Ce este meatotomia?

Meatotomia este o intervenție chirurgicală realizată pentru a lărgi deschiderea din vârful penisului, prin care este eliminată urina. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care au indicație pentru efectuarea unei operații de meatotomie sau de meatoplastie au acces la intervenții de chirurgie urologică performante, în deplină siguranță.

Operația de meatotomie este necesară atunci când deschiderea uretrală este prea strâmtă, în cazul unei afecțiuni numite stenoză meatală sau strictură uretrală, care afectează aproximativ 20% dintre bărbații care au fost circumciși. De asemenea, meatotomia poate fi necesară în situația în care există un exces de piele, care acoperă deschiderea uretrală.

Ce este meatoplastia?

Meatoplastia este o intervenție chirurgicală similară meatotomiei, dar mai complexă, în care chirurgul realizează o incizie și remodelarea țesutului din jurul meatului uretral, cu scopul de a lărgi deschiderea și de a face urinarea mai confortabilă. Meatoplastia poate implica, de asemenea, utilizarea de fire de sutură pentru a coase marginile zonei remodelate.

Diferențe între meatotomie și meatoplastie

În meatotomie, deschiderea uretrală este largită simplu, fără a fi necesare fire de sutură, iar țesutul din jur rămâne nemodificat.

În schimb, meatoplastia implică o remodelare mai complexă a țesutului din jurul deschiderii uretrale, folosind incizii și fire de sutură. Meatoplastia poate conduce la o deschidere mai extinsă, prin care urina poate fi eliminată într-un mod mai facil.

Când sunt indicate meatotomia sau meatoplastia?

Meatotomia este o intervenție chirurgicală sigură și cu un nivel scăzut de durere, fiind posibilă chiar și la vârste fragede, precum 3 luni. Atât meatotomia, cât și meatoplastia sunt recomandate în situațiile în care copilul prezintă unul sau mai multe simptome ale îngustării deschiderii uretrale sau alte probleme care pot afecta deschiderea uretrală.

Problemele în controlul direcției jetului de urină în timpul urinării indică necesitatea intervenției chirurgicale. Un jet de urină care se îndreaptă în sus în loc să meargă în jos poate fi un alt indiciu al problemelor la nivelul deschiderii uretrale.

Experimentarea durerii în timpul urinării poate semnala, de asemenea, nevoia de intervenție chirurgicală pentru a corecta îngustarea meatală. De asemenea, nevoia imperioasă de a urina sau senzația că vezica urinară nu se golește complet după urinare pot fi simptome asociate cu stenoza meatală sau cu alte afecțiuni care necesită tratament chirurgical.

În plus, medicii pot realiza o meatoplastie la sugarii care prezintă o formă ușoară de hipospadias, unde deschiderea uretrală nu se formează la vârful penisului.

Și adulții pot fi supuși unei intervenții de meatoplastie, deși este mai puțin obișnuită ca la copiii. La adulți, îngustarea deschiderii uretrale poate apărea în urma intervențiilor chirurgicale la nivelul uretrei sau în alte zone adiacente, precum și în urma folosirii prelungite a unui cateter urinar. Intervenția este similară cu cea efectuată la copii și are ca scop lărgirea deschiderii uretrale, pentru a facilita urinarea.

Pregătirea pentru operația de meatotomie sau meatoplastie

Înainte de a efectua o operație de meatotomie sau meatoplastie, medicul va realiza o evaluare completă a stării generale de sănătate a pacientului și va monitoriza semnele vitale. De asemenea, va efectua o examinare fizică detaliată a penisului, inclusiv examinarea orificiului uretral și evaluarea lățimii acestuia. În timpul urinării, medicul va observa jetul, pentru a determina dacă este drept și va evalua intensitatea lui.

Medicul va detalia etapele operației de meatoplastie sau meatotomie. Dacă pacientul este un copil, echipa medicală care asistă copilul include un chirurg pediatric specializat în tratamentul afecțiunilor sistemului urinar și reproducător la copii, cunoscut sub numele de urolog pediatric. De asemenea, va fi prezent un anestezist pediatric, cu experiență în administrarea anesteziei la copii, pentru a reduce disconfortul în timpul intervențiilor chirurgicale sau medicale. În plus, asistenții medicali vor oferi îngrijire și sprijin copilului înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală.

Cum se realizează meatotomia și meatoplastia?

Primul pas este pregătirea preoperatorie. Medicul dezinfectează penisul și aplică o cremă anestezică, pentru a reduce disconfortul. Apoi este administrată anestezia, astfel încât pacientul să doarmă pe tot parcursul procedurii și să nu simtă durere.

În cazul meatoplastiei, odată ce pacientul este adormit, urologul folosește un instrument moale, pentru a măsura deschiderea uretrală și efectuează o tăietură în formă de V sub meat, pentru a o lărgi. Ulterior, va utiliza fire de sutură, pentru a închide incizia și a facilita procesul de vindecare. De asemenea, va verifica și alte zone strâmte ale deschiderii uretrale și, dacă este necesar, va introduce un cateter urinar pentru a ajuta la urinare.

În anumite situații, meatoplastia poate fi efectuată și fără anestezie generală. În acest caz, este aplicată o cremă anestezică și lăsată să acționeze pentru o perioadă scurtă. După aceasta, chirurgul va efectua procedura de lărgire a deschiderii uretrale. Firele de sutură nu sunt necesare după această procedură. Intervenția de meatoplastie, în general, durează mai puțin de o oră.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recuperarea după intervenția de meatotomie sau meatoplastie

De regulă, după o meatoplastie, pacientul poate fi externat în aceeași zi în care a avut loc intervenția chirurgicală, deoarece este o procedură ambulatorie. Totuși, în cazul în care operația a fost efectuată pentru tratarea unei stenoze meatale severe, este posibil ca pacientul să rămână în spital pentru câteva zile, în vederea recuperării.

Perioada de recuperare după intervenția de meatotomie sau de meatoplastie poate fi inconfortabilă, iar senzațiile de arsură sau disconfort în timpul urinării sunt normale și pot persista timp de 7-14 zile. De asemenea, este obișnuit să apară o cantitate mică de sânge în urină în timpul recuperării.

După o operație de meatoplastie, pacientul va trebui să se odihnească și să evite activitățile solicitante timp de cel puțin o săptămână. Medicul va recomanda medicamente pentru gestionarea durerii și unguente antibiotice, pentru a preveni infecțiile. Penisul trebuie să rămână curat, prin spălare regulată și schimbarea periodică a bandajelor. Dacă observați orice semne de complicații sau sângerare excesivă, trebuie contactat imediat medicul. Este esențial ca pacientul să urmeze recomandările medicului pentru a asigura o recuperare completă și fără probleme.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Meatotomie și meatoplastie la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de meatotomie și meatoplastie se desfășoară într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, dotat cu echipamente medicale de ultimă generație. Echipa de chirurgi urologi are experiență îndelungată în efectuarea a numeroase tipuri de proceduri chirurgicale, cu rezultate funcționale foarte bune și recuperare rapidă a pacienților.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I, nivelul maxim de competență existent. Astfel, pacienții beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale avansate, atât preoperator, cât și în timpul intervenției chirurgicale și postoperator. Riscul de complicații este semnificativ redus, iar pacienții se întorc rapid la activitățile zilnice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR