Tipuri de mastită
Există mai multe tipuri de mastită, în funcție de asocierea sa cu alăptarea și tipul de persoană afectată.
Mastita de lactație apare în timpul alăptării și este adesea legată de producția de lapte. Rezultă în mod obișnuit din factori precum canalele de lapte blocate sau pătrunderea bacteriilor la nivelul sânului. Mastita de lactație afectează de obicei un singur sân și poate duce la simptome asemănătoare gripei.
Mastita non-lactatorie cuprinde:
- Mastita periductală: inflamație în jurul canalelor mamelonului (poate să apară în caz de dilatare a ductelor mamare)
- Mastita puerperală: este similară mastitei de lactație, dar poate apărea și până la doi ani după naștere.
- Mastita granulomatoasă: este o afecțiune rară, benignă, caracterizată prin inflamație cronică și formarea de granuloame în țesutul mamar. Răspunsurile anormale ale sistemului imun ar putea fi o cauză de apariție de mastită granulomatoasă.
- Mastita carcinomatoasă, cunoscută și sub numele de carcinom mamar, este o formă rară și agresivă de cancer mamar. Se caracterizează prin invadarea parenchimului mamar de către celulele maligne.
În cazul femeilor sub 40 de ani, alăptarea poate duce la mastită de lactație, marcată de dureri mamare, inflamație, căldură, roșeață și simptome asemănătoare gripei. Mastita la menopauză este un alt tip de mastită fără alăptare. Aceasta este o inflamație rară a țesutului mamar care apare în timpul sau după instalarea menopauzei.
Mastita la bărbați este rară, dar posibilă. Aceasta poate prezenta simptome similare cu mastita apărută la femei. Cu toate acestea, din cauza rarității sale, apariția de simptome de mastită la bărbați determină adesea o evaluare medicală pentru a exclude alte afecțiuni.
Mastita la copii, deși mai puțin frecventă, se poate prezenta la sugari și copii cu simptome precum un nodul mamar, roșeață, sensibilitate și, uneori, febră. Aceste cazuri de mastită la copii necesită asistență medicală imediată pentru a determina un tratament adecvat.