Ce este mastectomia?

Mastectomia este o intervenție chirurgicală pentru rezecția parțială sau totală a unuia sau a ambilor sâni. Intervenția de mastectomie pot fi efectuată atât în scop preventiv (mastectomie profilactică), în cazul femeilor care prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea cancerului de sân, cât și în scop terapeutic, pentru a trata un caz de cancer mamar deja confirmat. La Spitalul Clinic SANADOR, operația de mastectomie este realizată în deplină siguranță, de chirurgi experimentați.

Watch on YouTube

Sânii conțin glandele mamare, cu rol în lactație. Aceste glande mamare sunt, la bază, glande sudoripare modificate, fiind formate dintr-o serie de structuri lobulare, cu rol în producerea de lapte, ale căror ducte se deschid la nivelul mamelonului. Între acești lobuli secretori se găsește o cantitate importantă de țesut adipos, precum și un strat de țesut conjunctiv fibros, cu rol de suport pentru glanda mamară.

Tipuri de mastectomie

Operația de îndepărtare a sânului poate fi de mai multe tipuri, în funcție de cantitatea de țesut care este eliminată de chirurgul specializat în chirurgia sânului. Astfel, există următoarele variante de mastectomie:

  • Mastectomie parțială (lumpectomie) – această intervenție presupune rezecția tumorii mamare și a unei margini de țesut sănătos din jurul acesteia și este limitată cazurilor de cancer de sân în stadiu incipient; lumpectomia aparține chirurgiei conservatoare a sânului, având avantajul menținerii unui aspect cât mai natural al sânului după tratamentul pentru cancer; această variantă de tratament chirurgical trebuie însoțită întotdeauna de radioterapie;
  • Mastectomie simplă (mastectomie totală)presupune îndepărtarea în totalitate a glandei mamare, inclusiv a mamelonului, a areolei, a fasciei mușchiului pectoral și a pielii, cu păstrarea ganglionilor axilari și a mușchiului pectoral; această intervenție este adesea urmată de o procedură de reconstrucție imediată a sânilor;
  • Mastectomie bilaterală (dublă mastectomie) – implică rezecția ambilor sâni, în timpul aceleiași intervenții; este indicată pacientelor cu cancer mamar dezvoltat la nivelul ambilor sâni, însă poate fi efectuată și preventiv, în cazul acelor paciente cu risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar, precum pacientele cu mutație genetică de tip BRCA1 sau BRCA2, confirmată prin testare BRCA;
  • Mastectomie radicală –înseamnă rezecția pielii, a glandei mamare, a ganglionilor axilari și a mușchilor pectorali; acest tip de intervenție a devenit din ce în ce mai rar utilizat în zilele noastre, datorită dorinței de conservare a sânului și a reducerii necesității de disecție a tuturor ganglionilor axilari, în urma dezvoltării metodei de biopsiere a ganglionului santinelă; în prezent, intervenția este rezervată cazurilor avansate de cancer mamar, cu invazie la nivelul mușchiului pectoral;
  • Mastectomia cu prezervarea (conservarea) pielii (skin-sparing mastectomy) – presupune îndepărtarea țesutului glandular mamar, a mamelonului și a tegumentului areolar, cu păstrarea restului de piele, pentru o reconstrucție mamară ulterioară, cu orice tip de implant sau de țesut autolog;
  • Mastectomia cu prezervarea mamelonului (nipple-sparing mastectomy) – intervenția implică rezecția țesutului mamar cu păstrarea mamelonului și a areolei, fiind rezervată cazurilor de tumori mamare fără invazie la nivelul complexului areolo-mamelonar.

Când este necesară extirparea sânului?

Aproape toate femeile cu cancer mamar sunt candidate pentru mastectomie, aceasta reprezentând varianta de tratament pentru majoritatea tipurilor de tumori ale glandei mamare. De asemenea, mastectomia poate fi indicată și în scop profilactic, pentru a preveni dezvoltarea cancerului la pacientele cu risc crescut, care prezintă mutații genetice sau istoric familial pozitiv pentru cancer mamar.  

Pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente pot alege între efectuarea unei mastectomii simple sau a unei intervenții de tip conservator, precum lumpectomia. Cu toate acestea, există anumite cazuri în care mastectomia reprezintă singura variantă de tratament pentru cancerul mamar; de exemplu:

  • Carcinoamele ductale sau lobulare mamare invazive;
  • Cancer mamar recurent (recidive tumorale);
  • Boala Paget mamară – o formă rară de prezentare a cancerului mamar, ce determină modificări de tip eczematos la nivelul areolei și mamelonului;
  • Carcinom mamar multicentric (prezența concomitentă a mai multor formațiuni tumorale la unul sau ambii sâni);
  • Carcinom mamar de tip inflamator;
  • Tumori mamare foarte voluminoase, de peste 5 centimetri în diametrul maxim, sau care depășesc dimensiunile unui sân;
  • Paciente cu contraindicații de efectuare a radioterapiei (de exemplu, pacientele însărcinate, la care radioterapia ar implica efecte dăunătoare pentru făt);
  • Prezența unor mutații genetice de tip BRCA (1 sau 2), care cresc riscul recidivelor tumorale.

Pregătirea pentru operația de mastectomie

Pregătirea pentru operația de mastectomie implică o discuție cu medicul curant, pe baza căreia se va decide tipul de intervenție efectuată, individualizată în funcție de cazul pacientei, de necesarul de terapie adjuvantă (precum chimioterapie sau radioterapie), precum și planul de reconstrucție chirurgicală după operația pentru cancer de sân. 

Pentru a efectua intervenția chirurgicală, este necesară o adaptare a schemei de tratament a pacientelor, întrucât anumite medicamente pot interfera cu operația. De exemplu, administrarea medicamentelor cu rol de fluidizare a sângelui sau medicația anticoagulantă trebuie oprită înaintea intervenției, pentru a reduce riscul de sângerare postoperatorie. De asemenea, întrucât operația de mastectomie este efectuată sub anestezie generală, consumul de alimente solide sau de lichide trebuie oprit cu cel puțin 8 ore înainte de intervenție.

Cum este realizată mastectomia?

O intervenție chirurgicală de mastectomie începe printr-o incizie de formă eliptică a tegumentului din jurul sânului, urmată de rezecția țesutului mamar și, uneori, a unor structuri suplimentare, precum ganglionii limfatici sau mușchiul pectoral, în funcție de tipul de mastectomie indicat. Odată îndepărtate, atât țesutul glandular mamar, cât și nodulii limfatici rezecați trebuie trimiși în laboratorul de anatomie patologică, pentru testare microscopică.

După rezecție, incizia este închisă, cel mai adesea fiind utilizate suturi de tip resorbabil, care sunt absorbite de organism în timp. În celelalte cazuri, suturile sunt îndepărtate ulterior. De asemenea, după mastectomie pot fi lăsate unul sau două tuburi de plastic, numite tuburi de dren, ce au rolul de a colecta orice fluid (de tip sânge, limfă etc.) care se poate acumula după intervenție. Aceste tuburi se cos de obicei la piele, iar capetele lor se atașează la mici pungi colectoare.

Dr. Ștefan Voiculescu în timpul unei operații de mastectomie la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de mastectomie sunt realizate de chirurgi foarte experimentați, specializați în chirurgia sânului.

Cât durează operația de mastectomie depinde foarte mult atât de tipul intervenției efectuate (mastectomie simplă, totală sau radicală), cât și de necesitatea de reconstrucție a sânului în același timp operator. În general, o intervenție de mastectomie fără reconstrucție imediată a sânului poate dura între 1 și 3 ore. Mastectomia urmată de proceduri de reconstrucție a sânului este o intervenție mai laborioasă, care necesită mai mult timp operator și mai multe zile de spitalizare.

Recuperarea după operația de extirpare a sânului

În general, pacientele care au trecut printr-o procedură de mastectomie rămân în spital pentru încă 1-2 nopți, înainte de a fi externate, pentru a fi monitoriza și manageria cu ușurință complicațiile ce pot apărea postoperator. Cele mai multe paciente pot putea reveni la activitățile uzuale la aproximativ 4 săptămâni după intervenție. În această perioadă, pacientele trebuie să își îngrijească atent rana, să schimbe zilnic pansamentele sau mai des, de fiecare dată când acestea se murdăresc și să dezinfecteze plaga de fiecare dată când schimbă pansamentele.

De asemenea, pacientele vor fi instruite referitor la modalitatea de schimbare și golire a pungilor colectoare a tuburilor de dren, care vor fi înlăturate de medicul chirurg la 1-3 săptămâni după intervenție. Efortul fizic intens nu este recomandat în această perioadă de recuperare după mastectomie, singura mișcare permisă fiind cea a brațelor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicații posibile ale mastectomiei

Posibilele complicații ce pot apărea după procedura de mastectomie sunt:

  • Durere și amorțeală la nivelul tegumentului incizat;
  • Infecție la nivelul plăgii;
  • Sângerare, cu formarea unui hematom (acumularea unei colecții de sânge sub nivelul inciziei);
  • Edem limfatic – este o complicație ce poate apărea în urma disecției (rezecției) ganglionilor limfatici; atunci când rezecția este extinsă la mai multe grupuri ganglionare, lichidul limfatic nu se mai poate drena corespunzător și se poate acumula la nivelul țesuturilor, determinând tumefierea acestuia (edem localizat, care se manifestă la nivelul brațului).
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce urmează după mastectomie?

O operație de mastectomie poate fi urmată, în același timp operator sau la o perioadă de timp, de o nouă intervenție, de reconstrucție chirurgicală a sânului. Aceasta se poate realiza utilizând expanderi mamari pe bază de soluție salină, implanturi mamare artificiale sau țesut autolog (propriu) al pacientei, numite lambouri, pe bază de grăsime sau țesut muscular.

O reconstrucție mamară după mastectomie, efectuată imediat sau la distanță de intervenție, poate avea un puternic efect pozitiv asupra încrederii de sine a pacientelor, datorită redobândirii simetriei și a aspectului estetic armonios al glandelor mamare, ceea ce poate crește semnificativ calitatea vieții pacientelor afectate de cancer mamar.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Mastectomie la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul cancerului de sân. Consultațiile de ginecologie sau de senologie realizate de medici experimentați sunt urmate de investigații imagistice performante, precum ecografie mamară cu sonoelastografie, mamografie digitală cu tomosinteză, inclusiv mamografie cu substanță de contrast, când există indicație, sau RMN mamar.

Pentru confirmarea diagnosticului, biopsia mamară este realizată în cele mai bune condiții, proba de țesut fiind analizată în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, prin examen histoplatologic, care poate fi completat cu examinare imunihistochimică. Pentru stabilirea unui tratament oncologic țintit, Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR asigură testare BRC din țesut tumoral pentru identificarea mutațiilor somatice.

Watch on YouTube

Atunci când este recomandată mastectomia, operația de îndepărtare a sânului este efectuată la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat, de chirurgi foarte experimentați, specializați în chirurgia sânului. Pacientele primesc asistență avansată pe Secția de Terapie Intensivă de categoria I, iar pentru o reabilitare optimă au acces la un program personalizat de recuperare medicală. În funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul prin mastectomie poate fi completat cu alte proceduri de tratament, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR