Ce probleme de sănătate poate provoca malocluzia?

Pentru a ne bucura de o bună calitate a vieții trebuie să acordăm atenție atât stării generale de sănătate, cât și danturii. Problemele dentare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre și este recomandat să mergem periodic la un consult medical, pentru a descoperi și trata din timp eventuale afecțiuni.

Malocluzia este una dintre problemele stomatologice des întâlnite atât la copii, cât și la adulți. Impactul pe care îl are nu este doar de ordin estetic, ci și funcțional, pentru că o mușcătură greșită are consecințe severe asupra sănătății generale. Pentru a preveni aceste probleme și pentru a le gestiona corect atunci când apar, pacienții au nevoie de servicii medicale integrate, care le asigură acces la consulturi multidisciplinare, prin colaborarea strânsă între medicul stomatolog și medici cu alte specializări, în funcție de fiecare situație în parte.

  • Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR! Sună la 021.9699!

Ce este malocluzia?

Malocluzia sau mușcătura greșită înseamnă alinierea incorectă a dinților de pe cele două arcade. Există mai multe tipuri de malocluzie și mai multe cauze care pot duce la această situație – dinți prea înghesuiți sau cu spații prea mari între ei, dinți strâmbi sau o diferență de dimensiune între maxilar și mandibulă, care poate fi congenitală. De asemenea, prezența unor dinți incluși și lipsa unor dinți care nu au fost înlocuiți cu implant dentar pot duce la malocluzie.

În funcție de severitatea acestei probleme, mușcătura incorectă modifică semnificativ fizionomia, provoacă dificultăți de vorbire și de masticație, face mai dificilă menținerea unei igiene orale corecte și astfel crește riscul apariției altor afecțiuni stomatologice, cum sunt cariile dentare, uzura dentară, gingivita sau chiar parodontoza. În cazurile severe, malocluzia dentară poate duce la probleme serioase de sănătate, cu implicații pe termen lung, care necesită tratament multidisciplinar.

Cum afectează malocluzia coloana vertebrală?

În timp, malocluzia poate provoca o afecțiune numită disfuncția articulației temporo-mandibulare (ATM), care se manifestă prin dificultatea de a deschide gura, probleme cu mestecarea și cu înghițirea alimentelor. Apar dureri la nivelul maxilarului, funcționarea articulației fiind serios limitată. Disconfortul resimțit se poate extinde însă și la nivelul craniului, prin dureri de cap, și la nivelul coloanei vertebrale, prin durere cervicală.

Tensiunea anormală din mușchii responsabili cu masticația, ca urmare a malocluziei, influențează însă și postura. Astfel, un pacient cu mușcătură adâncă (mandibula acoperă mult maxilarul în timpul mușcăturii) poate dezvolta lordoză cervicală (capul și gâtul sunt aplecate în față). În schimb, o persoană cu mușcătură deschisă (cele două arcade se ating doar în zona măselelor, între dinții frontali rămânând spațiu) poate avea coloana cervicală anormal de dreaptă, în cazul său dispărând forma firească a coloanei, care trebuie să fie ușor curbată la nivel cervical.

Teleradiografie pentru diagnosticul malocluziei
Teleradiografie pentru diagnosticul malocluziei

Atunci când mandibula și maxilarul nu se unesc corect, sunt suprasolicitați nervii și mușchii de la nivelul capului, gâtului, umerilor și spatelui, care încearcă să compenseze problema și să mențină unghiul normal al articulației temporo-mandibulare. Din această cauză, persoana afectată poate dezvolta și dureri la nivelul umerilor, durere de spate cronică, iar postura este serios modificată. Fiecare pacient resimte diferit aceste manifestări clinice, astfel încât și tratamentul trebuie să fie individualizat și multidisciplinar.

Alte probleme de sănătate provocate de malocluzie

Atunci când mușcătura greșită modifică postura normală a corpului pot să apară și alte probleme de sănătate, unele deosebite de severe, care nu sunt asociate, la o primă vedere, cu problemele dentare. De aceea, în lipsa unui consult multidisciplinar, care să includă și o evaluare completă a stării de sănătate a danturii, identificarea corectă a cauzei unei afecțiuni poate fi dificilă.

O postură nefirească a corpului provocată de malocluzie afectează echilibrul, flexibilitatea și mobilitatea unei persoane, poate duce la dificultăți de respirație, la apnee în somn, astm bronșic, rinită alergică, tinitus, amețeli și chiar la aritmie. Stresul cronic la care este supus organismul din cauza tensiunii musculare constante crește riscul de fibrilație atrială, o gravă tulburare de ritm cardiac, care poate declanșa accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.

Tratament pentru malocluzie

În funcție de tipul și de severitatea malocluziei, tratamentul poate fi realizat în mai multe moduri. De cele mai multe ori, dantura poate fi îndreptată prin tratament ortodontic, care implică fixarea unui aparat dentar care să alinieze corect dinții. Există mai multe tipuri de aparate, inclusiv unele invizibile, astfel încât pacienții beneficiază de o soluție modernă, estetică și cu rezultate funcționare deosebite.

Este important de menționat că tipul de aparat dentar potrivit este recomandat de medicul ortodont în urma unei consultații de specialitate, care poate fi completată și de o radiografie dentară. Planul terapeutic este întotdeauna personalizat, pentru a se obține rezultate optime și de durată. În anumite situații, sunt necesare și extracții dentare înainte de montarea aparatului dentar, pentru a rezolva problema înghesuirilor dentare.

În timpul tratamentului ortodontic, pacientul trebuie să se prezinte mai des la medicul stomatolog, pentru control și pentru ajustarea aparatului. De asemenea, în această perioadă trebuie acordată mai multă atenție igienei dentare și alimentației. Tratamentul cu aparate dentare este indicat atât copiilor, cât și adulților.

Cu cât malocluzia este tratată mai repede, cu atât sunt obținute rezultate mai bune și sunt prevenite problemele de sănătate care ar putea să apară, menționează Conf. Dr. Marius Mariș, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială la Clinica de Stomatologie SANADOR:

„Este recomandat ca primul consult ortodontic să fie efectuat încă din copilărie, în jurul vârstei de 7 ani. Vestea bună este că, indiferent de vârstă, dinții pot fi îndreptați cu ajutorul aparatelor dentare, doar că durata de tratament poate fi mai mare la un adult. Conf. dr. Marius Mariș, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială la Clinica de Stomatologie SANADOR

„În funcție de necesitățile pacientului, se pot recomanda aparatele dentare fixe, vizibile sau gutierele moderne, confecționate dintr-un material transparent, precum aparatul invizibil Spark, pentru pacienții cu o viață activă. Acestea au aceeași eficacitate ca cele tradiționale, însă au și beneficii suplimentare: rezultate mai rapide, sunt estetice și detașabile, ceea ce înseamnă că pot fi scoase în timpul mesei sau când vă spălați pe dinți, deci nu sunt restricții alimentare, iar igiena este mult mai ușoară, sunt confortabile, fiecare gutieră fiind personalizată în funcție de dantura pacientului. În prima etapă va avea loc amprentarea digitală a arcadelor, cu ajutorul căreia se va realiza o simulare 3D, pentru a vedea cum se deplasează dinții, care este durata tratamentului și cum va arăta noul zâmbet, la finalul acestuia.”, explică Conf. Dr. Marius Mariș.

Conf. Dr. Marius Mariș, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială la Clinica de Stomatologie SANADOR, în timpul unei consultații.
Conf. Dr. Marius Mariș este medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială la Clinica de Stomatologie SANADOR.

În unele cazuri, poate fi necesar tratament printr-o intervenție de chirurgie ortognatică, care poate remedia anomaliile congenitale ale maxilarului sau pe cele provocate de fracturi. Acest tip de chirurgie maxilo-facială permite restabilirea funcționării normale a maxilarului și restabilește fizionomia normală, corectând inclusiv eventuale deformări ale oaselor faciale. Tratamentul prin chirurgie ortognatică implică o abordare multidisciplinară, prin colaborarea chirurgului maxilo-facial cu echipa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, cu medici ortodonți, cu specialiști în imagistică și radiologie medicală și în recuperare medicală.

În cazul în care malocluzia este provocată de bruxism, în paralel cu tratamentul ortodontic, este indicat ca pacientul să consulte un medic specialist în posturologie și să urmeze și ședinte de recuperare medicală, prin fizioterapie, pentru a îmbunătății mobilitatea mandibulei, pentru a relaxa mușchii și pentru a gestiona stresul care determina scrâșnirea involuntară a dinților.

Tratament integrat la SANADOR

La SANADOR pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul oricăror afecțiuni medicale și stomatologice. Datorită abordării integrate, multidisciplinare, pacienții au acces la consultații oferite de medici cu diferite specializări și de medici dentiști specializați în toate ramurile stomatologiei.

Pentru prevenție, diagnosticul și tratamentul eficace al malocluziei, Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de echipamente medicale performante, procedurile fiind realizate de medici foarte experimentați. Indiferent dacă este necesar tratament ortodontic sau prin chirurgie ortognatică, pacienții primesc cea mai potrivită soluție terapeutică, stabilită individualizat.

Serviciile medicale integrate asigurate de SANADOR permit completarea tratamentului stomatologic cu un plan terapeutic personalizat, prin abordare multidisciplinară, în funcție de complicațiile provocate de malocluzia severă. Astfel, pacienții au acces în același centru medical la consultații de specialitate și la investigații de reumatologie, ORL, pneumologie, posturologie, ortopedie, cardiologie, recuperare medicală, în funcție de specificul fiecărui caz în parte.

Tratamentul chirurgical, atunci când este indicat, se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

  • Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR