Tipuri
Meningoencefalita virală este cea mai freventă formă a acestei boli. Există mai multe virusuri care pot provoca boala: Coxsachie, Echovirus, herpes, citomegalovirus (infecție cu citomegalovirus), Epstein-Barr, West Nile, etc. Meningoencefalita herpetică este cauzată de virusul herpetic. Tipul 1 de herpes-virus determină mai frecvent herpes labial (la nivelul buzelor), in timp ce tipul 2 afectează mai frecvent aparatul genital. Acest virus poate determina meningoencefalita la recăderi ulterioare de-a lungul vieții.
Meningoencefalita bacteriană a scăzut ca incidență datorită vaccinării anti-Haemophilus influenzae de tip B, acest vaccin fiind inclus în schema națională. În plus, meningita cu bacteria denumită meningococ poate fi evitată prin realizarea vaccinului suplimentar Nimenrix. Mycobacterium Tuberculosis, bacteria ce determină tuberculoză, poate de asemenea în forme mai severe să se complice cu meningită tuberculoasă. Alte bacterii ce pot produce meningoencefalită sunt streptococul, Listeria, Pseudomonas sau stafilococul.
Meningita fungică afectează persoanele imunocompromise. Fungii ce pot determina această boală sunt Cryptococcus, Histoplasma sau Candida. Un tip special de meningoencefalită este cea determinată de Naegleria Fowleri. Aceast microorganism trăiește în apele calde ale râurilor sau lacurilor. Este denumită și amiba mâncătoare de creier, din cauza simptomatologiei severe pe care o determină, putând duce la pierderea vieții.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!