Ce sunt metastazele suprarenale?

Metastazele suprarenale sau metastazele adrenale sunt tumori care iau naștere în alte organe și apoi se răspândesc la nivelul glandelor suprarenale.

Aceste metastaze sunt cele mai frecvente tumori maligne care afectează glandele suprarenale - două mici glande, situate deasupra rinichilor.

Fiecare glanda suprarenală este împărțită în două zone: zona corticală, situată la exterior, și zona medulară, situată la interior. Glandele suprarenale produc hormoni care au rol în funcționarea normală a organismului. Zona corticală produce cortizol și aldosteron, iar zona medulară produce adrenalină și noradrenalină.

Acești hormoni controlează numeroase funcții ale organismului: metabolismul, nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială, nivelul de apă și sare, dezvoltarea sexuală și răspunsul la stres.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum apar metastazele adrenale?

Metastazele adrenale apar prin extinderea la nivelul glandelor suprarenale a unui cancer dezvoltat într-un alt organ. Tumora care a dus la apariția metastazelor se numește tumoră primară, iar metastazele suprarenale se mai numesc cancer secundar la glandele suprarenale.

Metastazele suprarenale pot apărea prin trei căi:

  • pe cale directă: atunci când o tumoră situată într-un organ din apropierea glandelor suprarenale (ex. rinichi, ficat, pancreas) crește și invadează glandele suprarenale,
  • pe cale sangvină: celulele maligne pătrund în sânge și sunt transportate la glandele suprarenale,
  • pe cale limfatică: celulele maligne ajung în ganglionii limfatici și în vasele limfatice, apoi sunt transportate către glandele suprarenale.

Odată ajunse la nivelul glandelor suprarenale, celulele anormale cresc și se înmulțesc necontrolat și formează mase de celule maligne numite metastaze.

Ce cancere produc metastaze suprarenale?

Cele mai frecvente cancere care dau metastaze la glande suprarenale sunt: cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancerul de pancreas și cancerul colorectal.

În afară de acestea, există și alte tumori care pot determina cancer secundar la glandele suprarenale, însă mai rar: cancerul renal, cancerul hepatic, cancerul esofagian, cancerul gastric, cancerul ovarian, cancerul endometrial, melanomul și limfomul (limfom Hodgkin și limfom non-Hodgkin).

Semne și simptome în metastazele suprarenale

Cei mai mulți dintre pacienții cu metastaze la glandele suprarenale nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care tumora este mare sau crește rapid, poate provoca dureri de spate sau dureri abdominale.

În cazuri rare, când ambele glande sunt sever afectate, pacienții pot prezenta semne și simptome de insuficiență suprarenaliană:

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și stadializarea metastazelor adrenale

Pentru stabilirea diagnosticului de metastaze adrenale, trebuie efectuate mai multe investigații.

Analizele de sânge pot fi utile pentru a diagnostica pacienții cu metastaze suprarenale care au insuficiență suprarenaliană din cauza secreției scăzute de aldosteron sau cortizol. Acești pacienți pot avea un nivel scăzut de sodiu în sânge, un nivel al potasiului crescut și nivele scăzute de cortizol și aldosteron.

De asemenea, în sânge pot fi crescuți unii markeri tumorali, care pot sugera prezența unei tumori primare (ex. CA 19-9, CEA-antigenul carcinoembrionar).

Diagnosticarea pacienților cu metastaze la glande suprarenale este greu de efectuat pe baza unei radiografii abdominale. Tumorile mari ale glandelor suprarenale sunt adesea imposibil de diferențiat de leziunile renale.

În cazul în care modificările vizualizate la radiografia abdominală sugerează o afectare a glandelor suprarenale, este necesară o evaluare suplimentară, prin ecografie abdominală, examen CT, examinare RMN sau scanare PET-CT. Ecografia glandelor suprarenale la adulți este dificil de efectuat din punct de vedere tehnic. Atunci când se văd, metastazele suprarenale apar ca leziuni solide, cu densitate scăzută.

La tomografia computerizată abdominală se pot observa metastaze suprarenale care au o densitate mai mare și o întârziere în eliminarea substanței de contrast în comparație cu adenoamele, care sunt tumori benigne. Metastazele mai pot apărea ca o modificare a conturului glandei suprarenale și pot prezenta zone de necroză sau hemoragie. Pe lângă stabilirea diagnosticului de metastaze adrenale, examenul CT poate diagnostica și tumora primară care a dus la apariția metastazelor și, de asemenea, ajută la stadializarea cancerului.

Imagistica prin rezonanță magnetică este o altă metodă prin care pot fi diagnosticați pacienții cu metastaze suprarenale. La fel ca examinarea CT, RMN-ul poate stabili prezența unui cancer secundar la glandele suprarenale, poate localiza tumora primară și ajută la stadializarea cancerului. Principala diferență dintre cele două metode este aceea că examenul RMN nu expune pacientul la radiații, în timp ce tomografia folosește radiații ionizante.

PET-CT este o investigație care combină două tehnici imagistice, PET (tomografia cu emisie de pozitroni) și CT (tomografia computerizată), pentru a obține imagini detaliate ale corpului. Această investigație constă în administrarea unei substanțe ușor radioactive, de obicei 18-fluorodeoxiglucoză.

Celulele maligne absorb mai multă substanță radioactivă, iar prin PET-CT se pot vedea zonele care au absorbit mai multă substanță.

Examinarea PET-CT permite diagnosticarea precoce a tumorii primare și a unui cancer secundar la glandele suprarenale, dar și la nivelul altor organe. De asemenea, această investigație se poate folosi pentru a vedea dacă tratamentul administrat a avut succes.

Biopsia reprezintă prelevarea unui fragment de tumoră, pentru a putea fi analizată la microscop. Fragmentul de țesut poate fi obținut prin puncție aspirativă cu ac fin ghidată prin CT sau prin laparoscopie. Puncția aspirativă presupune introducerea unui ac subțire în cavitatea abdominală sub ghidaj CT, pentru a nu produce leziuni. Acul este ghidat spre glanda suprarenală și apoi se aspiră un fragment din tumoră, pentru a fi analizat la microscop, în Laboratorul de Anatomie Patologică.

Laparoscopia constă în introducerea unui laparoscop (tub subțire, cu o cameră video) în cavitatea abdominală. Prin intermediul laparoscopului, medicul poate vedea aspectul glandei suprarenale și poate preleva o mostră de țesut. Biopsia este rareori efectuată pentru a diagnostica metastaze suprarenale, doar în acele cazuri în care diagnosticul nu a putut fi stabilit prin alte metode și doar atunci când tratamentul pacientului ar putea fi modificat în urma informațiilor obținute prin examinarea la microscop a fragmentului de țesut.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Tratamentul în metastazele suprarenale

Cel mai eficient tratament în cazul pacienților cu metastaze la glande suprarenale este tratarea tumorii primare, de obicei prin radioterapie, chimioterapie sau combinarea acestora.

Tratamentul medicamentos la pacienții care au cancer secundar la glandele suprarenale poate fi necesar dacă s-a instalat insuficiența suprarenaliană. În acest caz, pacienții vor primi tratament de substituție cu hormoni steroizi. De obicei, se recomandă hidrocortizon pentru a înlocui cortizolul și fludrocortizon pentru a înlocui aldosteronul.

Tratamentul chirurgical este luat în considerare la pacienții care au metastaze adrenale izolate, fără metastaze în alte organe sau țesuturi. Intervenția chirurgicală constă în rezecția glandelor suprarenale și se numește adrenalectomie. Intervenția se poate face clasic, prin operație deschisă sau prin laparoscopie minim invazivă. Intervenția laparoscopică este la fel de eficientă ca și operația clasică, însă cu durere postoperatorie de intensitate mai mică și cu o durată mai scurtă de spitalizare.

La pacienții care au metastaze în mai multe organe și țesuturi și nu pot fi supuși intervenției chirurgicale, tratamentul include radioterapie și chimioterapie.

Pacienții cu metastaze suprarenale pot beneficia de un tip special de radioterapie care se numește radioterapie stereotaxică.

Stereotaxia este o metodă de tratament care permite medicului să administreze cu mare precizie doze crescute de radiații asupra metastazelor suprarenale. Medicul va folosi un computer pentru a direcționa mai multe fascicule de radiații către tumoră, din mai multe unghiuri. Deoarece radiațiile sunt direcționate cu foarte mare precizie, se poate obține o doză mai mare de radiații decât în cazul radioterapiei standard, iar țesuturile sănătoase din jurul tumorii nu sunt afectate de radiații. Studiile au demonstrat rezultate foarte bune pentru tratamentul metastazelor suprarenale prin această tehnică, asemănătoare cu cele obținute la pacienții tratați prin intervenție chirurgicală.

Chimioterapia este o altă metodă de tratament la pacienții cu metastaze adrenale. Aceasta constă în administrarea unor medicamente pe cale orală sau intravenoasă, pentru a distruge celulele maligne. Medicamentele intră în sânge și sunt distribuite prin fluxul sangvin în întregul corp, ceea ce face ca acest tratament să fie util și la pacienții cu metastaze la glande suprarenale.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul și tratamentul metastazelor suprarenale la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat și tratamentul modern al metastazelor suprarenale. Astfel, pentru stabilirea unui diagnostic de precizie, cu stadializarea corectă a bolii și localizarea exactă a tumorilor, pacienții pot beneficia de examinare PET-CT cu aparatul de ultimă generație Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

Tratamentul oncologic disponibil la SANADOR include toate procedurile disponibile în prezent – chimioterapie, radioterapie și stereotaxie, pentru prevenirea recidivei și limitarea extinderii metastazelor. Dacă sunt indicate proceduri de radioterapie externă sau de stereotaxie, acestea sunt realizate cu două acceleratoare liniare performante, TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, produse de Varian. Toate procedurile sunt efectuate de medici radioterapeuți cu competențe în stereotaxie.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratament chirurgical pentru metastazele suprarenale, prin intervenții clasice sau minim invazive, laparoscopice sau de chirurgie robotică, în funcție de indicația medicală existentă. Operațiile se desfășoară într-un bloc operator modern, dotat cu echipamente de ultimă generație, în cele mai bune condiții de siguranță.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR