Diagnosticul și stadializarea metastazelor adrenale
Pentru stabilirea diagnosticului de metastaze adrenale, trebuie efectuate mai multe investigații.
Analizele de sânge pot fi utile pentru a diagnostica pacienții cu metastaze suprarenale care au insuficiență suprarenaliană din cauza secreției scăzute de aldosteron sau cortizol. Acești pacienți pot avea un nivel scăzut de sodiu în sânge, un nivel al potasiului crescut și nivele scăzute de cortizol și aldosteron.
De asemenea, în sânge pot fi crescuți unii markeri tumorali, care pot sugera prezența unei tumori primare (ex. CA 19-9, CEA-antigenul carcinoembrionar).
Diagnosticarea pacienților cu metastaze la glande suprarenale este greu de efectuat pe baza unei radiografii abdominale. Tumorile mari ale glandelor suprarenale sunt adesea imposibil de diferențiat de leziunile renale.
În cazul în care modificările vizualizate la radiografia abdominală sugerează o afectare a glandelor suprarenale, este necesară o evaluare suplimentară, prin ecografie abdominală, examen CT, examinare RMN sau scanare PET-CT. Ecografia glandelor suprarenale la adulți este dificil de efectuat din punct de vedere tehnic. Atunci când se văd, metastazele suprarenale apar ca leziuni solide, cu densitate scăzută.
La tomografia computerizată abdominală se pot observa metastaze suprarenale care au o densitate mai mare și o întârziere în eliminarea substanței de contrast în comparație cu adenoamele, care sunt tumori benigne. Metastazele mai pot apărea ca o modificare a conturului glandei suprarenale și pot prezenta zone de necroză sau hemoragie. Pe lângă stabilirea diagnosticului de metastaze adrenale, examenul CT poate diagnostica și tumora primară care a dus la apariția metastazelor și, de asemenea, ajută la stadializarea cancerului.
Imagistica prin rezonanță magnetică este o altă metodă prin care pot fi diagnosticați pacienții cu metastaze suprarenale. La fel ca examinarea CT, RMN-ul poate stabili prezența unui cancer secundar la glandele suprarenale, poate localiza tumora primară și ajută la stadializarea cancerului. Principala diferență dintre cele două metode este aceea că examenul RMN nu expune pacientul la radiații, în timp ce tomografia folosește radiații ionizante.
PET-CT este o investigație care combină două tehnici imagistice, PET (tomografia cu emisie de pozitroni) și CT (tomografia computerizată), pentru a obține imagini detaliate ale corpului. Această investigație constă în administrarea unei substanțe ușor radioactive, de obicei 18-fluorodeoxiglucoză.
Celulele maligne absorb mai multă substanță radioactivă, iar prin PET-CT se pot vedea zonele care au absorbit mai multă substanță.
Examinarea PET-CT permite diagnosticarea precoce a tumorii primare și a unui cancer secundar la glandele suprarenale, dar și la nivelul altor organe. De asemenea, această investigație se poate folosi pentru a vedea dacă tratamentul administrat a avut succes.
Biopsia reprezintă prelevarea unui fragment de tumoră, pentru a putea fi analizată la microscop. Fragmentul de țesut poate fi obținut prin puncție aspirativă cu ac fin ghidată prin CT sau prin laparoscopie. Puncția aspirativă presupune introducerea unui ac subțire în cavitatea abdominală sub ghidaj CT, pentru a nu produce leziuni. Acul este ghidat spre glanda suprarenală și apoi se aspiră un fragment din tumoră, pentru a fi analizat la microscop, în Laboratorul de Anatomie Patologică.
Laparoscopia constă în introducerea unui laparoscop (tub subțire, cu o cameră video) în cavitatea abdominală. Prin intermediul laparoscopului, medicul poate vedea aspectul glandei suprarenale și poate preleva o mostră de țesut. Biopsia este rareori efectuată pentru a diagnostica metastaze suprarenale, doar în acele cazuri în care diagnosticul nu a putut fi stabilit prin alte metode și doar atunci când tratamentul pacientului ar putea fi modificat în urma informațiilor obținute prin examinarea la microscop a fragmentului de țesut.
-
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent.
Vino la SANADOR!