Ce este menopauza?

Menopauza reprezintă momentul în care funcția reproductivă a unei femei încetează, după 12 luni consecutive de amenoree (lipsa menstruației). Această stare fiziologică apare natural între 45-55 de ani (51 de ani fiind considerată vârsta medie de instalare a menopauzei în Statele Unite și 54 de ani în Uniunea Europeană) și este parte a procesului biologic de îmbătrânire.

  • Controlul medical periodic este important și după instalarea menopauzei. Programează-te la SANADOR pentru consultație și analize complete!

Menopauza poate să apară însă și mai devreme, înainte de 40 de ani, din cauza unor afecțiuni sau tratamente medicale (menopauză precoce) sau poate fi amânată prin terapie hormonală. Acest lucru se poate face în așa-numita „fereastră de oportunitate”, care începe din perioada de tranziție la menopauză, și este stabilit de comun acord între medic și pacientă, ținând cont de istoricul medical al femeii, de evaluare și punând în balanță riscurile și beneficiile.

Watch on YouTube

Deși este deseori însoțită de simptome neplăcute, în mod normal menopauza nu necesită tratament, pentru că nu este o boală. Totuși, controlul medical periodic este esențial și după acest moment, pentru că schimbările hormonale pe care le presupune cresc riscul apariției unor complicații.

Perioada care precede și urmează menopauzei este una destul de dificilă, presupune modificări la nivel fizic, psihic și emoțional, iar toate aceste schimbări pot să afecteze viața personală, socială și profesională a femeii. Respectarea unui stil de viață sănătos și vizita la medic, pentru consultații, analize și investigații anuale sunt soluții simple și eficiente, prin care această etapă poate fi depășită cu ușurință.

Cauzele menopauzei

Odată cu înaintarea în vârstă, ovarele încep să producă tot mai puțin estrogen și progesteron – hormoni esențiali pentru reproducere – iar aceste modificări afectează ciclul menstrual, care devine neregulat, în timp ce fertilitatea scade. În mod normal, aceste transformări încep cu puțin înainte de 40 de ani, când apar primele simptome, iar după 55 de ani ovarele pot să nu mai secrete deloc hormoni și să nu mai elibereaze ovule. Din acest moment, femeia nu mai are menstruație și nu mai poate rămâne însărcinată.

  • 021.9699 Ai semne și simptome de menopauză? Sună și programează o consultație!

Menopauza naturală se instalează după 12 luni consecutive de absență a menstruației, în condițiile în care nu există alte cauze evidente pentru amenoree. Dacă femeia nu mai are ciclu menstrual din cauza unor afecțiuni medicale sau în urma unor tratamente (radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală, ovarectomie), atunci menopauză este indusă.

Watch on YouTube

Etapele menopauzei

Atunci când încetarea menstruației se produce natural, acest lucru se întâmplă în urma unui proces îndelungat, care durează ani de zile și presupune trei etape distincte.

Perimenopauza (sau premenopauza) este o perioadă care poate să dureze chiar și peste 10 ani, în care ovarele secretă din ce în ce mai puțin estrogen, până când nivelul acestui hormon scade brusc, cu 1-2 ani înainte de încetarea completă a menstruației. Ciclul menstrual nu mai este regulat, sângerarea apare mult mai des sau mai rar decât este normal, poate fi foarte abundentă sau dimpotrivă, redusă cantitativ. Pot să apară și alte simptome specifice menopauzei (bufeuri, creștere în greutate, insomnii etc.), dar femeia poate rămâne încă însărcinată. În mod normal, perimenopauza începe în jurul vârstei de 40 de ani.

Menopauza marchează 12 luni consecutive de amenoree și finalul perioadei de premenopauză. Din acest moment, ovarele nu mai produc aproape deloc estrogen, nu mai eliberează ovule, femeia nu mai are menstruație și orice sângerare vaginală anormală (metroragie) trebuie să fie un semnal de alarmă, care să o trimită urgent la medicul ginecolog. De asemenea, sarcina și nașterea devin imposibile. Vârsta normală pentru instalarea menopauzei fiziologice este între 45-55 de ani.

Postmenopauza este perioada care începe după instalarea menopauzei și durează până la sfârșitul vieții. Simptomele neplăcute se ameliorează, deși în unele cazuri pot persista ani de zile după dispariția menstruației. În această perioadă pot să apară probleme de sănătate din cauza nivelului scăzut de estrogen – crește riscul de osteoporoză și de boli cardiovasculare.

Menopauza precoce

În anumite situații, femeile pot intra la menopauză precoce (sau prematură), iar menstruația încetează definitiv înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani. Acest lucru se poate întâmpla dacă ovarele sunt îndepărtate chirurgical (ovarectomie – operație care poate fi necesară în caz de cancer ovarian, cancer endometrial sau endometrioză) sau dacă sunt afectate iremediabil, în urma unor tratamente medicale agresive (chimioterapie, radioterapie). Menopauza precoce indusă de aceste procedee este ireversibilă și necesită, de obicei, tratament de substituție hormonală sau alte soluții terapeutice, pentru a preveni apariția unor complicații (osteoporoză, boli cardiovasculare, incontinență urinară, disfuncții sexuale și creșteri în greutate).

Uneori, menopauza precoce se instalează natural, fără o cauză cunoscută, fiind provocată de o afecțiune numită insuficiență ovariană primară (sau prematură). Ovarele nu mai eliberează ovule, iar producția de estrogen și progesteron scade.

Simptomele în menopauză

Simptomele pot să apară cu ani de zile înainte de instalarea menopauzei și pot continua mult timp după dispariția menstruației. Intensitatea lor diferă de la o persoană la alta, astfel încât unele femei trec ușor peste această perioadă, în timp ce altele au simptome greu de suportat. Cele mai frecvente manifestări clinice sunt:

Dacă simptomele sunt severe, medicul ginecolog sau endocrinolog poate oferi un tratament pentru ameliorarea lor. Cele mai potrivite soluții terapeutice vor fi indicate numai în urma unui consult medical amănunțit, urmat de analize și investigații care vor exclude afecțiuni medicale ce se pot manifesta similar cu menopauza.

Diagnosticul de menopauză

Tranziția spre menopauză poate fi diagnosticată printr-o serie de analize hormonale (în special FSH – hormonul de stimulare foliculară, TSH – hormonul de stimulare tiroidiană și estradiol, indicator al producției de estrogen) și printr-o ecografie transvaginală, care arată care este rezerva ovariană a femeii în momentul respectiv. Dacă nu mai pot fi observați foliculi antrali pe ovare sau dacă numărul lor este foarte mic, atunci înseamnă că femeia se apropie de menopauză. Numărul de foliculi antrali indică numărul de ovocite (ovule imature care se dezvoltă în interiorul foliculilor până la momentul ovulației), oferind astfel informații despre fertilitatea pacientei.

Medicul poate verifica funcționarea ovarelor și prin intermediul unor analize de sânge, care măsoară nivelul de hormoni într-o anumită etapă a ciclului menstrual. Cele mai importante analize hormonale care ajută la diagnosticarea premenopauzei sau menopauzei sunt:

  • Hormonul anti-mullerian (AMH) – este esențial pentru evaluarea rezervei ovariene, iar nivelul lui scade foarte mult după 35 de ani;
  • Hormonul foliculostimulant (FSH) – dacă acest hormon are un nivel crescut în primele zile ale ciclului menstrual, atunci rezerva ovariană este redusă;
  • Estradiol (E2) – este o formă de estrogen, iar scăderea nivelului acestui hormon indică apropierea de menopauză;
  • Progesteron;
  • Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) – funcția tiroidei trebuie verificată, pentru că hipotiroidismul poate avea simptome similare menopauzei.

Posibile complicații la menopauză

Scăderea nivelului de estrogen afectează întregul organism și crește riscul apariției unor afecțiuni. De aceea, consultul medical periodic este obligatoriu, pentru a putea identifica din timp (sau chiar preveni) posibile complicații. Cele mai frecvente sunt:

Schimbările hormonale care apar înainte și după menopauză pot declanșa unele tipuri de cancere hormonodependente – cancer de sân, cancer endometrial și ovarian. De aceea, consultul ginecologic anual este obligatoriu, la fel și mamografia, care poate descoperi din timp orice formațiune tumorală suspectă la nivelul sânului.

Este nevoie de tratament pentru menopauză?

Menopauza nu este o boală, ci o stare fiziologică normală, prin urmare nu necesită tratament. Totuși, unele femei au nevoie de remedii pentru simptomele neplăcute care apar în această perioadă, dar și pentru a preveni apariția unor probleme de sănătate.

  • Medicul ginecolog sau endocrinolog poate prescrie tratament pentru ameliorarea manifestărilor clinice neplăcute. Vino la SANADOR la o consultație!

Astfel, în anumite situații, în urma unui consult detaliat și a unor analize speciale, medicul poate recomanda tratament de substituție hormonală, cu estrogen sau estrogen combinat cu progesteron. Terapia aceasta nu este însă potrivită pentru oricine (crește riscul de cancer de sân și de tromboembolism), de aceea medicul trebuie să discute cu pacienta despre avantajele și dezavantajele tratamentului hormonal și să țină cont de toți factorii de risc și de eventuale comorbidități.

Pentru a preveni osteoporoza, medicul poate recomanda un supliment de calciu și vitamina D, iar în cazul în care s-a declanșat deja afecțiunea, poate fi administrat un tratament specific.

Totodată, pot fi administrate tratamente punctuale, pentru diferite simptome ale menopauzei (depresie, bufeuri, uscăciune vaginală etc.), iar efecte benefice semnificative pot fi obținute și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Stilul de viață recomandat după menopauză

Un stil de viață activ și echilibrat este esențial pentru femeile care vor să-și mențină sănătatea după menopauză. Pentru a preveni apariția unor probleme medicale, sunt recomandate câteva metode simple, cu efecte deosebite atât la nivel fizic, cât și psihic, pentru o stare de bine:

  • Dieta – trebuie să fie bogată în legume, fructe și cereale integrale, pentru stimularea digestiei și prevenirea obezității. Lactatele degresate sunt importante pentru aportul de calciu, iar carnea de pește, nucile și semințele asigură acizi grași nesaturați, foarte buni pentru sistemul cognitiv și cardiovascular.
  • Sportul – este necesar pentru menținerea unei greutăți corporale normale și a unui nivel crescut de HDL-colesterol (colesterolul sănătos, care protejează vasele de sânge). În plus, mișcarea previne apariția osteoporozei și contribuie la un somn odihnitor.
  • Odihna și relaxarea – previn numeroase complicații care pot să apară în urma stresului și a surmenajului, protejează sistemul cardiovascular și încetinesc declinul cognitiv.
  • Renunțarea la fumat și la alcool aduce numeroase beneficii la menopauză, ameliorând bufeurile, insomniile și reducând riscul de cancer.
  • Incontinența urinară poate fi ameliorată prin exerciții Kegel – antrenament care ajută și la tonifierea musculaturii vaginului, îmbunătățind astfel viața sexuală.

Prin urmare, soluțiile care pot ameliora în mod natural simptomele neplăcute ale menopauzei sunt ușor de aplicat și trebuie să facă parte dintr-un stil de viață sănătos la orice vârstă. La aceste recomandări se adaugă și vizita anuală la medicul de familie, pentru consultație și efectuarea unui set complet de analize și investigații. La nevoie, pacienta va fi îndrumată spre medici cu diferite specializări (cardiologie, reumatologie, ginecologie, endocrinologie, diabet și nutriție), pentru consult și teste specifice, astfel încât orice problemă să fie identificată și tratată din timp.

Programează-te la o consultație!

  • 021.9699 Programează o consultație la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR