Investigații pentru diagnostic
Pentru a diagnostica afectarea metastatică a peritoneului, sunt necesare mai multe investigații. Astfel, medicul specialist poate recomanda, în primul rând, efectuarea unor analize de sânge, precum determinarea serologică a unor markeri tumorali (CA 125, CA 19-9, HE 4 sau ACE), care poate indica prezența unor metastaze în peritoneu.
Ecografia abdominală, alt test diagnostic valoros, este o investigație neinvazivă, care are la bază ultrasunete și cu ajutorul căreia medicul poate vizualiza structurile din interiorul corpului. La ecografie, metastazele peritoneale pot apărea ca leziuni nodulare, sub formă de plăci sau ca o îngroșare difuză a peritoneului. Ecografia poate fi utilă și pentru ghidarea biopsiilor, prin care se obțin anumite fragmente de țesut, pentru a fi analizate în laborator, la microscop.
Tomografia computerizată (CT) oferă o imagine detaliată a structurilor din cavitatea abdominală și pelvină. În cazul metastazelor peritoneale, membrana peritoneală apare îngroșată, iar pe suprafața ei pot apărea structuri nodulare, liniare, scleroză sau structuri asemănătoare unor plăci. Uneori, între peretele abdomenului și intestinul subțire se observă o structură neomogenă, aceasta reprezentând țesutul malign.
Alte constatări care pot apărea pe CT-ul pacienților cu metastaze peritoneale sunt nodulii de la nivelul ficatului sau splinei și lichidul de ascită. Un mare avantaj al examenului CT este acela că poate depista și tumora primară care s-a răspândit și a determinat metastazele în peritoneu.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o altă metodă pentru a diagnostica metastazele peritoneale, la fel de utilă ca și CT-ul. RMN-ul este mai rar utilizat, din cauza costului mai mare și a duratei mai lungi de examinare, însă s-a dovedit superior față de CT în depistarea leziunilor mici, de sub 1 cm, în special cele localizate sub mușchiul diafragm sau în membrana seroasă care acoperă intestinele.
Examinarea PET-CT permite o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Aceasta este metoda imagistică de preferat, deoarece poate depista cu ușurință leziunile maligne, pe baza absorbției de glucoză de către aceste celule. Pentru localizarea metastazelor peritoneale, PET-CT-ul oferă o precizie mai mare decât RMN-ul și, în plus, PET-CT-ul reprezintă o investigație foarte bună pentru a monitoriza răspunsul la tratament.
Laparoscopia diagnostică este o procedură de chirurgie minim invazivă, la care se apelează, în general, în cazul pacienților la care nu s-au depistat metastazele peritoneale prin alte metode sau la pacienții cu metastaze peritoneale diagnosticate, dar la care se dorește obținerea mai multor detalii, în vederea unei intervenții chirurgicale. Procedura constă în introducerea unor instrumente speciale prin mici incizii la nivelul abdomenului. Cu ajutorul acestor instrumente, medicul poate vedea în interiorul abdomenului și poate localiza metastazele peritoneale. De asemenea, medicul poate lua un fragment de țesut (biopsie), care va fi analizat la microscop, pentru a confirma diagnosticul.