Când sunt indicate meatotomia sau meatoplastia?
Meatotomia este o intervenție chirurgicală sigură și cu un nivel scăzut de durere, fiind posibilă chiar și la vârste fragede, precum 3 luni. Atât meatotomia, cât și meatoplastia sunt recomandate în situațiile în care copilul prezintă unul sau mai multe simptome ale îngustării deschiderii uretrale sau alte probleme care pot afecta deschiderea uretrală.
Problemele în controlul direcției jetului de urină în timpul urinării indică necesitatea intervenției chirurgicale. Un jet de urină care se îndreaptă în sus în loc să meargă în jos poate fi un alt indiciu al problemelor la nivelul deschiderii uretrale.
Experimentarea durerii în timpul urinării poate semnala, de asemenea, nevoia de intervenție chirurgicală pentru a corecta îngustarea meatală. De asemenea, nevoia imperioasă de a urina sau senzația că vezica urinară nu se golește complet după urinare pot fi simptome asociate cu stenoza meatală sau cu alte afecțiuni care necesită tratament chirurgical.
În plus, medicii pot realiza o meatoplastie la sugarii care prezintă o formă ușoară de hipospadias, unde deschiderea uretrală nu se formează la vârful penisului.
Și adulții pot fi supuși unei intervenții de meatoplastie, deși este mai puțin obișnuită ca la copiii. La adulți, îngustarea deschiderii uretrale poate apărea în urma intervențiilor chirurgicale la nivelul uretrei sau în alte zone adiacente, precum și în urma folosirii prelungite a unui cateter urinar. Intervenția este similară cu cea efectuată la copii și are ca scop lărgirea deschiderii uretrale, pentru a facilita urinarea.