Ce este megacolonul

Megacolonul este o afecțiune caracterizată de hiperextensia colonului, care poate avea o evoluție acută sau cronică. În lipsa tratamentului, megacolonul poate duce la complicații amenințătoare de viață, inclusiv sepsis și perforație intestinală. De aceea, de cele mai multe ori, megacolonul necesită tratament de urgență. LA SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie realizate de medici dedicați și experimentați și la investigații avansate, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului necesar.

Megacolonul implică o dilatație anormală a colonului, cea mai mare porțiune a intestinului gros. Volumul acestuia este mărit excesiv, în absența unei obstrucții mecanice. Definirea megacolonului în funcție de diametrul colonului este dificilă, din cauza variabilității interindividuale. În general, este stabilit diagnosticul de megacolon dacă diametrul este mai mare de 8 cm în colonul ascendent, peste 6,5 cm în regiunea colonului sigmoid și peste 12 cm în regiunea cecului.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt realizate în cele mai bune condiții, într-un bloc operator bine dotat.

Tipuri de megacolon

Principalele tipuri de megacolon sunt:

  • Megacolon acut: Are o evoluție rapidă și este cunoscut și sub denumirea de sindromul Ogilvie sau pseudo-obstrucție colonică, fără a fi asociat cu inflamație;
  • Megacolon cronic: Apare progresiv, din cauza unei disfuncții intestinale, fiind adesea cauzat de afecțiuni cronice la nivel neurologic sau muscular;
  • Megacolon toxic: Este o formă de megacolon acut, care apare spontan, în decurs de câteva zile, fiind asociat cu inflamație severă la nivelul colonului și risc de toxicitate sistemică.

La rândul său, megacolonul cronic poate fi:

  • Megacolon dobândit – apărut ca urmare a unor afecțiuni sau tratamente medicamentoase;
  • Megacolon congenital – este un tip de megacolon la copii și bebeluși, care este prezent încă de la naștere și care poate avea multiple cauze genetice;
  • Megacolon idiopatic – de cauze neidentificate.

Cauzele megacolonului

Megacolonul poate fi cauzat de o serie de afecțiuni, cum ar fi:

Uneori, anumite medicamente pot fi răspunzătoare de motilitatea redusă a colonului, cum ar fi opioidele, anticolinergicele, antidiareicele, antidepresivele. În unele situații, cauzele megacolonului nu pot fi identificate.

Semne și simptome de megacolon

În general, toate tipurile de megacolon produc aceleași manifestări clinice:

În cazul megacolonului toxic, însă, pot apărea:

Manifestări adiționale pot fi prezente în funcție de afecțiunile preexistente. Spre exemplu, scaunele sanguinolente reprezintă una dintre manifestările bolilor inflamatorii intestinale.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicațiile provocate de megacolon

Megacolonul poate produce următoarele complicații, unele dintre acestea cu potențial fatal:

  • Ischemie intestinală – este caracterizată de scăderea fluxului de sânge la nivelul colonului, ceea ce duce la moartea celulară ireversibilă (necroza țesutului);
  • Ulcerații – ulcerul stercoral este o rană deschisă în peretele intestinului, ce apare din cauza presiunii ridicate a fecaloamelor acumulate în colon, de obicei în ultima porțiune (rectosigmoid);
  • Perforație – atât hiperextensia colonului, cât și ulcerațiile apărute pot cauza perforația sau ruptura intestinului gros (dezvoltarea unui orificiu în peretele intestinal);
  • Sângerări gastrointestinale severe – pot apărea pierderi de sânge de la nivel intestinal, în special atunci când sunt prezente ulcere;
  • Sepsis – netratat la timp, megacolonul toxic poate duce la infecție sistemică (în întregul organism);
  • Sindromul de compartiment abdominal– este o complicație serioasă, provocată de creșterea presiunii intraabdominale la valori de peste 20 mmHg. Presiunea ridicată persistentă duce la disfuncții multiple de organ și poate fi fatală.

Diagnosticul de megacolon

Într-o primă etapă, medicul culege informații cu privire la simptome și la antecedentele medicale, iar apoi realizează un examen clinic, care include examinarea și palparea abdomenului. Astfel, poate observa distensia abdominală și sensibilitatea. Măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și temperaturii corporale fac parte, de asemenea, din examinare, pentru diagnosticul megacolonui toxic.

Ulterior, medicul poate recomanda o serie de teste, cum ar fi:

  • Ecografie abdominală – presupune deplasarea unui transductor cu ultrasunete, cu ajutorul unui gel special, pe suprafața abdomenului;
  • Radiografie abdominală – utilizează razele X pentru a prelua imagini ale structurilor interne;
  • CT – combină imagistica medicală cu raze X cu tehnologia computerizată pentru a prelua imagini în secțiune și tridimensionale, ale organelor și țesuturilor;
  • Analize de sânge – poate fi necesară măsurarea nivelului de electroliți și a celulelor sângelui (hemoleucograma completă).
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru megacolon

Tratamentul depinde de tipul de megacolon, de cauzele acestuia și de afecțiunile asociate. Astfel, medicul poate recomanda:

  • Administrare intravenoasă de fluide – în caz de deshidratare și dezechilibre electrolitice;
  • Medicație – corticosteroizii și medicamentele imunomodulatoare sunt utilizate pentru reducerea inflamației. În caz de infecție bacteriană, medicul va prescrie tratament cu antibiotic. În cazul megacolonului cronic, specialistul poate recomanda substanțe farmacologice pentru îmbunătățirea motilității intestinale, cum ar fi laxative;
  • Decompresia colonului prin colonoscopie – medicul inseră prin anus un tub subțire, prevăzut cu o cameră video, pentru a realiza decompresia intestinului. Metoda este utilizată în caz de megacolon acut, non-toxic. Ca alternativă, poate prescrie un medicament, cum ar fi neostigmina, care tratează sindromul Ogilvie prin restabilirea motilității colonului;
  • Intervenție chirurgicală – dacă megacolonul nu răspunde la alte tipuri de tratamente, este indicată o intervenție de chirurgie colorectală, pentru a rezeca o porțiune din colon sau întregul colon, urmată de montarea unei ileostome (orificiu artificial, pentru eliminarea conținutului intestinal).

De asemenea, în cazul formei acute, pacientul poate avea indicația de a fi alimentat enteral, prin tub nazo-gastric, până la vindecarea afecțiunii.

În general, megacolonul toxic și cel acut non-toxic sunt formele clinice reversibile. În schimb, megacolonul cronic poate fi dificil de gestionat, din cauza bolilor cronice care stau la baza acestuia.

În cazul megacolonului cronic, dobândit, non-toxic, asociat cu constipație, este indicată o dietă bogată în fibre și un aport ridicat de lichide, pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Alimentele bogate în fibre includ fructele și legumele, leguminoasele boabe, cerealele integrale, semințele, tărâțele.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenit megacolonul

Următoarele măsuri pot reduce riscul de a dezvolta megacolon:

  • Gestionarea bolilor inflamatorii intestinale prin medicație, investigații de rutină și respectarea recomandărilor medicului;
  • Tratarea infecțiilor digestive;
  • Menținerea unui stil de viață sănătos– renunțarea la fumat, menținerea unui stil de viață activ și o alimentație sănătoasă, adaptată nevoilor individuale.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale tractului digestiv beneficiază de servicii medicale complete, de înaltă performanță, care includ consultații efectuate de medici foarte experimentați, analize de laborator și investigații imagistice performante, cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla.

De asemenea, în funcție de indicația medicală, pacienții au acces la colonoscopie realizată în cele mai bune condiții, cu sedare, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

Atunci când este indicată o intervenție de chirurgie colorectală, operația este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator foarte bine dotat, de chirurgi cu o deosebită pregătire profesională. Rezultatele foarte bune obținute sunt posibile cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Urgențele medicale sunt gestionate cu promptitudine în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, unde funcționează nonstop mai multe linii de gardă, inclusiv gastroenterologie, chirurgie generală și ATI.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR