Ce este melanomul?
-
Consultațiile dermatologice regulate ajută la descoperirea timpurie a melanomului. Programează-te!
Melanomul este un tip de cancer de piele cu originea la nivelul melanocitelor, celulele care produc pigmentul cutanat. Este cel mai agresiv dintre toate tipurile de cancer de piele și reprezintă una dintre cele mai frecvente tumori care afectează persoanele tinere, mai ales la femei, cu vârste sub 30 de ani. Deși prezintă o agresivitate crescută și o capacitate de metastazare ridicată, există posibilitatea unui tratament curativ, în cazurile în care melanom este diagnosticat timpuriu.
Pielea, sau tegumentul, cel mai mare organ al corpului, este formată din 3 straturi, dinspre superficial spre profund: epiderm, derm și hipoderm. O celulă importantă de la nivelul epidermului este melanocitul. Acesta se regăsește la nivelul stratului bazal epidermal și secretă melanină, un pigment de culoare închisă, responsabil de nuanța pielii noastre. Melanocitele produc melanină pe care o transferă apoi la nivelul keratinocitelor, celulele principale ale epidermului, ceea ce determină pigmentarea pielii. Ele se grupează în mici cuiburi, formând la suprafața pielii acele pete maronii, de obicei rotunde, cunoscute ca nevi pigmentari sau, popular, ca „alunițe”. Melanina este importantă deoarece ne protejează de acțiunea radiațiilor ultraviolete (UV). Persoanele cu o piele mai închisă la culoare produc mai multă melanină și, astfel, sunt mai protejate împotriva razelor UV.
Melanocitele, fiind celule derivate de la nivelul crestei neurale, pot migra și la nivelul organelor interne; astfel, deși melanomul apare de obicei la nivelul pielii, în cazuri rare melanomul se poate dezvolta și la nivelul ochilor (melanom ocular), tractului gastro-intestinal sau la nivel cerebral.