Ce este metroragia

Metroragia reprezintă o sângerare vaginală disfuncțională, care apare neregulat, între menstruații. În general, termenul face referire la sângerările vaginale anormale în cazul femeilor de vârstă reproductivă care nu sunt însărcinate. Totuși, această problemă poate apărea inclusiv în perioada menopauzei și în timpul sarcinii. De asemenea, poate fi asociată cu un ciclu menstrual neregulat.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Abundența metroragiei variază de la o pacientă la alta, dar și în funcție de cauzele acesteia. În timp ce unele femei experimentează o sângerare slabă, altele se confruntă cu o hemoragie uterină (sângerare abundentă). Atunci când scurgerea de sânge intermenstruală apare în cantități mici, ea poartă denumirea de „spotting”.

Este important de știut că orice sângerare în afara menstruației este considerată anormală și trebuie investigată de medicul ginecolog. Menstruația este o sângerare vaginală regulată, care durează de la 2 până la 7 zile în fiecare lună. Atât menstruația, cât și metroragia sunt scurgeri de la nivelul uterului, însă aceasta din urmă este o sângerare uterină anormală, neregulată, care nu reprezintă un flux menstrual. Chiar dacă metroragia poate fi cauzată de o tulburare ușoară, cauzele patologice serioase nu sunt excluse.

Watch on YouTube

Diferența dintre metroragie, menometroragie și menoragie

Sângerările uterine anormale pot fi de mai multe tipuri. Spre deosebire de metroragie, care reprezintă o sângerare între menstruații, menoragia descrie un flux menstrual abundent și prelungit, care poate fii însoțit de crampe menstruale intense (dismenoree).

Chiar dacă este o scurgere de sânge apărută în timpul menstruației, menoragia nu este normală, ci anunță prezența unei afecțiuni. Netratată, aceasta poate produce diferite complicații, cum ar fi anemie feriprivă (prin deficit de fier).

Menometroragia este un alt tip de sângerare vaginală neobișnuită, care reprezintă o combinație între menoragie și metroragie. Practic, o pacientă care prezintă această condiție medicală, experimentează atât scurgeri de sânge în afara menstruației, cât și flux menstrual excesiv.

De ce apar sângerări în afara menstruației

Sângerările intermenstruale pot apărea din numeroase cauze:

Tulburări hormonale

Hormonii sexuali feminini, estrogenul și progesteronul, sunt implicați în reglarea ciclului menstrual și în menținerea sănătății organelor reproductive. Dezechilibrele acestor hormoni pot apărea din cauza:

  • Afecțiunilor tiroidiene;
  • Sindromului de ovar polichistic;
  • Hiperplazie endometrială;
  • Perimenopauzei sau menopauzei – Perimenopauza reprezintă tranziția spre menopauză, care poate dura până la 10 ani, perioadă în care apar menstruații neregulate și sângerări intermenstruale. Menopauza debutează la vârsta de 45-55 de ani, fiind definită de lipsa menstruației timp de minim 1 an;
  • Contraceptivelor hormonale – cum ar fi anticoncepționale, plasturele contraceptiv, implantul contraceptiv, steriletul. Sângerările vaginale ușoare pot apărea mai ales în primele 3 luni de utilizare sau în cazul în care nu administrezi corect anticoncepționalele;
  • Subnutriției/malnutriției.

Uneori, spotting-ul poate apărea în contextul fluctuațiilor hormonale normale de pe parcursul ciclului menstrual, cum ar fi cele din timpul ovulației.

Complicații în sarcină

Metroragia poate fi cauzată de o sarcină extrauterină, care apare atunci când ovulul fertilizat nu se implantează în uter, așa cum este normal. De asemenea, dacă ești însărcinată, o hemoragie uterină poate fi cauzată de iminență de avort, dezlipire de placentă, avort spontan (pierderea sarcinii) sau de avort incomplet, care reprezintă o urgență medicală. Dacă experimentezi orice fel de sângerare în perioada de graviditate, contactează de urgență medicul!

Infecții

Uneori, anumite infecții care afectează aparatul reproducător pot cauza sângerare în afara menstruației. Printre acestea se numără:

Afecțiuni uterine sau cervicale

Sângerarea între menstruații poate apărea din cauza patologiilor care afectează uterul, cum ar fi tumori de corp uterin, endometrioza, istmocelul și formațiunile tumorale benigne – fibromul uterin, polipii cervicali și polipii endometriali.

De asemenea, metroragia poate fi un simptom în caz de fistulă vaginală sau de polipi cervicali, excrescențe care se dezvoltă la nivelul colului uterin (cervixului).

Cancer

Mai rar, hemoragiile uterine pot anunța prezența cancerului la nivelul organelor genitale feminine, cum ar fi cancerul de col uterin, vulvar, cancer vaginal, cancerul endometrial (uterin), cancerul ovarian, cancerul salpingian, recidivă în cancere ginecologice.

Alte cauze

Uneori, sângerarea între menstruații poate apărea din alte cauze, cum ar fi:

  • Eroziune cervicală (rană pe col uterin);
  • Implantarea ovulului fertilizat – sângerarea de implantare are loc la scurt timp după concepție și poate fi însoțită de crampe ușoare. Este unul dintre primele semne ale unei sarcini;
  • Torsiunea de ovar;
  • Penetrarea sexuală care, în contextul uscăciunii vaginale, poate produce leziuni.

Caracteristicile sângerării și alte simptome

Metroragia se manifestă diferit de la o pacientă la alta, precum și în funcție de cauze. Sângerarea în afara menstruației poate prezenta următoarele caracteristici:

  • Cantitate: Sângerările vaginale pot fi ușoare sau abundente. Unele paciente descriu metroragia ca fiind o „a doua menstruație”, în timp ce altele prezintă doar o scurgere în cantități mici, slab colorată;
  • Culoare: Variază de la roz deschis la roșu intens, până la maro închis;
  • Durere: Poate fi nedureroasă sau poate fi însoțită de un disconfort ușor. În cazuri mai severe, poți experimenta crampe asemănătoare celor menstruale.

Este important să te asiguri că sângerarea provine din vagin și nu din rect sau uretră (tubul prin care se scurge urina). Inserarea unui tampon în vagin îți poate confirma sau infirma faptul că sângerarea provine de la nivelul organelor reproducătoare – vagin, uter sau cervix (col uterin).

Investigații medicale recomandate pentru diagnosticul metroragiei

În cadrul anamnezei, vei discuta cu medicul ginecolog despre istoricul medical, simptomatologie și viața sexuală. Examenul pelvin din cadrul consultației ginecologice este prima investigație care se efectuează pentru a depista cauza metroragiei și include și examen bimanual. Ulterior, dacă este necesar, medicul poate recomanda investigații medicale amănunțite:

  • Analize de laborator: Recoltarea unei probe de sânge și de secreție vaginală în vederea analizei în laborator este necesară pentru a depista eventuale infecții genitale cu transmitere sexuală, modificări hormonale sau alte afecțiuni.
  • Ecografie transvaginală: Această investigație rapidă cu ultrasunete permite vizualizarea organelor genitale interne și permite diagnosticul unor afecțiuni, cum ar fi cele tumorale.
  • Biopsie: Biopsia reprezintă analiza histologică în laborator a unei probe de țesut, în scopul depistării modificărilor celulare, cum ar fi cele precanceroase și canceroase. Medicul poate recolta o probă de la nivelul colului uterin sau uterului.
  • Histeroscopie: Medicul poate examina endometrul (stratul de țesut care căptușește uterul), cu ajutorul unui aparat numit histeroscop – instrument subțire prevăzut cu o cameră video, care se introduce în vagin.
  • RMN de pelvis, RMN cu protocol în endometrioză sau RMN de bazin.
  • Test de sarcină: Rezultatul îți confirmă sau infirmă prezența unei sarcini. Acesta poate fi pozitiv până la 35 de zile după un avort spontan.

Posibile complicații ale sângerării între menstruații

Complicațiile sângerării între menstruații diferă în funcție de cauze. Spre exemplu, infecțiile cu transmitere sexuală netratate pot duce la infertilitate, iar cancerul are consecințe amenințătoare de viață.

Dacă sângerarea vaginală este abundentă, aceasta poate produce anemie, condiție caracterizată de un deficit de celule roșii ale sângelui (hematii). Pentru că acestea transportă oxigen către toate țesuturile din organism, un număr scăzut de celule roșii se asociază cu o stare persistentă de oboseală și slăbiciune.

Tratamentul pentru metroragie

Tratamentul metroragiei depinde de cauza acesteia și de severitatea simptomelor. Așadar, în funcție de afecțiunile sau tulburările identificate, medicul poate recomanda:

  • Un tratament cu antibiotice, pentru tratarea infecțiilor genitale;
  • Tratament hormonal, în cazul tulburărilor endocrine, cum ar fi cele de la nivel tiroidian;
  • Contraceptive orale pentru reglarea menstruației sau gestionarea simptomatologiei sindromului de ovar polichistic;
  • O procedură chirurgicală - pentru tratarea endometriozei sau pentru îndepărtarea fibromului uterin, polipilor endometriali și cervicali – aceasta poate fi realizată clasic, histeroscopic (prin abord vaginal) sau, în cazul fibroamelor, prin embolizare (endoscopic, printr-o puncție la nivelul pielii); în prezent, endometrioza poate fi tratată și printr-o intervenție minim invazivă de chirurgie robotică în ginecologie;
  • Chimioterapie și radioterapie pentru tratamentul formațiunilor canceroase;
  • Histerectomie parțială sau totală – îndepărtarea chirurgicală a uterului sau unei porțiuni a acestuia, pentru tratamentul cancerului.

Diagnosticul și tratamentul metroragiei la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele care suferă de metroragie au acces la consultații ginecologice realizate de medici empatici și profesioniști, care vor recomanda toate analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului. Ulterior, pacientele au dispoziție proceduri de tratament de ultimă generație și de înaltă precizie, cum ar fi intervenții chirurgicale prin abord laparoscopic sau robotic, care permit o recuperare ușoară și rapidă, cu risc redus de complicații.

  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR