Ce este meniscul discoid?

Meniscul discoid este o variantă de menisc care prezintă o grosime mai mare decât în mod normal și o formă particulară, ovalară sau de disc. Această variantă de menisc este prezentă de la naștere și este mai predispusă la injurii decât varianta normală, de formă semilunară. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Meniscul este o structură fibro-cartilaginoasă de formă semilunară care se regăsește între oasele care formează articulația genunchiului, între femur și platoul tibial. Acesta prezintă o suprafață superioară concavă care se îmbină cu condilii femurali, cele două proeminențe osoase rotunde de la nivelul porțiunii terminale a femurului și o suprafață inferioară plană, care se îmbină cu fețele articulare superioare plane ale condililor tibiali.

Astfel, meniscul are rolul de a completa suprafețele articulare osoase incongruente, stabilizând articulația, de absorbție a șocurilor dintre femur și tibie și de protecție a învelișului subțire de cartilaj articular care acoperă cele două oase. De asemenea, meniscul facilitează glisarea suprafețelor osoase în timpul mișcărilor de flexie și extensie a genunchiului.

Fiecare genunchi prezintă câte două meniscuri – unul lateral, situat în porțiunea externă a genunchiului și unul medial, situat în porțiunea internă. Meniscul medial are forma literei C și se află în contact intim cu capsula articulară, pe când meniscul lateral prezintă o formă aproximativ circulară și o mobilitate crescută, din cauza faptului că prezintă mai puține inserții capsulare. Meniscurile sunt mai groase în porțiunea externă și mai subțiri în porțiunea internă, ceea ce îi conferă o formă triunghiulară în secțiune frontală.

Afecțiunea interesează cel mai adesea meniscul lateral. Unii pacienți cu menisc discoid nu prezintă simptome, tratamentul nefiind necesar în acest caz, însă în majoritatea cazurilor această variantă anatomică determină dureri la nivelul genunchiului și o senzație de pocnire a porțiunii externe a genunchiului, din cauza formei anormale a meniscului care poate determina blocarea articulației sau chiar fisurarea acestuia.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri

Există trei variante de menisc discoid:

  • Tipul I – menisc discoid incomplet – meniscul prezintă o grosime ușor crescută și este mai lat decât în mod normal;
  • Tipul II – menisc discoid complet – meniscul discoid acoperă complet suprafața tibială;
  • Tipul III – menisc discoid hipermobil sau tip Wrisberg – această variantă este prezentă atunci când atașamentele ligamentare tibiofemurale nu sunt prezente; meniscul prezintă o formă normală, însă, din cauza lipsei inserției acestor ligamente, meniscul poate aluneca la nivelul articulației, determinând durere de genunchi și senzație de blocare a articulației; această variantă este însă foarte rară.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Meniscul discoid este o afecțiune congenitală, fiind prezentă de la naștere. Astfel, această variantă de menisc se formează în urma unei dezvoltări anormale din timpul vieții intrauterine, ce determină o structură săracă în fibre de colagen. Formarea meniscurilor se oprește după naștere.

Această variantă de menisc este mult mai predispusă la injurii comparativ cu varianta anatomică normală, de formă semilunară. Sporturile care necesită pivotare rapidă sau schimbări bruște ale direcției pot crește riscul dezvoltării unei lezări meniscale. Cu toate acestea, din cauza grosimii crescute și a formei sale anormale, injuriile la nivelul meniscului discoid pot apărea și în urma unor traumatisme minore și, în unele situații, chiar în lipsa acestora.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de menisc discoid

Pacienții cu menisc discoid pot acuza următoarele:

  • Durere în porțiunea antero-laterală a genunchiului;
  • Senzație de rigiditate articulară;
  • Tumefierea genunchiului;
  • Senzația de genunchi blocat, însoțită de un zgomot de clic sau a unei pocnituri la finalul mișcării de flexie a genunchiului; acest zgomot nu este întotdeauna prezent, fiind mai frecvent în timpul mișcării și poate fi însoțit de durere și de scăderea amplitudinii de mișcare;
  • Imposibilitatea de efectuare a extensiei complete a genunchiului.

Complicații posibile

Din cauza morfologiei sale anormale și din cauza structurii sărace în fibre de colagen, această variantă de menisc poate deveni simptomatică și în absența traumatismelor, fiind predispus la fisuri și rupere. Pe lângă morfologia sa anormală, meniscul discoid prezintă și o vascularizație mai săracă decât în mod obișnuit. Astfel, odată rupt, acest tip menisc se va vindeca deficitar sau nu se va vindeca deloc, din cauza lipsei unui aport vascular bogat în nutrienți care să faciliteze vindecarea.

Stabilirea diagnosticului de menisc discoid

Diagnosticul de menisc discoid este stabilit în urma examinării clinice a pacientului, însoțită de efectuarea unor investigații de tip imagistic. Medicul ortoped va interoga pacientul cu privire la simptomatologie și va examina apoi genunchiul, efectuând rotația acestuia în timpul flexiei și extensiei. În cazul prezenței unui menisc discoid, aceste mișcări vor determina apariția acelui zgomot de tipul unui clic, care vor îndruma medicul către diagnosticul de menisc discoid.

Mai departe, diagnosticul va fi confirmat cu ajutorul investigațiilor de tip imagistic, precum:

  • Radiografii ale genunchiului – acestea pot fi normale în majoritatea cazurilor, întrucât meniscul este o structură ce aparține țesuturilor moi, nefiind vizibilă pe radiografii; un semn indirect care poate indica prezența unui menisc discoid este reprezentat de creșterea în dimensiuni a spațiului articular dintre femur și tibie la nivelul compartimentului în care meniscul discoid este prezent;
  • Rezonanța magnetică nucleară (RMN) de genunchi – este cea mai utilă investigație pentru diagnosticul acestei afecțiuni, întrucât poate vizualiza cu acuratețe structurile ce aparțin părților moi, precum tendoane, ligamente, meniscuri, cartilaje articulare etc.; o înălțime a meniscului de peste 15 milimetri pe secțiunile coronale este tipică pentru meniscul discoid.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru menisc discoid

Tratamentul meniscului discoid nu este necesar în cazul în care acesta nu determină simptomatologie sau este descoperit în mod întâmplător, în urma efectuării unei investigații imagistice pentru alte afecțiuni. Atunci când meniscul discoid determină durere sau alte simptome, medicul ortoped va recomanda tratamentul chirurgical al acestuia, sub forma unei intervenții de tip artroscopic.

În timpul artroscopiei, medicul va efectua câteva incizii mici la nivelul genunchiului, prin care va introduce artroscopul și instrumentele chirurgicale. Artroscopul este o cameră video de mici dimensiuni, ce permite vizualizarea interiorului articulației genunchiului, imaginile fiind transmise în timp real pe un monitor. Intervenția se desfășoară adesea sub anestezie locală sau anestezie generală și poate fi efectuată în regim ambulator, pacientul putând merge acasă în aceeași zi. În timpul artroscopiei, medicul ortoped va efectua o meniscectomie parțială, adică va tăia porțiunea în exces a meniscului și va restabili forma normală, semilunară a acestuia. Nu este recomandată rezecția completă a meniscului, întrucât aceasta poate determina accelerarea procesului de degenerare (uzură) a articulației genunchiului, cunoscută drept gonartroză.

După efectuarea intervenției, medicul ortoped va recomanda imobilizarea genunchiului într-o orteză sau într-un bandaj moale. În perioada imediat următoare intervenției se recomandă mersul cu sprijin, de preferat cu ajutorul unui cadru sau a cârjelor. Odată ce vindecarea inițială este completă, pacientul va fi îndrumat către un specialist fizioterapeut pentru inițierea kinetoterapiei, cu scopul redobândirii forței musculare și a stabilității articulare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR, medicii ortopezi au experiență în diagnosticul și tratamentul meniscului discoid și al altor afecțiuni articulare. Pacienții beneficiază de consultații amănunțite și investigații realizate cu echipamente performante, ca aparatura pentru RMN cu putere 3 T, capabilă să ofere imagini clare ale structurilor anatomice de la nivelul genunchiului.

Chirurgii SANADOR realizează, atunci când este necesar, operația de meniscectomie, în blocul operator ultramodern al Spitalului Clinic SANADOR, care este conectat la Secția ATI de categoria I, nivel de competență extinsă. Intervenția este realizată minim invaziv, artroscopic, iar pacienții beneficiază de îngrijiri avansate și siguranță deplină.

Pentru recuperare, persoanele operate de menisc discoid au la dispoziție Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare SANADOR, unde terapeuți foarte bine pregătiți realizează planuri de redobândire a funcționalității articulare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR