Diagnosticul cancerelor secundare la ganglioni
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Metastazele la ganglionii limfatici pot fi detectate folosind examene imagistice, precum tomografia computerizată (CT) sau examenul RMN. Aceste investigații se efectuează la recomandarea medicului curant (internist, chirurg sau oncolog) în funcție de tipul de cancer și de localizarea acestuia.
Examinarea PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) furnizează informații despre metabolismul țesuturilor și este recomandată în unele tipuri de cancer pentru depistarea metastazelor ganglionare și a recidivelor.
Afectarea ganglionilor este una dintre componentele sistemului de stadializare TNM elaborat de OMS și folosit pe scară largă pentru caracterizarea gradului de extindere locală și la distanță a cancerului. Volumul sau dimensiunea tumorii și mobilitatea se notează cu T (tumor); starea ganglionilor limfatici se notează cu N (node), iar metastazele cu M (metastasis). În dreptul fiecărei litere se adaugă diferiți indici, astfel că N0 semnifică lipsa afectării ganglionare, N1-4 ganglioni superficiali palpabili (cu cât numărul este mai mare, cu atât sunt afectați mai mulți ganglioni), iar Nx se folosește în situația în care starea ganglionilor limfatici nu poate fi apreciată din cauza poziției lor anatomice. La această codificare se pot adăuga literele a și b, unde Na semnifică adenopatie clinic nemetastatică, iar Nb adenopatie clinic metastatică.
În prezent, pentru a depista răspândirea cancerului la ganglionii limfatici, se folosește tehnica ganglionului santinelă. Ganglionul santinelă este primul ganglion invadat de celulele canceroase. Procedura constă în injectarea unui radioizotop (de exemplu, Tc99) care ajută la localizarea ganglionului santinelă în timpul intervenției chirurgicale.
Ulterior, acesta este extirpat în același timp cu tumora primară și este trimis spre analiză histopatologică (examen extemporaneu). Dacă ganglionul nu prezintă celule canceroase, este puțin probabil ca boala să se fi răspândit, iar extirparea întregii stații ganglionare devine inutilă. Dacă biopsia evidențiază cancer, atunci se îndepărtează automat toți ganglionii din vecinătate. Tehnica ganglionului santinelă se folosește în special în cancerul de sân și în melanom, fiind o metodă prin care se evită disecția inutilă și posibilele complicații ale acesteia, precum durerile cronice, trombozele sau limfedemul.