sau, în caz de naștere prin cezariană, la microbiomul pielii materne și al mediului înconjurător.
Compoziția acestuia evoluează pe parcursul vieții, fiind influențată de factori precum alimentația, administrarea de antibiotice sau mediul de viață. Odată cu înaintarea în vârstă, diversitatea și compoziția microbiomului intestinal se stabilizează, dar poate suferi fluctuații semnificative în situații de stres sau boală.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!