Ce este melena?

Melena este termenul folosit pentru eliminarea de scaun negru, în urma unei sângerări produse la nivelul tractului gastrointestinal superior. Această sângerare poate avea sursa oriunde, de la nivelul cavității bucale, până chiar la nivelul colonului ascendent, însă de cele mai multe ori sursa este esofagul, stomacul și prima parte a intestinului subțire, numită duoden.

De-a lungul tubului digestiv, sângele este digerat, schimbându-și culoarea și textura, devenind negru, lipicios, „ca păcura” și urât mirositor. Sângerările apărute mai jos de duoden, mai ales cele de la nivelul intestinului gros, determină apariția de hematochezie, un scaun roșu sau vișiniu, cu sânge mai proaspăt.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Există situații în care scaunul negru nu este cauzat de o sângerare gastrointestinală, ci de anumite medicamente sau alimente consumate. De exemplu afinele, suplimentele cu fier, cărbunele activat și medicamentele cu bismut provoacă apariția unor scaune închise la culoare, care pot fi confundate cu un scaun melenic.

Din cauza acestor situații, este important ca orice persoană care prezintă scaun închis la culoare să se prezinte la medicul gastroenterolog, care să determine cauza acestui semn și să recomandare tratamentul corespunzător.

Cauze și factori de risc

Melena este cauzată de o sângerare la nivelul tubului digestiv superior, cel mai frecvent în stomac sau în duoden. Rareori, în cazul unui tranzit intestinal extrem de încetinit, poate apărea și într-o sângerare mai jos de duoden.

Astfel, cauzele apariției unui scaun melenic pot include:

Au fost descriși câțiva factori care cresc riscul de apariție a sângerării la nivel gastrointestinal, printre care ciroza hepatică și utilizarea anumitor medicamente, precum aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene.

Alte semne și simptome care pot însoți scaunul melenic

Alte semne și simptome care pot însoți un scaun melenic pot fi un indiciu pentru cauza sau localizarea sângerării. Aceste manifestări clinice pot include:

  • Durerea abdominală - poate semnala o afecțiune a stomacului, cum ar fi un ulcer peptic sau o gastrită,
  • Durerea în piept - poate fi cauzată de o afecțiune a esofagului,
  • Hematemeza (vărsătura cu sânge) - poate fi cu sânge proaspăt, roșu, care sugerează o sângerare activă în stomac sau esofag, sau sângerarea poate fi cu sângele maro închis, ca „zațul de cafea”, care sugerează o sângerare mai veche sau care s-a oprit.

De asemenea, melena mai poate fi însoțită de:

  • Dispnee - senzația de respirație grea,
  • Fatigabilitate - oboseală, lipsă de forță,
  • Paliditate,
  • Amețeli,
  • Disfagie - disconfort la înghițire,
  • Şoc hemoragic - situație severă, care poate pune viața în pericol, cu tensiune arterială foarte scăzută și puls ridicat, din cauza pierderii unei cantități mari de sânge.

Analize și investigații recomandate

Prima investigație pe care o poate recomanda medicul presupune o examinare a scaunului, prin care este verificată prezența de sânge negru. După aceea, gastroenterologul poate solicita mai multe investigații, pentru a identifica cauza sângerării:

  • Analize de sânge - o hemogramă și un panou metabolic complet pot oferi informații de bază despre cantitatea de sânge pierdută și despre starea generală de sănătate,
  • Lavaj nazogastric - se efectuează prin introducerea unui tub prin nas, până în stomac, care ajută la îndepărtarea conținutului stomacului, pentru a căuta apoi sursa sângerării,
  • Endoscopie digestivă superioară - presupune introducerea unui tub subțire, flexibil, cu o cameră atașată la capăt, prin gură, până în stomac și duoden, pentru a analiza aspectul interior al tractului gastrointestinal superior, pentru a identifica și opri sângerarea și pentru a preleva probe de țesut (biopsii) din leziuni suspecte,
  • Colonoscopie (endoscopie digestivă inferioară) - tubul este introdus prin anus în intestinul gros,
  • Videocapsulă endoscopică - se administrează o capsulă ce conține o cameră minusculă, care efectuează fotografii pe măsură ce trece prin tractul digestiv, putând astfel vizualiza leziuni care pot sângera și de la nivelul intestinului subțire,
  • Angiografie - este administrată o substanță de contrast intravenos, apoi sunt efectuate radiografii seriate, pentru a identifica vasele de sânge care sângerează,
  • Tomografie computerizată (CT) abdominală - poate ajuta la localizarea sursei sângerării.

Posibile complicații

Sângerarea gastrointestinală care provoacă apariția melenei poate determina dezvoltarea unor complicații severe dacă nu este identificată și tratată rapid cauza. Astfel, pot apărea:

  • Anemia - pierderea de sânge determină un deficit de hemoglobină și hematii și poate determina apariția de durere toracică, amețeală, oboseală, palpitații, dificultăți de respirație și incapacitatea de concentrare,
  • Hipovolemia - din cauza scăderii cantității efective de sânge din organism, inima se forțează să distribuie suficient sânge la toate organele și duce la apariția transpirației excesive, a dezorientării, agitației, palidității, tahipneei (respirație rapidă) și chiar la pierderea stării de conștiență, din cauza lipsei unui aport suficient de sânge la creier,
  • Șocul hemoragic - când cantitatea de sânge pierdută este mare și într-un timp scurt, scade tensiunea arterială, buzele și unghiile se albăstresc, apar durere în piept, amețeală, anxietate, se alterează starea mentală, scade debitul de urină, pulsul devine rapid, dar slab.

Tratamentul necesar pentru melenă

Tratamentul necesar pentru melenă implică tratarea efectelor cauzate de pierderea de sânge, oprirea sângerării și tratarea cauzei acesteia. În funcție de starea generală de sănătate și de cantitatea de sânge pierdută, poate fi necesară administrarea de perfuzii intravenos sau de transfuzii de sânge, pentru a restabili volumul sanguin.

Pot fi administrare medicamente pentru a reduce cantitatea de acid produsă de stomac, cum sunt inhibitorii de pompă de protoni (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol). Aceștia sunt recomandați pentru ulcere, inflamații sau eroziuni ale mucoasei tractului gastrointestinal.

Dacă melena este provocată de administrarea unor medicamente, precum AINS sau anticoagulantele, medicul specialist poate modifica schema de administrare a acestora.

De asemenea, în timpul endoscopiei digestive superioare, medicul poate folosi diverse proceduri de hemostază endoscopică a hemoragiei digestive, în funcție de cauza descoperită, pentru a opri sângerarea activă și pentru a preveni reapariția ei. De exemplu, pentru ulcerele peptice, specialistul poate recurge la injectarea locală a unor medicamente sau la cauterizarea leziunii sângerânde. O altă procedură de endoscopie intervențională constă în plasarea unor clipuri metalice la nivelul leziunii, iar în cazul varicelor esofagiene sau gastrice sunt folosite benzi elastice.

Intervenția chirurgicală poate fi necesară dacă sângerarea este severă sau dacă alte tratamente au eșuat. De exemplu, este indicată operația în cazul unor traumatisme de la nivel abdominal sau într-un ulcer unde hemoragia nu a putut fi oprită endoscopic. De asemenea, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală în caz de ocluzie intestinală sau de formațiune tumorală malignă (cancer).

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie asigurate de medici dedicați, foarte bine pregătiți profesional. Analizele și laborator și investigațiile necesare pentru a descoperi cauza melenei sunt realizate cu echipamente performante, pentru rezultate rapide și corecte.

Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca asigură pacienților servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat al afecțiunilor digestive. Endoscopiile digestive superioare și colonoscopiile sunt realizate în cele mai bune condiții de siguranță și confort, cu sedare, în ambulatoriu sau cu spitalizare de zi. În funcție de leziunile descoperite, intervenția endoscopică poate fi completată cu o procedură de endoscopie intervențională, pentru tratament minim invaziv.

De asemenea, endoscopiile digestive pot fi efectuate la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de singurul Compartiment de Primiri Urgențe din sistemul medical privat. Aici, pacienții cu simptome digestive severe primesc cele mai bune îngrijiri medicale, echipa specializată în diagnosticul prompt și tratamentul eficient al urgențelor medicale având experiență în gestionarea cazurilor dificile.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR