Ce sunt metastazele ganglionare?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Metastazele ganglionare sunt tumori maligne care sunt rezultatul diseminării celulelor canceroase la nivelul ganglionilor limfatici. Atunci când diseminarea se face pe cale limfatică, sunt afectați ganglionii din vecinătatea tumorii sau cei situați la distanță de aceasta, fenomen cunoscut sub denumirea de cancer secundar la ganglioni.

Cum apar cancerele secundare la ganglioni?

Ganglionii sunt structuri rotund-ovalare ale sistemului imunitar care produc și colectează limfa (lichid incolor, apos) participând astfel la filtrarea sângelui prin eliminarea microbilor. Astfel, ganglionii produc celule albe, denumite limfocite B și T, care participă activ la distrugerea microorganismelor și a celulelor canceroase. În corpul uman se găsesc aproximativ 600 de ganglioni, care în mod normal nu se simt sub piele și care sunt conectați între ei prin vase limfatice.

Deși există și ganglioni solitari, majoritatea sunt grupați și poartă denumirea de stații ganglionare precum cele situate la nivelul gâtului (ganglioni cervicali), axilelor, trunchiului (ganglioni toraco-abdominali, situați în profunzime) și în regiunea inghinală (ganglioni pelvini). Inflamarea unui ganglion sau a mai multora poartă denumirea de limfadenopatie și nu indică întotdeauna o neoplazie, putând fi cauzată și de o infecție sau un traumatism.

Celulele canceroase pot disemina pe cale limfatică (prin vase limfatice), hematogenă (prin circulația venoasă) sau prin contiguitate (din aproape în aproape). În general, carcinoamele (tumorile maligne de origine epitelială) metastazează pe cale limfatică. La nivelul ganglionilor, celulele tumorale proliferează și distrug parțial sau total structura ganglionului, rezultând o masă tumorală nouă. În continuare, din aceste metastaze se pot deprinde alte celule neoplazice, care circulă prin limfă și pătrund în alte stații ganglionare, unde se reia procesul și se formează noi metastaze.

Tipuri de cancere care metastazează la ganglioni

  • La Centrul Oncologic SANADOR, tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient. Programează-te!

Cancerele care pot determina metastaze la ganglionii limfatici includ:

Watch on YouTube

Semne și simptome în metastazele ganglionare

Limfoganglionii cu metastaze sunt măriți de volum, au o structură fermă (fixă, pietroasă), sunt aderenți între ei și la planurile profunde și nu sunt dureroși. Ei se pot palpa cu ușurință prin piele, dacă stația ganglionară este superficială. Uneori se pot observa înroșirea pielii de deasupra ganglionilor și fistule din care se scurge limfă. Ocazional, colectarea limfei poate fi perturbată de celulele canceroase care pot determina obstrucție și limfedem (umflarea unei părți a mâinii sau a piciorului).

În plus, dacă ganglionii afectați sunt profunzi, aceștia pot comprima structuri anatomice din vecinătate, precum vasele de sânge, ducând la formarea de trombusuri. Alte simptome ale compresiei includ durerea difuză și nespecifică (compresia unor filete nervoase), precum și tulburările de respirație (de exemplu, dispnee). Semnele și simptomele de cancer secundar la ganglioni includ și:

Diagnosticul cancerelor secundare la ganglioni

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Metastazele la ganglionii limfatici pot fi detectate folosind examene imagistice, precum tomografia computerizată (CT) sau examenul RMN. Aceste investigații se efectuează la recomandarea medicului curant (internist, chirurg sau oncolog) în funcție de tipul de cancer și de localizarea acestuia.

Examinarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) furnizează informații despre metabolismul țesuturilor și este recomandată în unele tipuri de cancer pentru depistarea metastazelor ganglionare și a recidivelor.

Afectarea ganglionilor este una dintre componentele sistemului de stadializare TNM elaborat de OMS și folosit pe scară largă pentru caracterizarea gradului de extindere locală și la distanță a cancerului. Volumul sau dimensiunea tumorii și mobilitatea se notează cu T (tumor); starea ganglionilor limfatici se notează cu N (node), iar metastazele cu M (metastasis). În dreptul fiecărei litere se adaugă diferiți indici, astfel că N0 semnifică lipsa afectării ganglionare, N1-4 ganglioni superficiali palpabili (cu cât numărul este mai mare, cu atât sunt afectați mai mulți ganglioni), iar Nx se folosește în situația în care starea ganglionilor limfatici nu poate fi apreciată din cauza poziției lor anatomice. La această codificare se pot adăuga literele a și b, unde Na semnifică adenopatie clinic nemetastatică, iar Nb adenopatie clinic metastatică.

În prezent, pentru a depista răspândirea cancerului la ganglionii limfatici, se folosește tehnica ganglionului santinelă. Ganglionul santinelă este primul ganglion invadat de celulele canceroase. Procedura constă în injectarea unui radioizotop (de exemplu, Tc99) care ajută la localizarea ganglionului santinelă în timpul intervenției chirurgicale.

Ulterior, acesta este extirpat în același timp cu tumora primară și este trimis spre analiză histopatologică (examen extemporaneu). Dacă ganglionul nu prezintă celule canceroase, este puțin probabil ca boala să se fi răspândit, iar extirparea întregii stații ganglionare devine inutilă. Dacă biopsia evidențiază cancer, atunci se îndepărtează automat toți ganglionii din vecinătate. Tehnica ganglionului santinelă se folosește în special în cancerul de sân și în melanom, fiind o metodă prin care se evită disecția inutilă și posibilele complicații ale acesteia, precum durerile cronice, trombozele sau limfedemul.

 Tratamentul metastazelor ganglionare

Tratamentul cancerului secundar la ganglioni depinde de particularitățile fiecărui bolnav (de exemplu, comorbiditățile sau vârsta) și de tipul de tumoră primară (de exemplu, gradul de diferențiere, prezența sau absența necrozei etc.). În general, tratamentul se ghidează în funcție de clasificarea TNM și include:

  • intervenții chirurgicale de îndepărtarea a tumorii primare și a limfoganglionilor cu metastaze;
  • chimioterapie;
  • radioterapie;
  • imunoterapie;
  • terapie hormonală (mai ales în cancerele genitale și de sân).

Medicul oncolog va realiza schema de tratament cea mai potrivită, putând alege diferite combinații de tratament. De exemplu, chimioterapia și radioterapia se pot realiza înainte de intervenția chirurgicală (neoadjuvante) sau după aceasta (adjuvante).

Îndepărtarea chirurgicală a metastazelor ganglionare nu garantează vindecarea sau lipsa recidivelor, dar crește semnificativ șansele de supraviețuire, astfel că, de exemplu, în cancerul de sân cu metastaze ganglionare locoregionale (axilare) care a fost tratat corespunzător, șansele de supraviețuire la 5 ani sunt de 86%.

Tratament la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Pacienții cu metastaze ganglionare găsesc la Centrul Oncologic SANADOR tot sprijinul de care au nevoie pentru diagnosticarea și tratamentul acestora. Echipa medicală are experiență vastă în investigarea și tratarea diverselor tipuri de cancere primare și secundare, iar echipamentele utilizate sunt ultraperformante. Pentru că Spitalul Clinic SANADOR este multidisciplinar, pentru fiecare pacient cu cancer se formează Tumor Board, o comisie formată din medici de diferite specialități, necesară pentru alcătuirea unui plan de tratament integrat și eficient.

La Centrul Oncologic SANADOR, echipa medicală administrează tratamente moderne, după protocoale de ultimă oră. Pacienții au acces la radioterapie, chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie și terapii adjuvante, în funcție de planul de tratament decis de medici. De asemenea, bolnavii de cancer beneficiază de consiliere psihologică și recomandări de onconutriție fundamentate științific.

Chirurgia oncologică este practicată la SANADOR de medici experimentați, pentru o gamă largă de cancere și metastaze. Atunci când este posibil, echipa medicală abordează cazurile minim invaziv, prin intermediul chirurgiei laparoscopice sau chirurgiei robotice, care prezintă riscuri mai mici decât chirurgia clasică, deschisă. Pacienții oncologici cu metastaze ganglionare sau alt tip de afecțiune malignă sunt monitorizați atent pe toată perioada tratamentului și după finalizarea acestuia, pentru ca evoluția lor pe termen lung să fie cât mai bună.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR