Ciclul menstrual și menstruația

Ce este ciclul menstrual

Ciclul menstrual este modul prin care organismul se pregătește în fiecare lună pentru o eventuală sarcină. Durata ciclului menstrual este de 24-28 de zile, iar în acest interval au loc modificări hormonale cu efect asupra întregului organism, în special asupra uterului. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie și endocrinologie asigurate de medici experimentați.

Pacientă la consultație la Dr. Alice Barbu, la SANADOR.
La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații ginecologice asigurate de medici empatici și comunicativi.

În primele 14 zile ale unui ciclu menstrual, pereții uterului se îngroașă, endometrul fiind pregătit pentru implantarea unui posibil produs de concepție.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Ce este menstruația

Menstruația este sângerarea care apare în fiecare lună, în absența implantării ovulului, și durează în medie 3-7 zile. Fluxul menstrual este mai intens în a doua și a treia zi de menstră, ulterior reducându-se, până când se oprește.

În timpul menstruației se elimină o parte din peretele uterului, care s-a îngroșat în prima parte a ciclului menstrual în eventualitatea susținerii unei sarcini. În primii ani în care apare menstruația, fluxul este mai abundent.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ce înseamnă ciclu menstrual normal

Hormonii controlează un ciclu menstrual normal, care poate varia de la 21 de zile până la 35 de zile (în medie 28 de zile). Fazele ciclului menstrual sunt controlate de modificările hormonale din organism.

Prima fază a ciclului menstrual este faza foliculară. În această perioadă, nivelul de estrogen din organism crește, iar peretele uterului se îngroașă. Nivelul hormonului ce stimulează dezvoltarea foliculilor ovariene, FSH, crește în faza foliculară, ducând la ovulație în ziua a paisprezecea, când are loc eliberarea ovocitului din ovar. Ovocitul își va urma drumul prin trompa ovariană până la nivelul uterului, unde se implantează în perioada luteală.

Dacă în acest timp ovocitul întâlnește un spermatozoid, acesta este fecundat și apare o sarcină. Dacă, în schimb, spermatozoidul nu este prezent în uter în această perioadă, ovocitul va fi eliminat odată cu mucoasa peretelui uterin, în timpul menstruației. În faza luteală, nivelul de estrogen și de progesteron scade, ducând în finalul acesteia la apariția sângerării vaginale.

Ce înseamnă menstruație normală

Prima menstruație apare în medie în jurul vârstei de 12 ani, extremele putând varia de la 8 la 16 ani. Menarha (prima menstruație) apare după ce glandele mamare încep să se dezvolte și după creșterea părului pubian. Menstruația apare în fiecare lună din viața adolescentei și ulterior a femeii, până la menopauză (în jurul vârstei de 50 de ani). Sângerarea menstruală este absentă doar în timp de sarcină și în perioada de alăptare.

În mod normal, înaintea primei zilei de sângerare, există anumite semne și simptome ce prevestesc apropierea menstruației. Acestea pot fi mai frecvente la anumite femei decât la altele și cuprind modificări de dispoziție, tulburări de somn, balonare, sensibilitate a sânilor, acnee sau durere de cap.

Tulburările ciclului menstrual și ale menstruației

Tulburările ciclului menstrual trebuie să fie identificate și tratate de medicul ginecolog împreună cu medicul endocrinolog. Dacă durata ciclului menstrual este mai mică de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile, sau în cazul în care menstruația nu apare timp de 3 luni, fluxul menstrual este mult mai abundent decât în mod uzual. De asemenea, dacă apar sângerări între perioadele menstruale, pacienta ar trebui să se prezinte la medic.

Unul dintre cele mai frecvente simptome cu care adolescentele și femeile de vârstă fertilă se confruntă este sindromul premenstrual. Durerile severe în partea de jos a abdomenului poartă denumirea de dismenoree și sunt un simptom care pot aduce pacienta de urgență la o consultație ginecologică. De asemenea, în cadrul sindromul premenstrual apare sensibilitate la nivelul sânilor, precum și schimbări de dispoziție sau chiar depresie. Medicul ginecolog poate recomanda tratament cu anti-inflamatoare sau contraceptive orale.

Tulburările ciclului menstrual pot fi cauzate de un ovar polichistic. Acest diagnostic se stabilește pe baza imaginii ecografice sugestive de chisturi la nivelul ovarului și a dezechilibrului hormonal. În afara ciclului menstrual neregulat, cu durată mai mare de 35 de zile, femeile afectate de sindromul ovarului polichistic au pilozitate în exces, fapt care se datorează unui nivel ridicat de testosteron în organism. Pentru a controla simptomele SOPC, medicul va recomanda tratament medicamentos cu progesteron sau anticoncepționale orale pe bază de estrogen și progesteron.

Endometrioza este o afecțiune cauzată de creșterea țesutului endometrial în exces, în alte zone decât la nivelul uterului. Principalul simptom cauzat de endometrioză este durerea care apare înainte de menstruație, durere la urinare sau defecație în perioada menstruală sau durere în timpul contactului sexual. Alte cauze ale tulburărilor ciclului menstrual sunt anorexia sau obezitatea, boala inflamatorie pelvină, infecțiile cu transmitere sexuală sau fibroamele uterine (tumori benigne).

Monitorizarea ciclului menstrual

Monitorizarea ciclului menstrual ar trebui făcută de fiecare femeie de vârstă fertilă, pentru a identifica dacă există modificări ale acestuia. Pentru a monitoriza ciclul menstrual pot fi utilizate aplicații disponibile pe telefon. Acestea permit notarea datei de început de sângerare menstruală, durata, fluxul și simptomele însoțitoare, precum durerea. Monitorizarea ciclului menstrual poate fi utilizată pentru a preveni o sarcină nedorită prin metoda calendarului.

În cazul unui ciclu menstrual regulat, în cea de a 14 zi are loc ovulația. În această perioadă este indicată evitarea contactului sexual neprotejat dacă femeia nu își dorește o sarcină. Această metodă nu este foarte eficientă, deoarece multe femei nu au un ciclu regulat. Ziua de ovulație este estimată automat în aplicațiile de monitorizare a ciclului menstrual, în funcție de istoricul menstruațiilor până la acel moment.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Ciclul menstrual și fertilitatea

Un ciclu menstrual regulat susține obținerea unei sarcini, în jurul zilei a paisprezecea a ciclului menstrual- în perioada de ovulație, dacă are loc un contact sexual neprotejat. Atunci când ciclul menstrual este neregulat, pot să apară probleme de fertilitate. Atât în cazul sindromului de ovar polichistic, cât și în cazul endometriozei, poate să apară infertilitatea. De multe ori obținerea unei sarcini nu este imposibilă, însă necesită supraveghere atât din partea medicului ginecolog, cât și a medicului endocrinolog și tratament de specialitate.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Consultații pentru monitorizarea ciclului menstrual la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie și de endocrinologie efectuate de medici cu experiență, care oferă sprijin pentru gestionarea și monitorizarea sănătății reproductive și sexuale.

Pacientele au acces la analize de laborator performante, la investigații imagistice și la consiliere, inclusiv la tratamente personalizate, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte. La nevoie, pacientele pot fi îndrumate spre medici cu alte specializări, pentru consult, analize și teste specifice, astfel încât orice problemă de sănătate să fie identificată și tratată din timp.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR