Ce este meniscul discoid?
Meniscul discoid este o variantă de menisc care prezintă o grosime mai mare decât în mod normal și o formă particulară, ovalară sau de disc. Această variantă de menisc este prezentă de la naștere și este mai predispusă la injurii decât varianta normală, de formă semilunară. Vino la SANADOR pentru tratament modern!
Meniscul este o structură fibro-cartilaginoasă de formă semilunară care se regăsește între oasele care formează articulația genunchiului, între femur și platoul tibial. Acesta prezintă o suprafață superioară concavă care se îmbină cu condilii femurali, cele două proeminențe osoase rotunde de la nivelul porțiunii terminale a femurului și o suprafață inferioară plană, care se îmbină cu fețele articulare superioare plane ale condililor tibiali.
Astfel, meniscul are rolul de a completa suprafețele articulare osoase incongruente, stabilizând articulația, de absorbție a șocurilor dintre femur și tibie și de protecție a învelișului subțire de cartilaj articular care acoperă cele două oase. De asemenea, meniscul facilitează glisarea suprafețelor osoase în timpul mișcărilor de flexie și extensie a genunchiului.
Fiecare genunchi prezintă câte două meniscuri – unul lateral, situat în porțiunea externă a genunchiului și unul medial, situat în porțiunea internă. Meniscul medial are forma literei C și se află în contact intim cu capsula articulară, pe când meniscul lateral prezintă o formă aproximativ circulară și o mobilitate crescută, din cauza faptului că prezintă mai puține inserții capsulare. Meniscurile sunt mai groase în porțiunea externă și mai subțiri în porțiunea internă, ceea ce îi conferă o formă triunghiulară în secțiune frontală.
Afecțiunea interesează cel mai adesea meniscul lateral. Unii pacienți cu menisc discoid nu prezintă simptome, tratamentul nefiind necesar în acest caz, însă în majoritatea cazurilor această variantă anatomică determină dureri la nivelul genunchiului și o senzație de pocnire a porțiunii externe a genunchiului, din cauza formei anormale a meniscului care poate determina blocarea articulației sau chiar fisurarea acestuia.
-
021 9699 Apelează la SANADOR!