Ce este meniscectomia?
Meniscectomia este o intervenție de chirurgie ortopedică pentru repararea meniscului deteriorat, care poate fi efectuată prin metode minim invazive sau clasic, deschis. Această procedură implică îndepărtare parțială sau totală a meniscului, pentru a elimina țesutul deteriorat, astfel încât să fie ameliorată durerea de genunchi, iar articulația să-și recapete funcția normală.
Intervenția poate fi indicată pentru tratamentul leziunilor și rupturilor de menisc, precum și a celor degenerative, apărute odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, această procedură este un tratament indicat pentru leziunile meniscale acute, traumatice, frecvent întâlnite la sportivi, mai ales la cei care practică sporturi de contact.
-
Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!
Meniscurile sunt structuri fibrocartilaginoase în formă de semilună, localizate la nivelul articulației tibiofemurale (între tibie, un os al gambei și femur, osul coapsei). Acestea au rolul de a stabiliza genunchiul, de a atenua șocurile, de a distribui uniform greutatea corpului și presiunea asupra genunchiului, de a lubrifia articulația și de a proteja marginile acesteia.
În meniscectomia parțială, chirurgul îndepărtează doar fragmente mici din menisc, cele lezate sau rupte, care proemină și interferă cu funcția articulației. Această abordare terapeutică are rolul de a prezerva cât mai mult din țesutul cartilaginos.
Uneori, este indicată meniscectomia totală, care necesită îndepărtarea întregului menisc. Lipsa meniscului crește, însă, riscul de a dezvolta artrită după aproximativ 10 ani.