Ce este meningiomul?

Un meningiom este o tumoră dezvoltată din meninge, țesutul care învelește și protejează creierul și măduva spinării. Meningele este format din trei foițe: dura mater, arahnoidă și pia mater. Meningioamele se dezvoltă din foița milocie a meningelui, respectiv din arahnoidă, și sunt cele mai frecvente tumori intracraniene, sumarizând aproximativ 30% dintre toate cazurile.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Deși nu reprezintă, de fapt, tumori ale țesutului cerebral propriu-zis, sunt considerate tumori cerebrale, întrucât prezența lor determină compresia țesutului cerebral, provocând semne și simptome neurologice. Cele mai multe meningioame sunt tumori de bază de craniu benigne, dar aceste tumori pot crește lent, până devin foarte mari și, în unele localizări, pot determina complicații amenințătoare de viață. Din fericire, meningioamele agresive, de grad înalt, sunt destul de rare.

Watch on YouTube

Tipuri de meningiom

În funcție de localizarea acestora tumori, se pot dezvolta mai multe subtipuri de meningiom cerebral, Cele mai frecvente sunt:

  • Meningioame ale convexităților emisferelor cerebrale (meningiom frontal, parietal etc.) – acestea cresc la suprafața creierului și pot determina compresia acestuia.
  • Meningioame intraventriculare – se dezvoltă în interiorul ventriculilor cerebrali, unde se găsește lichidul cefalorahidian, ceea ce poate determina blocarea circulației acestuia și hidrocefalie consecutivă.
  • Menigioame ale bazei craniului (tumoră la cerebel).
  • Meningoame ale fosei posterioare cerebrale – dezvoltarea meningioamelor la acest nivel poate determina compresii asupra nervilor cranieni și simptomatologie caracteristică (deficit de auz, paralizie facială etc.).
  • Meningioame ale șanțului olfactiv.
  • Meningioame falcine sau parasagitale – dezvoltate în imediata apropiere a falx cerebri, o foiță subțire de țesut dural ce separă cele două emisfere cerebrale.

Pentru încadrarea într-un anumit grad de benignitate al meningioamelor se folosește clasificarea propusă de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta împarte meningioamele în 3 subtipuri, diviziate la rândul lor în mai multe variante histologice, în funcție de caracteristicile microscopice celulare:

  • Grad I – meningiom benign sau tipic (meningotelial, fibros, psammomatos, angiomatos, secretor etc.). Acest subtip reprezintă aproximativ 80% dintre cazuri, crește lent și, de obicei, nu necesită tratament, ci simpla urmărire periodică.
  • Grad II – meningiom atipic, care prezintă particularități la granița dintre benign și malign, cu risc crescut de reapariție după excizia chirurgicală.
  • Grad III – meningiom malign sau anaplastic, crește și se răspândește rapid, prezentând agresivitate și invazivitate crescută, dar este un subtip rar (doar 1% dintre cazuri);

De ce apar meningioamele?

Nu se cunoaște cauza exactă care determină dezvoltarea meningioamelor. Se cunoaște, însă, că aceste tipuri de tumori sunt mai frecvente în rândul femeilor, în special în cazulor celor de vârste mai înaintate.

Ca orice tumoră, acesta se dezvoltă din cauza proliferării (multiplicării) necontrolate a unor celule ce prezintă mutații. În cazul meningioamelor, studiile au arătat că aproximativ 40-80% dintre acestea se dezvoltă din cauza unei mutații la nivelul cromozomului 22, ce se ocupă cu supresia tumorală, adică oprirea diviziunii necontrolate celulare.

Anumiți factori de risc sunt incriminați în apariția meningioamelor:

  • Factorii hormonali – corelați cu dezvoltarea mai frecventă a meningioamelor în rândul femeilor; studiile recente au demonstrat o posibilă legătură între riscul crescut de dezvoltare a unui meningiom și utilizarea de terapii contraceptive pe bază de estrogeni sau a terapiei hormonale de substituție;
  • Tratamentele anterioare cu radiații la nivelul capului (radioterapie);
  • Neurofibromatoza 2 – o afecțiune neurologică de cauză genetică;
  • Obezitatea.
  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semnele și simptomele de meningiom

În funcție de localizarea tumorii, semnele și simptomele provocate de un meningiom la cap pot fi:

  • Probleme de vedere – vedere dublă sau încețoșată, lipsa vederii la unul dintre ochi (poate indica inclusiv un meningiom la nervul optic, o tumoră de orbită);
  • Cefalee (durere de cap);
  • Deficite de memorie;
  • Afectarea auzului sau senzația de țiuit în ureche;
  • Pierderea mirosului (în cazul meningioamelor de șanț olfactiv);
  • Afectarea limbajului;
  • Slăbiciune sau paralizia unui anumit membru;
  • Schimbări de personalitate;
  • Convulsii.

Diagnosticarea meningiomului

Un meningiom poate fi dificil de diagnosticat, deoarece se dezvoltă lent, cauzând simptome abia în faze mai avansate, când dimensiunile mari determină compresii asupra țesutului cerebral și simptome de tip neurologic.

În cazul în care medicul neurolog suspicionează prezența unui meningiom, acesta va recomanda teste imagistice avansate, precum CT (computer tomograf), sau RMN (rezonanța magnetică). Imagistica prin RMN cu substanță de contrast este metoda imagistică preferată de diagnostic a unui meningiom, deoarece oferă o vizualizare clară a tumorii, facilitată de captarea de contrast.

În cazul în care există dubii de diagnostic, sau pentru a caracteriza gradul de benignitate al tumorii, se poate apela la biopsie cerebrală, prin care medicul neurochirurg recoltează o bucată mică de țesut cerebral, care va fi examinată la microscop.

Complicații provocate de meningiom

Complicațiile provocate de meningiom pot să apară din cauza prezenței sale la nivelul țesutului cerebral sau în urma tratamentului administrat. Un meningiom se poate complica prin creșterea accelerată în dimensiuni sau prin progresia spre un stadiu mai avansat de agresivitate, invazia țesutului cerebral și metastazarea către alte organe.

Tumora în sine poate sângera, formând astfel un hematom, se poate infecta sau poate determina tromboza unei vene de vecinătate (formarea unui cheag venos). De asemenea, radioterapia utilizată în tratamentul meningiomului poate determina afectarea structurilor nervoase din jurul meningiomului și este asociată cu un risc crescut de toxicitate locală și sistemică.

Metode de tratament

Meningioamele mici, care cresc lent și nu provoacă simptome, nu au nevoie de tratament. În cazul lor, sunt recomandate evaluări imagistice cerebrale periodice, pentru a observa evoluția tumorii în timp.

Excizia chirurgicală se practică în cazul meningioamelor care determină simptomatologie neurologică. Medicul neurochirurg va încerca excizia (eliminarea) în totalitate a tumorii, însă acest lucru nu este întotdeauna posibilă, de exemplu în cazul unui meningiom calcificat sau în cazul în care tumora s-a dezvoltat în jurul unei structuri mai delicate din creier sau din măduva spinării.

În cazul meningioamelor anaplastice sau în cazul tumorilor care nu se pot exciza complet chirurgical, tratamentul se poate realiza prin stereotaxie, care poate fi de mai multe tipuri:

  • Radiochirurgie stereotaxică – contrar denumirii, metoda nu implică utilizarea unui bisturiu, ci presupune administrarea unei doze mari de radiații, țintite precis la nivelul tumorii, într-o singură ședință. Tratamentul are ca scop necroza (distrugerea) celulelor tumorale, este preferat în cazul tumorilor mici restante după chirurgie sau în cazul meningioamelor anterior excizate, dar care au reapărut.
  • Radioterapie fracționată stereotaxică – se adminstrează doze de radiație mai mici, fracționate pe parcursul mai multor ședințe. Tratamentul este indicat mai ales pentru tumorile de dimensiuni mai mari, care nu se pretează dozelor mari de radiație (de exemplu, o tumoră localizată lângă nervul optic, sau o tumoră de dimensiune prea mare, ce nu se încadrează pentru radiochirurgie).

Chimioterapia este o metodă rar utilizată în tratamentul meningioamelor, însă poate fi o variantă pentru meningioamele care nu se pot elimina prin excizie chirurgicală și radioterapie (stereotaxie).

Diagnosticul și tratamentul meningioamelor la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la cele mai performante investigații imagistice necesare pentru diagnosticul meningiomului, inclusiv la RMN cu putere 3 Tesla (Siemens Magnetom Vida 3T și Magnetom Skyra 3) și la computer tomograf Siemens Definition Edge 128 slice, cu putere diagnostică foarte mare.

La Spitalul Clinic SANADOR, se realizează intervenții complexe de neurochirurgie pentru excizia meningioamelor, în cele mai bune condiții de siguranță, cu echipamente chirurgicale avansate.

La Spitalul Clinic SANADOR, se realizează biopsii cerebrale pentru diagnostic și intervenții complexe de neurochirurgie pentru excizia meningioamelor, în cele mai bune condiții de siguranță, cu echipamente chirurgicale avansate. Ori de câte ori este posibil, tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale se poate realiza și prin proceduri minim invazive, echipa de neurochirurgie de la Spitalul Clinic SANADOR având experiență îndelungată în utilizarea acestor proceduri moderne și folosind în acest scop microscoape operatorii ZEISS KINEVO 900 – tehnologie robotică de ultimă generație.

De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR pacienții beneficiază de proceduri de radiochirurgie stereotaxică sau de radioterapie stereotaxică pentru tratamentul meningioamelor inoperabile sau recidivante, în funcție de indicația medicală existentă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR