Ce sunt malformațiile uterine

Malformațiile uterine afectează forma, dimensiunea sau structura uterului și sunt cauzate de factori genetici. Acestea sunt prezente la naștere, însă multe pot să rămână nediagnosticate până la vârsta pubertății. În timpul embriogenezei sau dezvoltării fetale, ductul Müllerian (organul embriologic din care se dezvoltă organele genitale feminine) prezintă modificări care duc la formarea unui uter malformat.

Watch on YouTube

Simptomele variază de la amenoree, infertilitate, pierderi repetate de sarcină, durere la nivel pelvin. Tratamentul este specific tipului și severității malformației uterine. Corectarea modificărilor structurale uterine necesită de cele mai multe ori intervenție chirurgicală.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri

Există cinci tipuri de malformații uterine. În interiorul uterului septat este prezent un sept sau o membrană care se extinde parțial sau complet de-a lungul uterului, împărțindu-l în două cavități separate. Acesta este asociat cu un risc crescut de a pierde sarcina. Uterul septat necesită intervenție chirurgicală pentru a îndepărta septul și pentru îmbunătăți funcția reproducătoare.

Uterul unicorn are doar o jumătate din dimensiunea unui uter normal și există doar o singură trompă uterină. Sarcina este posibilă în acest tip de malformație uterină, însă prezintă riscuri semnificative, cum ar fi nașterea prematură.

În uterul bicorn, forma uterului este asemănătoare cu o inimă. Aceasta prezintă o despărțitura în partea de sus și este o malformație rar întâlnită. Femeile cu uter bicorn prezintă un risc crescut de avort spontan, însă mai mult de jumătate dintre acestea pot să ducă o sarcină aproape normală.

În uterul didelf sunt prezente două utere. Alături de acestea sunt două cavități vaginale. Acest tip de malformație este capabil să mențină o sarcină.

Uterul arcuat este o malformație ușoară. În partea superioară, uterul prezintă o ridicătură. Modificarea nu prezintă un impact asupra sarcinii, iar femeile care prezintă uter arcuat pot să ducă o sarcină complet normală.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele malformațiilor uterine

Cauza exactă care duce la dezvoltarea unui uter modificat ca structură nu este clară. Cu toate acestea, se crede că factorii de mediu și factorii genetici au o implicare în această patologie.

Unele malformații uterine pot să fie asociate cu modificări genetice. Acestea sunt localizate la nivelul genelor care duc la dezvoltarea organelor reproducătoare feminine. 

De cele mai multe ori, malformațiile uterine apar în timpul dezvoltării embriologice uterine. În cazul în care apare un defect în acest proces, atunci organele genitale feminine pot să prezinte modificări. În timpul dezvoltării, echilibrul hormonal este foarte important. Dacă acesta este modificat, atunci poate să aibă un efect negativ asupra dezvoltării uterine. Substanțele teratogene pot să contribuie și ele la dezvoltarea anormală a embrionului.

Semne și simptome de malformații uterine

Semnele și simptomele prezente în malformațiile uterine depind de tipul și severitatea malformației. În unele cazuri, femeile cu malformații uterine pot să fie complet asimptomatice, iar modificarea să fie obiectivată doar în timpul unui consult ginecologic de rutină, care include și examen bimanual. În alte cazuri, simptomele pot să apară precoce, iar fertilitatea să fie afectată.

Uterul septat prezintă un risc crescut de a pierde sarcina. Pacientele cu această malformație pot să nască prematur. Aceste complicații pot să apară și în uterul unicorn sau bicorn. Perioadele menstruale pot să fie neregulate. În uterul unicorn, sângele poate să nu se elimine și să rămână în interiorul uterului.

Pacientele care prezintă uter didelf pot să experimenteze două perioade menstruale separate. Fertilitatea nu este afectată de obicei, însă există un risc crescut ca în timpul nașterii nou-născutul să aibă o prezentație cu picioarele.

Alte simptome prezente în malformațiile uterine includ amenorea, durerea la nivelul abdominal inferior, menstruații intens dureroase, sângerări în afara perioadei menstruale cât și durere în timpul contactului sexual (dispareunie).

Stabilirea diagnosticului

Malformațiile uterine se diagnostichează în timpul unui control de rutină sau în perioada adolescenței. Pierderea repetată de sarcină poate să ridice suspiciunea existenței unei malformații uterine.

Pe lângă examenul ginecologic cu valve este necesară și efectuarea unei ecografii abdominale și a unei ecografii transvaginale. Ecografia ajută la vizualizarea formei și dimensiunii uterului. Tot cu ajutorul acestuia se pot observa și ovarele, iar uneori și trompele uterine.

Examenul RMN oferă o imagine mult mai clară a organelor genitale interne. Histerosalpingografia este o explorare radiologică în care se instilează o substanță de contrast prin canalul cervical și se vizualizează prin radiografii cum substanța migrează spre și prin trompele uterine. La fel se efectuează și în histerosonografie, însă substanța care se introduce este soluție salină, iar parcursul ei se vizualizează cu ajutorul ecografului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru malformațiile uterine

Tratamentul pentru un uter septat poate să nu necesite întotdeauna intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, singura metodă de tratament a unui uter septat este intervenția chirurgicală, într-un procedeu cunoscut sub numele de metroplastie histeroscopică, care implică tăierea și înlăturarea septului, astfel încât uterul să nu mai fie împărțit în două părți distincte. După această intervenție, riscul de avort spontan scade.

De asemenea, în cazul uterului unicorn, tratamentul nu este mereu necesar. Acesta se efectuează în cazul în care există un rudiment pe partea unde nu s-a dezvoltat uterul, iar acesta prezintă endometru. Se intervine chirurgical și atunci când intensitatea durerii este foarte mare sau în cazul în care se dezvoltă o tumoră la nivelul acestuia.

În cazul uterului bicorn, tratamentul chirurgical nu este recomandat. Se poate efectua reconstrucția chirurgicala a uterului, însă procedura este efectuată doar în cazuri speciale.

În cazul uterului didelf, nu se recomandă tratarea lui decât dacă pacienta a prezentat mai multe pierderi de sarcină. Dacă apar dureri în timpul actului sexual, septul vaginal longitudinal asociat poate fi îndepărtat chirurgical.

Uterul arcuat nu necesită tratament deoarece nu cauzează simptome sau complicații.

Malformațiile uterine și sarcina

Este posibilă o sarcină normală în toate cele cinci tipuri de malformații uterine, cu mențiunea că fiecare tip de malformație, cu excepția uterului arcuat, este asociat cu riscuri în timpul nașterii. În cazul în care fătul are o poziționare anormală, se recomandă nașterea prin operație cezariană.

O gravidă cu un uter septat se confruntă cu riscuri precum greutate mică la naștere a bebelușului, avort spontan, travaliu prematur, naștere prematură și poziționarea anormală a fătului. În aceste situații, este necesară monitorizarea atentă a bebelușului pe parcursul sarcinii. Sarcinile cu uter septat cresc riscul de naștere prematură, iar aceasta poate fi asociată cu dezvoltarea incompletă a organelor și sistemelor fetale, generând riscuri de dizabilități congenitale. Cu toate acestea, este important de subliniat că nu toate sarcinile în aceste condiții duc automat la complicații sau dizabilități la naștere. După corectarea chirurgicală a uterului septat, pacienta poate să ducă o sarcină normală, cu recomandarea de a aștepta cel puțin două luni înainte de a încerca concepția din nou.

În cazul femeilor cu malformații uterine de tip unicorn și bicornuat, există riscuri mai mari asociate sarcinii. În această situație, femeile se confruntă cu aceleași riscuri enumerate anterior pentru femeile cu uterul septat, iar în plus, pot apărea sângerări vaginale, poziționare pelviană, prezentație transversă sau în alt mod decât cu capul în jos, risc crescut de naștere prin cezariană, hemoragie postpartum, afecțiuni ale placentei, hipertensiune indusă de sarcină și un cervix incompetent. Este posibilă sarcina gemelară dacă uterul este de tip unicorn. Această situație prezintă un risc foarte ridicat, deoarece forma și dimensiunea uterului nu sunt optime pentru a găzdui doi bebeluși.

În cazul femeilor cu uter didelf, sunt prezente aceleași riscuri prezentate la uterul septat, iar în plus față de acestea există riscul de rupere a septului vaginal în timpul nașterii vaginale.

  • Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate. Vino la SANADOR pentru consultații complete!

Diagnostic și tratament  la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu malformații ale uterului beneficiază de consultații și investigații ginecologice avansate, inclusiv de histerosalpingografie, care se realizează în condiții de siguranță maximă. Când medicul decide că intervenția chirurgicală este opțiunea terapeutică viabilă, aceasta se realizează într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii. Experiența și pregătirea înaltă a chirurgilor și a echipei medicale contribuie la un parcurs cât mai bun al tratamentului, alături de dotările de top și monitorizarea atentă a pacientelor.

Femeile cu malformații uterine care își doresc o sarcină sau sunt însărcinate se pot adresa Maternității SANADOR, care oferă servicii medicale complete, de la consultații și analize la investigații imagistice și teste genetice. Gravidele sunt monitorizate pe toată durata sarcinii, astfel încât evoluția acesteia să decurgă cât mai bine.

Nașterea la Maternitatea SANADOR se realizează cu medici obstetricieni pregătiți pentru orice situație, în condiții de siguranță maximă, iar nou-născuții sunt îngrijiți într-o secție de neonatologie modernă, pregătită atât pentru nou-născuții la termen, cât și pentru cei prematuri sau cu probleme medicale. Toți bebelușii beneficiază de consultații interdisciplinare de pediatrie, oftalmologie pediatrică, ortopedie pediatrică și neurologie pediatrică, precum și de screening postnatal pentru afecțiuni auditive sau metabolice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR