De ce apar sângerări în afara menstruației
Sângerările intermenstruale pot apărea din numeroase cauze:
Tulburări hormonale
Hormonii sexuali feminini, estrogenul și progesteronul, sunt implicați în reglarea ciclului menstrual și în menținerea sănătății organelor reproductive. Dezechilibrele acestor hormoni pot apărea din cauza:
- Afecțiunilor tiroidiene;
- Sindromului de ovar polichistic;
- Hiperplazie endometrială;
- Perimenopauzei sau menopauzei – Perimenopauza reprezintă tranziția spre menopauză, care poate dura până la 10 ani, perioadă în care apar menstruații neregulate și sângerări intermenstruale. Menopauza debutează la vârsta de 45-55 de ani, fiind definită de lipsa menstruației timp de minim 1 an;
- Contraceptivelor hormonale – cum ar fi anticoncepționale, plasturele contraceptiv, implantul contraceptiv, steriletul. Sângerările vaginale ușoare pot apărea mai ales în primele 3 luni de utilizare sau în cazul în care nu administrezi corect anticoncepționalele;
- Subnutriției/malnutriției.
Uneori, spotting-ul poate apărea în contextul fluctuațiilor hormonale normale de pe parcursul ciclului menstrual, cum ar fi cele din timpul ovulației.
Complicații în sarcină
Metroragia poate fi cauzată de o sarcină extrauterină, care apare atunci când ovulul fertilizat nu se implantează în uter, așa cum este normal. De asemenea, dacă ești însărcinată, o hemoragie uterină poate fi cauzată de iminență de avort, dezlipire de placentă, avort spontan (pierderea sarcinii) sau de avort incomplet, care reprezintă o urgență medicală. Dacă experimentezi orice fel de sângerare în perioada de graviditate, contactează de urgență medicul!
Infecții
Uneori, anumite infecții care afectează aparatul reproducător pot cauza sângerare în afara menstruației. Printre acestea se numără:
Afecțiuni uterine sau cervicale
Sângerarea între menstruații poate apărea din cauza patologiilor care afectează uterul, cum ar fi tumori de corp uterin, endometrioza, istmocelul și formațiunile tumorale benigne – fibromul uterin, polipii cervicali și polipii endometriali.
De asemenea, metroragia poate fi un simptom în caz de fistulă vaginală sau de polipi cervicali, excrescențe care se dezvoltă la nivelul colului uterin (cervixului).
Cancer
Mai rar, hemoragiile uterine pot anunța prezența cancerului la nivelul organelor genitale feminine, cum ar fi cancerul de col uterin, vulvar, cancer vaginal, cancerul endometrial (uterin), cancerul ovarian, cancerul salpingian, recidivă în cancere ginecologice.
Alte cauze
Uneori, sângerarea între menstruații poate apărea din alte cauze, cum ar fi:
- Eroziune cervicală (rană pe col uterin);
- Implantarea ovulului fertilizat – sângerarea de implantare are loc la scurt timp după concepție și poate fi însoțită de crampe ușoare. Este unul dintre primele semne ale unei sarcini;
- Torsiunea de ovar;
- Penetrarea sexuală care, în contextul uscăciunii vaginale, poate produce leziuni.