Ce sunt metodele contraceptive?

Metodele contraceptive însumează modurile prin care poate fi împiedicată fertilizarea ovulului de către spermatozoid, pentru a preveni apariția unei sarcini nedorite. La SANADOR, pacientele au acces la consultații de ginecologie asigurate de medici dedicați și empatici, care oferă consiliere și îndrumare personalizată pentru alegerea celei mai potrivite soluții de contracepție, în funcție de nevoile și de preferințele fiecăreia.

Metodele de contracepție sunt disponibile sub formă de dispozitive medicale, medicamente sau intervenții chirurgicale. În funcție de preferințe, atât la bărbați, cât și la femei, sunt disponibile multiple măsuri contraceptive. Purtarea prezervativului, folosirea unui sterilet și administrarea de anticoncepționale orale sunt considerate metode contraceptive sigure. Informarea corectă despre diversele metode contraceptive disponibile reprezintă un aspect fundamental al sănătății sexuale, permițând fiecărei persoane să ia decizii informate.

La SANADOR, consilierea pentru contracepție este asigurată de medici implicați și cu experiență.

Importanța folosirii unei metode de contracepție

Metodele de contracepție, în afara rolului lor primar de a preveni apariția unei sarcini nedorite, pot fi utilizate și în alte scopuri. Prezervativele, o metodă de contracepție de barieră, asigură și protecție față de bolile cu transmitere sexuală, precum gonoreea, infecția cu chlamydia, sifilis, HIV etc.

Pe de altă parte, contraceptivele orale, fiind preparate pe bază de estrogeni și progesteron, pot fi recomandate ca tratament în endometrioză sau în alte afecțiuni, precum dismenoreea primară.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Contraceptive de barieră

Cel mai cunoscut mijloc de contracepție este prezervativul, un contraceptiv de barieră. Diafragma este utilizată mai rar, dar poate fi folosită de către femei, precum și buretele contraceptiv. Buretele contraceptiv și spermicidul sunt considerate metode contraceptive locale.

Prezervativul prezintă un avantaj major față de celelalte metode de contracepție, prin prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul face parte dintre cele mai utilizate metode contraceptive la bărbați, însă există și prezervativ special pentru femei. Prezervativul ca metodă contraceptivă are o eficiență mult mai mare decât metodele naturale de contracepție.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Contraceptive orale

Există multiple metode contraceptive la femei, însă anticoncepționalele sunt printre cele mai frecvente. Anticoncepționalele (contraceptive orale) sunt preparate pe bază de hormoni - estrogen și progesteron, în diferite doze. Există mai multe tipuri de tipuri de anticoncepționale, iar pentru femeile ce prezintă reacții adverse, este necesară alegerea preparatului cu dozele cele mai mici. Acestea sunt administrate în fiecare zi a lunii, de preferat la aceeași oră din zi, sau timp de 21 de zile din lună cu o pauză de 7 zile, în funcție de tipul medicamentului.

Chiar dacă pacienta optează pentru administrarea zilnică a medicamentului, șapte dintre pastile vor fi placebo, echivalent acelei perioade de pauză în care menstruația este așteptată. Avantajul acestor medicamente este că sunt foarte eficiente în cazul dismenoreei (durerilor la menstruație), precum și în endometrioză, prin controlarea simptomelor.

Riscul utilizării medicației contraceptive orale este cel de a de dezvolta tromboembolism venos și de aceea în primă instanță aceste medicamente ar trebui recomandate de medicul ginecolog. Alte efecte adverse întâlnite sunt durere de cap, creșterea în greutate, retenția hidrosalină sau scăderea libidoului. Este posibilă de asemenea și utilizarea de contraceptive în alăptare, la recomandarea medicului ginecolog.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Contraceptive injectabile

Există metode de a nu rămâne însărcinată prin tratament injectabil. Injecțiile conțin progesteron, hormon ce inhibă ovulația prin administrarea sa orală sau injectabilă. Odată administrate, acestea își exercită acțiunea contraceptivă timp de 8-13 săptămâni.

Dispozitive contraceptive implantabile

Steriletul este un dispozitiv medical de mici dimensiuni, în forma literei T, ce este inserat prin vagin de către medicul ginecolog. Acesta prezintă avantajul că are acțiune un timp îndelungat, chiar până la 10 ani. Dacă pacienta decide să renunțe și își dorește obținerea unei sarcini, acest dispozitiv poate fi îndepărtat de către medic cu ușurință. Aceste dispozitive implantabile pot împiedica supraviețuirea spermatozoizilor prin materialul din care sunt alcătuite (cupru) sau prin hormonii eliberați.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Plasturi contraceptivi

Plasturii contraceptivi conțin aceeași hormoni ca și contraceptivele orale, dar administrarea este făcută doar o dată pe săptămână. Aceste produse, din păcate, nu pot fi găsite în farmacii. Alegerea unui plasture contraceptiv prezintă și dezavantajul dezlipirii accidentale. În afară de plasturii contraceptivi și contraceptivele orale, în România sunt disponibile preparate hormonale sub formă de inel vaginal, cu acțiune de lungă durată (o lună).

Contracepție de urgență

Contracepția de urgență este folosită în cazul în care alte metode au eșuat, spre exemplu în cazul unui prezervativ rupt. Această metodă implică administrarea unei singure pastile, ce conține progesteron și trebuie luată până la maxim trei zile de la contactul sexual. Deși este numită pastila de a doua zi, cu cât este luată mai devreme, cu atât este mai eficientă.

Alte pastile conțin combinații hormonale, recomandate în două doze, în maxim 5 zile de la contact. Reacțiile adverse ale acestor pastile includ dureri de cap, greață și vărsături, dureri abdominale și dereglări ale ciclului menstrual (menstruația poate să apară mai devreme decât era așteptată sau mai târziu). Spotting-ul (o sângerare ușoară de scurtă durată) poate de asemenea să apară ca efect advers al contracepției de urgență. Aceste pastile nu sunt însă întotdeauna eficiente.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Metode permanente de contracepție

Metodele ireversibile de contracepție sunt cele chirurgicale. Deși sunt cele mai bune metode contraceptive, optarea pentru aceste metode reprezintă pierderea oricărei șanse de a obține o sarcină. Operația efectuată la bărbați este vasectomia, iar pentru femei este ligatura trompelor uterine.

Metode naturale de contracepție

Abstinența (evitarea contactului sexual) este singura metodă de contracepție cu eficiență 100%. Medicii ginecologi nu recomandă nici metoda retragerii, nici cea a calendarului pentru contracție datorită eficacității reduse. Acestea două sunt considerate metode contraceptive naturale și sunt uneori preferate, datorită faptului că sunt metode contraceptive fără hormoni.

Metoda calendarului poate fi aplicată de femei cu ciclu menstrual regulat și reprezintă evitarea contactului sexual în preajma zilei a 14 a ciclului menstrual (cea a ovulației). Metoda retragerii penisului din vagin înaintea eliminării spermatoizilor la nivelul vaginului este nesigură și poate duce la apariția unei sarcini nedorite.

Proaspetele mămici de regulă consideră că alăptarea este una dintre metodele contraceptive după naștere. Într-adevăr, datorită schimbărilor hormonale, alăptarea poate împiedica dezvoltarea unei noi sarcini, însă nici aceasta metodă nu are o eficacitate sporită.

De asemenea, dacă pacienta nu este încă la menopauză, medicul va recomanda metode contraceptive după 45 de ani - utilizarea anticoncepționalelor, a prezervativului etc. În jurul acestei vârste, ovulația poate avea loc în continuare și poate conduce la o sarcină.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Analize și investigații indicate înainte de alegerea metodei contraceptive

Odată ce medicul ginecolog recomandă utilizarea de anticoncepționale, acesta va indica mai întâi efectuarea unor analize de laborator, pentru a estima riscul de reacții adverse. Printre probele paraclinice recoltate sunt transaminazele și coagulograma.

La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie și de investigații performante.

Medicul va măsura tensiunea arterială și va sfătui pacienta să renunțe la fumat, dacă aceasta este fumătoare. Dacă există un risc crescut de trombembolism, medicul va recomanda alte metode de a nu rămâne însărcinată.  

Consiliere privind metodele contraceptive la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie efectuate de medici specialiști cu experiență, care oferă sprijin în alegerea metodei contraceptive potrivite și asigură monitorizarea sănătății reproductive.

Pacintele primesc toate recomandările necesare și explicații detaliate despre efectele și administrarea corectă a metodelor de contracepție. În acest fel, împreună cu medicul, este stabilită cea mai potrivită metodă de planificare familială.Pacientele au acces la analize de laborator performante și la investigații complete, pentru identificarea unor factori de risc și depistarea unor afecțiuni ginecologice.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR