Ce sunt metastazele hepatice?

Metastazele hepatice sunt tumori secundare, care se dezvoltă ca urmare a migrației celulelor maligne de la o tumoră formată la un alt organ. În metastază, celulele canceroase se desprind din tumoră, pătrund în circuitul sangvin sau în sistemul limfatic și astfel ajung la alte organe și țesuturi. Astfel, celulele din componența metastazelor hepatice nu sunt celule ale ficatului, așa cum se întâmplă în cancerul hepatic primar, ci provin din organele în care s-au dezvoltat inițial tumorile. Metastazele hepatice pot fi asociate cu sindromul carcinoid, o afecțiune cauzată de tumori neuroendocrine care eliberează substanțe bioactive în circulație, provocând simptome sistemice și afectând semnificativ calitatea vieții pacienților.

  • Dacă ai un diagnostic de cancer, trebuie să mergi regulat la consultații. Programează-te la SANADOR!

Spre deosebire de celulele normale, cele maligne pot invada diferite țesuturi. Intervalul dintre apariția tumorii inițiale și metastază poate varia. La unii pacienți, celulele maligne diseminează rapid, în timp ce, în alte cazuri, durează luni sau ani până când apar metastazele.

Watch on YouTube

Cauzele metastazelor la ficat

Cel mai frecvent, metastaza la ficat este produsă de următoarele tipuri de cancer:

De asemenea, metastazele la ficat pot să apară din cauza unei tumori stromale gastrointestinale. Metastaza evoluează în etape. La început, celulele maligne se răspândesc din locul originar în țesuturile învecinate. Penetrează apoi pereții vaselor de sânge și limfatice și ajung la ficat, unde încep să prolifereze și formează micrometastaze. Acestea stimulează crearea de noi vase de sânge, care transportă oxigen și nutrienți, astfel încât celulele anormale ajung să formeze o tumoră. Metastaza poate să apară și după îndepărtarea tumorii primare, de aceea, pacienții diagnosticați cu cancer necesită consultații regulate.

Watch on YouTube

Simptomele metastazelor hepatice

În primele stadii, metastazele la ficat nu produc semne sau simptome. Mai târziu, pe măsură ce tumora secundară se dezvoltă, pot să apară inflamația ficatului și obstrucționarea circulației sângelui și a bilei, care determină unele manifestări clinice:

  • Pierdere în greutate;
  • Scăderea apetitului;
  • Umflătură palpabilă la nivelul abdomenului, imediat sub cutia toracică;
  • Urină de culoare închisă;
  • Greață și vărsături;
  • Icter;
  • Stare de confuzie;
  • Febră;
  • Durere în abdomenul superior.
  • Nu ignora semnele și simptomele care pot indica o afecțiune a ficatului! Vino la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR!

Diagnosticarea metastazelor la ficat

Pentru un diagnostic de precizie, specialistul în hepatologie va recomanda o serie de investigații amănunțite. Analizele de sânge care măsoară enzimele ficatului sunt necesare pentru a descoperi probleme apărute la nivelul funcției hepatice. Tot prin intermediul unui test de sânge pot fi identificate substanțe care permit diferențierea între cancerul hepatic primar și cel secundar.

Tomografia computerizată (CT) permite vizualizarea țesuturilor hepatice în detaliu. Tumora malignă are un aspect distinct, astfel că medicul poate evalua localizarea, dimensiunea și alte aspecte relevante. De asemenea, se utilizează ecografia abdominală, care relevă diferențele de structură ale țesuturilor moi, și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), care furnizează imagini foarte detaliate, de înaltă rezoluție, permițând astfel vizualizarea pe mai multe planuri a organelor și țesuturilor analizate.

Biopsia hepatică rămâne însă cea mai eficientă metodă folosită pentru diagnosticul de precizie, fiind folosită inclusiv în cazul metastazelor. Medicul recoltează un fragment din țesutul suspect, pentru realizarea unui examen histopatologic și, la nevoie, un examen imunohistochimic, în Laboratorul de Anatomie Patologică.

Tratamentul chirurgical al metastazelor ficatului

Există mai multe opțiuni de tratament pentru metastazele ficatului. În multe cazuri, tratamentul este doar paliativ, scopul fiind ameliorarea simptomelor cu care se confruntă pacienții și creșterea calității viații. Tratamentul va fi stabilit în funcție de mai mulți factori, cum sunt vârsta pacientului, starea generală de sănătate a pacientului, localizarea și tipul de cancer primar, numărul, localizarea și morfologia tumorilor metastatice și tratamentele oncologice administrate anterior.

  • La SANADOR, beneficiezi de cele mai performante investigații și tratamente pentru metastazele hepatice. Programează-te pentru o consultație de oncologie!

Tratamentul chirurgical constă în rezecție hepatică, procedura fiind realizată în special în cazul metastazelor hepatice produse de cancerul de colon. Chirurgia hepatică este foarte complexă, pentru că ficatul este un organ vital, intens vascularizat, cu funcții fiziologice numeroase și importante, de aceea este important ca intervenția să fie realizată la un Centru integrat de excelență în boli hepatice, unde pacientul să poată beneficia de o abordare terapeutică multidisciplinară. Datorită inovațiilor tehnologice, în anumite cazuri atent selecționate, operațiile pentru metastaze la ficat se pot realiza și minim invaziv, prin intervenții de chirurgie laparoscopică sau robotică.

Tratamentul oncologic al metastazelor hepatice

Chimioterapia se utilizează deseori pentru tratarea cancerului, inclusiv a metastazelor, și presupune administrarea de substanțe chimice în scopul de a împiedica proliferarea celulelor maligne și de a le distruge. Terapia țintită este o formă avansată de chimioterapie, care afectează doar celulele anormale din organism, cu efecte adverse reduse. În tratarea metastazelor ficatului se folosește și imunoterapia, care ajută sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele maligne.

Radioterapia stereotaxică este o metodă de tratament recomandară pentru metastazele de mici dimensiuni, care au cel mult 5 cm, fiind singura soluție terapeutică în cazul pacienților care nu pot fi operați. Stereotaxia este o formă de radioterapie avansată, țintită, care constă în expunerea tumorilor la doze mari de radiație, pentru a le distruge, reducând totodată impactul radiațiilor asupra țesuturilor și organelor sănătoase.

Alte metode de tratament pentru metastazele la ficat

Ablația cu radiofrecvență este o procedură minim invazivă, prin care un curent electric de înaltă frecvență este administrat direct în tumoră, prin intermediul unui ac, sub ghidaj ecografic. În momentul trecerii prin tumoră, curentul produce căldură, iar celulele maligne sunt distruse. Intervenția are un impact țintit asupra metastazelor și nu afectează țesuturilor înconjurătoare.

Watch on YouTube

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile este o tehnică avansată de radiologie intervențională, care presupune fixarea unui microcateter în arterele care vascularizează tumora hepatică sau metastazele hepatice. Prin cateter sunt introduse microsfere încărcate cu substanțe chimioterapice, care blochează fluxul de sânge către celulele maligne și acționează asupra lor din interiorul tumorii. Astfel, substanțele chimice pot fi administrate în concentrații mari, fără să producă reacții adverse similare chimioterapiei convenționale.

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile este recomandată pentru pacienții cu tumori hepatice sau metastaze inoperabile, pentru că este minim invazivă și crește speranța de viață în metastazele hepatice. Pacienții care beneficiază de acest tratament se vor bucura de o calitate mai bună a vieții, reacțiile adverse sunt minime, iar externarea poate avea loc după numai 24 ore de la intervenție.

Spitalul Clinic SANADOR este, din anul 2015, centru de excelență și pregătire în chemoembolizări hepatice cu microsfere absorbabile Tandem, oferind pacienților cu cancer hepatic și metastaze hepatice acces la această procedură terapeutică performantă. Intervențiile de chemoembolizare hepatică sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR de o echipă experimentată, sub coordonarea Conf. Dr. Bogdan Popa, doctor în științe medicale, șeful Departamentului de Radiologie Intervențională, specializat în tratamentul intervențional al tumorilor hepatice, expert european și trainer în chemoembolizări hepatice cu microsfere absorbabile.

Traatment pentru metastazele hepatice prin proceduri de chemoembolizare hepatică.
Conf. Dr. Bogdan Popa, șeful Departamentului de Radiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, coordonează procedurile de chemoembolizare pentru tumorile și metastazele hepatice.

De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de toate procedurile disponibile pentru diagnosticul și tratamentul metastazelor hepatice, în funcție de indicația medicală.

  • Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile este o procedură modernă de tratament pentru metastazele hepatice. Programează-te la SANADOR și cere detalii despre această procedură!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR