Ce este melasma

Melasma este o tulburare de pigmentare a pielii, caracterizată de apariția unor pete neregulate mai închise la culoare decât tegumentele, similare pistruilor, care afectează de obicei tenul. Melasma pe față mai este cunoscută sub denumirea de mască gravidică, mască de sarcină sau cloasmă gravidică, deoarece afectează adesea femeile însărcinate. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de dermatologie complete, iar viitoarele mămici beneficiază de o abordare multidisciplinară, asigurată de o echipă formată din medici dermatologi și obstetricieni experimentați.

Melasma este inofensivă, însă pentru unele persoane poate reprezenta o problemă estetică. Uneori, aceste pete dispar de la sine în câteva luni, alteori sunt necesare diferite tratamente pentru ameliorarea zonelor de hiperpigmentare. În anumite cazuri, melasma poate deveni permanentă.

Tipuri de melasmă

Melasma poate fi de mai multe tipuri:

  • Melasma epidermică: Afectează epidermul, stratul superficial de piele. Leziunile sunt de culoare maro închis, uniforme, cu margini bine delimitate și au un răspuns favorabil la tratament, fiind adesea suficiente tratamentele topice;
  • Melasma dermică: Afectează dermul, stratul mai profund al tegumentelor. Astfel, este mai dificil de tratat, fiind necesare proceduri mai complexe de tratament.Are culoarea maro deschis sau gri-albăstrui, iar marginile sunt estompate;
  • Melasma mixtă: Atât epidermul, cât și dermul sunt afectate, fiind cea mai frecventă formă de melasmă. Leziunile pot avea culori mixte - maro, gri și nuanțe albăstrui. Pot fi necesare tratamente combinate.

Cauze și factori de risc pentru melasmă

Mecanismele prin care apare melasma nu sunt încă pe deplin elucidate. Aceasta apare atunci când melanocitele – celulele răspunzătoare de pigmentul pielii – sunt hiperactive. Numeroși factori pot declanșa apariția melasmei.

Radiațiile, cum ar fi cele ultraviolete, sunt o cauză posibilă. Expunerea excesivă la soare, fără a utiliza măsuri protective, dar și bronzarea la solar sunt cauze frecvente ale producției excesive de melanină.

Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea melasmei, în contextul modificărilor hormonale din timpul sarcinii sau terapiei cu anticoncepționale. Astfel, este mai frecventă la vârstă reproductivă, între 20 și 40 de ani, afectând 15-50% dintre femeile însărcinate. Pielea cu pigment mai închis la culoare este mai susceptibilă, comparativ cu cea deschisă la culoare. De asemenea, melasma poate fi transmisă ereditar. Stresul și afecțiunile tiroidiene sunt alți factori de risc pentru melasmă.

Pe lângă contraceptivele orale, alte medicamente ce pot favoriza apariția acestei afecțiuni sunt:

  • Anticonvulsivantele;
  • Tratamentele hormonale de la menopauzăterapie de substituție hormonală;
  • Medicamentele fototoxice (care cresc sensibilitatea la lumina solară) – unele tratament cu antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, diuretice, antipsihotice, retinoizi, antidiabetice orale.

Săpunurile parfumate și unele produse cosmetice pot agrava leziunile.

Cum se manifestă melasma

Melasma este o leziune pigmentară a pielii care se manifestă prin apariția unor pete cu margini neregulate, similare pistruilor. Culoarea lor este maro deschis sau închis, gri sau albăstrui. Uneori, se pot inflama și pot căpăta o tentă roșiatică.

Petele apar cel mai frecvent la nivelul feței, fiind simetrice pe fiecare parte a obrajilor, nasului, frunții, ceea ce explică termenul de „mască” din denumirea afecțiunii. Petele se pot dezvolta, de asemenea, la nivelul bărbiei și pielii de deasupra buzei superioare. Uneori, melasma poate apărea pe umeri și brațe, în zona mandibulei sau pe gât.

De obicei, melasma se ameliorează iarna și se agravează vara, din cauza expunerii la soare. Melasma nu este dureroasă și nu produce disconfort sau mâncărimi. Aceasta produce neplăceri doar de ordin estetic.

Diagnosticul de melasmă

Diagnosticul de melasmă este stabilit în cadrul consultației de dermatologie, în urma examenului clinic al leziunilor, care presupune examinarea vizuală.

Pentru un diagnostic de precizie, medicul dermatolog efectuează examenul cu lampa Wood. Aceasta emite o lumină specială, care permite vizualizarea profunzimii leziunilor și diferențierea lor de alte tipuri de dermatite.

Dacă specialistul suspectează prezența altor tipuri de leziuni, poate recomanda prelevarea unei probe pentru biopsie.

Tratamentul pentru melasmă

De regulă, melasma de sarcină se remite de la sine treptat după naștere. De asemenea, dacă afecțiunea a apărut din cauza anticoncepționalelor, petele dispar în câteva luni de la oprirea tratamentului.

Primul pas în gestionarea melasmei este protejarea pielii de radiațiile UV folosind cremă de protecție solară cu SPF minim 30 și alte măsuri de fotoprotecție, precum utilizarea unei pălării cu boruri largi. Acest lucru previne agravarea leziunilor. În caz de melasmă, este indicată o cremă de protecție solară pe bază de oxid de zinc, oxid de fier sau dioxid de titan.

Medicul poate recomanda o serie de tratamente și proceduri, cum ar fi:

  • Tratamente topice – presupun aplicarea unor creme cu rol în deschiderea culorii tegumentelor. Doar unele dintre acestea pot fi utilizate pentru tratamentul petelor în sarcină (cum ar fi acidul azelaic), multe fiind contraindicate;
  • Peeling chimic – constă în aplicarea unei substanțe chimice pe ten, care cauzează descuamarea pielii superficiale, ceea ce produce regenerarea, netezirea și uniformizarea acesteia;
  • Microneedling – este o procedură minim invazivă, ce presupune tratarea pielii cu ace foarte subțiri. Aceasta produce leziuni temporare cu scopul de a stimula producția de colagen și regenerarea pielii;
  • Microdermabraziune – este un alt tip de tehnică minim invazivă pentru rejuvenarea pielii, care presupune îndepărtarea pielii superficiale prin șlefuire mecanică cu particule abrazive, cum ar fi cristale sau diamante microscopice;
  • Tratamente cu laser – terapia cu lumină laser poate fi luată în considerare atunci când alte metode terapeutice nu au avut rezultate eficiente. Totuși, aceasta poate avea, uneori, efecte adverse, precum hiperpigmentarea.

Melasma este, de obicei, o tulburare cronică, care se manifestă timp de minim trei luni. Vindecarea poate dura 3-12 luni, iar forma epidermică dispare mai rapid decât cea dermică. De cele mai multe ori, pigmentul dispare de la sine sau sub acțiunea tratamentelor, însă în cazul unor persoane, melasma este permanentă sau poate reapărea.

Dacă petele devin permanente, acestea pot fi ameliorate:

  • Protecție solară – cremă cu factor de protecție solară de 30 sau 50 la fiecare două ore în timpul expunerii la soare, evitarea bronzului la solar;
  • Continuarea tratamentului recomandat de medic;
  • Îngrijirea tenului cu produse potrivite și evitarea săpunurilor agresive;
  • Folosirea machiajului pentru a camufla petele și a îmbunătăți aspectul estetic al tenului.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum poate fi prevenită melasma

Melasma nu poate fi întotdeauna prevenită, cum ar fi în timpul sarcinii. Cu toate acestea, poate fi redus riscul de a dezvolta afecțiunea, prin protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete.

Folosirea unei creme cu spectru larg de protecție solară și SPF de 30 sau 50, limitarea expunerii excesive la soare și purtarea pălăriilor cu boruri largi în sezonul cald reprezintă principalele măsuri de prevenție. Crema de protecție solară se aplică cu 15 minute înainte de a ieși în aer liber, apoi la fiecare 2 ore.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de dermatologie realizate de medici foarte bine pregătiți și la investigații performante, esențiale pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru tratament individualizat.

Viitoarele mămici care se confruntă cu melasmă în sarcină beneficiază la SANADOR de o abordare multidisciplinară, integrată, printr-o strânsă colaborare între medicul obstetrician care monitorizează sarcina și specialistul dermatolog. În aceste fel, pacienta are acces la tratamentele dermatologice necesare în deplină siguranță, cu rezultate bune și de durată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR