Ce sunt metastazele?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Metastazele sunt diseminări ale unor celule maligne (canceroase) de la tumora primară (locul de origine al cancerului) către alte structuri ale organismului. Celulele care pleacă de la nivelul tumorii primare fie pe cale sangvină, fie pe cale limfatică, își păstrează caracteristicile astfel încât se poate stabili că este vorba despre determinări metastatice și nu despre un alt tip de cancer. De exemplu, un cancer de sân care metastazează în plămân va fi numit și tratat ca un cancer de sân cu determinări secundare și nu cancer pulmonar. Există și situații în care sediul inițial nu poate fi localizat, numite cancer de sursă primară necunoscută.

Care sunt tipurile de cancer care metastazează frecvent?

Se consideră că toate tipurile de tumori maligne au capacitatea de a metastaza, însă frecvența cu care acest lucru se întâmplă în practică diferă, astfel încât cancerele care prezintă un risc mai mare de răspândire la distanță sunt:

Unde apar cel mai frecvent metastazele?

Cancerul se poate răspândi în aproape orice organ al corpului uman, cele mai frecvente localizări fiind oasele (metastaze osoase), plămânii (metastaze pulmonare) și ficatul (metastaze hepatice). Fiecare tip de cancer diseminează cu predilecție în anumite organe, după cum urmează (excluzând tumorile la ganglionii limfatici):

  • Cancer de vezică urinară – la nivel osos, pulmonar, hepatic;
  • Cancer de sân – osos, cerebral, pulmonar, hepatic;
  • Cancer de colon – hepatic, peritoneal, pulmonar;
  • Cancer renal – osos, cerebral, pulmonar, hepatic, suprarenalian;
  • Cancer pulmonar – osos, cerebral, pulmonar, hepatic, pulmonar contralateral;
  • Melanom (cancer de piele) –  osos, cerebral, hepatic, epitelial, pulmonar, muscular;
  • Cancer ovarian – hepatic, pulmonar, peritoneal;
  • Cancer pancreatic – hepatic, pulmonar, peritoneal;
  • Cancer de prostată – osos, hepatic, pulmonar, metastaze suprarenale;
  • Cancer rectal – hepatic, respirator, peritoneal;
  • Cancer gastric – hepatic, respirator, peritoneal;
  • Cancer tiroidian –  osos, hepatic, pulmonar;
  • Cancer uterin – osos, hepatic, pulmonar, vaginal, peritoneal.

Mecanisme de apariție a metastazelor

Celule maligne cresc și se divid la nivelul tumorii primare, după care „se desprind” din tumora de origine și ajung în alte organe sau țesuturi. Există trei căi pe care pot disemina:

  • Prin extensie directă – atunci când tumora crește și invadează țesuturile sau organele învecinate;
  • Pe cale limfatică – când celulele canceroase se răspândesc prin intermediul sistemului limfatic (un grup de organe și țesuturi cu rol în imunitate);
  • Pe care sangvină – celulele maligne intră în fluxul sangvin prin care sunt transportate la un alt organ.

În mod normal, sistemul imunitar identifică și distruge celulele maligne pe care le întâlnește în torentul sangvin sau pe calea limfatică, însă există cazuri când acestea trec neobservate și se stabilesc într-un alt organ unde formează determinări secundare. Pentru ca noua formațiune tumorală să se poată dezvolta, e nevoie să își creeze o rețea proprie de vase de sânge, fenomen cunoscut sub denumirea de angiogeneză.

Semne și simptome ale metastazelor

Există persoane cu cancer metastazat care nu prezintă niciun fel de simptome sau prezintă o simptomatologie minimă. În cazul în care apar simptome, acestea sunt în strânsă legătură cu localizarea tumorilor.

Dacă este vorba despre un cancer diseminat cerebral, pot să apară dureri de cap (cefalee), greață, amețeli, tulburări vizuale și de vorbire, dificultăți de mers și chiar convulsii.

De multe ori, primul semn care apare la cei cu metastaze osoase este reprezentat de fracturile care apar spontan sau secundar unui traumatism minor. Pot sa fie prezente dureri de spate însoțite de parestezii ale membrelor inferioare sau pierderea controlului sfincterian.

Metastazele hepatice sunt cel mai adesea asociate cu pierderea apetitului, scădere ponderală, greață, dureri abdominale, ascită (acumulare de lichid în abdomen) sau icter (colorarea în galben a tegumentelor și a mucoaselor).

În cazul determinărilor secundare pulmonare, pacientul poate prezenta tuse, hemoptizie (tuse cu sânge), durere toracică sau dispnee (lipsă de aer, respirație dificilă).

Diagnosticarea metastazelor

Din păcate, nu există încă metode de diagnostic specifice pentru metastaze. În funcție de tipul de cancer primar și de simptomele prezentate de pacient, medicul poate recomanda:

  • Analize de sânge uzuale -  ce pot indica modificări ale anumitor parametrii;
  • Biopsie lichidă;
  • Markeri tumorali specifici tumorii primare – valorile aflate în creștere sugerează progresia cancerului;
  • Ecografia (o metodă neinvazivă și nedureroasă, folosită în special pentru investigarea regiunii abdominale, dar care nu poate observa o metastază la nivelul sistemului osos, pulmonar sau intracranian);
  • Examinare CT (o metodă foarte bună de vizualizare a metastazelor, mai ales în investigațiile cu contrast, dar care expune pacientul la radiații ionizante; cu toate acestea, este adesea folosită în evaluarea determinărilor secundare la distanță și în evaluarea eficienței tratamentului);
  • Examen RMN (o investigație care nu expune pacientul la radiații ionizante și poate să observe cu ușurință determinări metastatice la nivelul oricărui organ);
  • Alte metode de imagistică, cum ar fi scintigrafia, PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) sau SPECT (tomografia computerizată prin emisia de foton unic), ce pot da informații despre activitatea metabolică a metastazei.

Există cazuri când aceste investigații nu dau răspunsuri suficient de clare și apare astfel nevoia efectuării unei biopsii, urmată de analiza citologică pentru stabilirea unui diagnostic și a unei stadializări exacte.

Opțiuni de tratament

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Tratamentul unui cancer metastatic este mult îngreunat de prezența metastazelor, neexistând o terapie specifică pentru acestea. De multe ori, scopul tratamentului este prelungirea vieții pacientului pentru cât mai mult timp și asigurarea calității vieții în această perioadă (tratament paliativ). Cele mai multe tratamente țintesc spre încetinirea creșterii tumorale și staționarea bolii. Tipul tumorii, localizarea, numărul de metastaze și starea generală de sănătate a pacientului sunt factori care influențează alegerea tratamentului. Se utilizează chirurgia, radioterapia (tratament care folosește radiația ionizantă), chimioterapia (tehnică terapeutică ce folosește substanțe chimice care opresc multiplicarea celulelor canceroase) sau diverse terapii biologice (medicamente produse prin bioinginerie din celule sau organisme vii) cărora li se asociază terapii de susținere.

Watch on YouTube

Cum pot fi prevenite metastazele?

Prevenirea apariției metastazelor este un subiect de mare interes pentru cercetători. Este de dorit ca boala oncologică să fie diagnosticată cât mai devreme pentru ca terapiei chirurgicale să i se asocieze și alte terapii oncologice (imunologice, hormonale sau chimioterapie) care pot duce fie la prevenția determinărilor secundare, fie la distrugerea celulelor metastatice în stadiile incipiente.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR