Markerii tumorali pentru diagnosticul cancerului

Ce sunt markerii tumorali?

Markerii tumorali sunt analize cu rol important în diagnosticul și stadializarea tumorilor maligne. Aceștia reprezintă substanțe produse de celulele tumorale sau de celulele normale, ca răspuns la prezența cancerului. La SANADOR, pacienții beneficiază de toate analizele de laborator și de investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul corect al cancerului.

Deși aceste teste sunt elemente importante în diagnosticul cancerului și în monitorizarea unei afecțiuni oncologice, nu toate tumorile maligne au markeri tumorali pozitivi. Examenele imagistice de tipul computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) trebuie să completeze evaluarea medicală.

Screeningul din România pentru markeri tumorali include în principal dozarea PSA (antigen specific prostatei) la bărbații peste 50 de ani, dozarea alfa-fetoproteinei la pacienții cu ciroză hepatică și a calcitoninei în familiile cu istoric de cancer tiroidian.

Ce rol au markerii tumorali în diagnosticul cancerului?

Markerii tumorali ajută la stabilirea tratamentului optim pentru tumora respectivă, permit identificarea unei recidive a cancerului și ajută la evaluarea eficacității tratamentului. Markerii tumorali sunt adesea folosiți în stadializarea cancerului, alături de gradul de invazivitate a tumorii, prezența de metastaze și implicarea sistemului limfatic. Anumiți markeri tumorali au rol în predicția vitezei cu care cancerul se va dezvolta.

Cei mai importanți markeri tumorali

Printre cei mai importanți markeri tumorali pentru colon este CEA (antigenul carcinoembrionar). Acesta nu este specific însă pentru cancer colorectal, putând fi identificat și în caz de cancer de plămâni, cancer de stomac, de tiroidă, cancer de pancreas, cancer de sân sau cancer de ovar. Dozarea se va face în timpul tratamentului, pentru a cuantifica eficiența acestuia sau după finalizarea tratamentului, pentru a identifica timpuriu o eventuală recurență a tumorii. Un alt marker tumoral întâlnit în cadrul tumorilor pancreatice, de tract biliar sau stomac este CA 19-9.

CA 15-3 si CA 27-29 sunt markeri tumorali pentru sân, utilizați pentru monitorizarea procedurilor terapeutice ale tumorilor maligne ale sânului. În cazul cancerului ovarian, markerul dozat este CA 125. BRCA1 și BRCA2 sunt mutații genetice ce sunt diagnosticate în cadrul screeningul cancerului de sân și ovarian, prin testare BRCA.

PSA este unul dintre cei mai uzuali markeri tumorali pentru diagnosticul cancerului. Acesta este folosit ca screening pentru depistarea tumorilor maligne ale prostatei la bărbații de peste 50 de ani, în general. PSA este important de asemenea în diagnosticul cancerului de prostată, monitorizare și identificarea reapariției tumorii. 

Alfa-fetoproteina este un marker tumoral dozat pentru diagnosticul tumorilor hepatice în principal, dar și în tumorile ovariene sau testiculare. În funcție de valoarea sa, alfa-fetoproteina este și un indicator al prognosticului pacientului.

Cum se realizează o analiză pentru markeri tumorali?

Pentru a realiza o analiză pentru markeri tumorali, pacientului i se va recolta o probă de sânge venos. Procedura de recoltare este simplă, asemănătoare cu cea realizată la analizele uzuale anuale. În anumite cazuri, este recomandată recoltarea de urină, pentru a realiza un test pentru markeri tumorali.

O altă variantă de a doza markerii tumorali este prin biopsie. Aceasta se poate recolta de la nivelul pielii sau al altor organe afectate. Deși realizarea testelor de sânge și de urină este facilă și rapidă, recoltarea biopsiei poate fi urmată de sângerare sau disconfort local timp de o zi sau două.  

Valorile normale ale markerilor tumorali

Rezultate testelor pentru markeri tumorali pot fi în limite normale sau crescute. Valorile normale ale markerilor tumorali depind de tipul de marker implicat. Spre exemplu, pentru alfa-fetoproteina, marker important în special în cancerul hepatic, valoarea normală este sub 15ng/ml.

CA-125, antigen utilizat în diagnosticul tumorilor ovariene, se încadrează în mod normal în intervalul 0-35 U/mL. CEA, antigen prezent în tumorile maligne ale tractului digestiv, este mai mic de 2.5 ng/mL la persoane care nu au cancer. Fumătorii au valori ale CEA mai mari, chiar în lipsa tumorilor maligne.

Orice creștere peste normal a markerilor tumorali necesită investigații suplimentare, ce constau în analize de sânge, investigații imagistice și alte probe, în funcție de tipul tumorii suspectate. Investigațiile diagnostice se efectuează la recomandarea medicului oncolog și sunt necesare pentru a stabili prezența tumorii maligne, stadializarea acesteia și planul de tratament.

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Ce înseamnă o valoare anormală a unui marker tumoral?

Valorile anormale ale markerilor tumorilor identificate la teste de screening necesită investigații amănunțite suplimentare. În alte situații, medicul oncolog va recomanda dozarea markerilor tumorali pentru a stadializa tumora malignă descoperită. O valoare anormală a acestor teste poate încadra cancerul într-un stadiu mai avansat.

Valorile markerilor tumorali sunt dozate periodic de-a lungul tratamentului. Dacă acestea sunt în scădere, prognosticul este favorabil. Dezavantajul markerilor tumorali este că valoarea lor scade și crește variabil în timpul tratamentului prin chimioterapie. De aceea, pentru o interpretare mai bună a rezultatelor, acestea trebuie corelate cu alte investigații, precum cele imagistice. Dacă tratamentul chirurgical, chimioterapia sau radioterapia au condus la dispariția tumorii, medicul oncolog poate recomanda dozarea markerilor tumorali la intervale de timp variate, pentru a descoperi din timp o recurență a tumorii.

Valori anormale ale markerilor tumorali se înregistrează și în alte boli, în afara celor maligne. Chisturile ovariene, afectarea renală, hepatita, sarcoidoza, boli ale glandei tiroidei pot duce la creșterea markerilor tumorali, în absența cancerului. De aceea, este necesar ca orice valoare anormală să fie investigată suplimentar, pentru a exclude prezența cancerului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Markeri tumorali pentru diagnosticul cancerului la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de toate analizele și investigațiile necesare pentru screeningul și diagnosticul cancerului. Probele de sânge necesare pentru markerii tumorali sunt recoltate în orice clinică sau punct de lucru SANADOR, în cele mai bune condiții de confort și siguranță, și analizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente de ultimă generație. În acest fel, rezultatele sunt furnizate rapid și corect, iar pacienții au acces și la consultații de oncologie, pentru interpretare și recomandarea unui plan terapeutic, atunci când este necesar.

Biopsiile sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR și prelucrate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR. De asemenea, la SANADOR sunt disponibile teste genetice pentru cancer, la recomandarea unui medic genetician, analizele fiind realizate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR.

În funcție de indicația medicală stabilită, la SANADOR pacienții beneficiază și de investigații imagistice performante – CT 128 slice, RMN 3 Tesla, PET-CT și SPECT-CT, pentru informații suplimentare în cazul unei suspiciuni de cancer.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR