Cauze și factori de risc
Malformațiile urinare congenitale sunt, în majoritatea cazurilor, rezultatul mutațiilor genetice, care pot afecta dezvoltarea normală a rinichilor, ureterelor, vezicii urinare. Cu toate acestea, există și alți factori care pot contribui la apariția acestor malformații, precum expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii sau anomalii în dezvoltarea fetală.
Nu se cunoaște cu certitudine cauza exactă a rinichiului în potcoavă, dar se crede că factorii genetici joacă un rol important, în timp ce factorii de mediu, cum ar fi expunerea la anumite toxine sau substanțe nocive precum alcoolul sau anumite medicamente, pot, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea acestei anomalii.
Boala polichistică renală poate fi cauzată de factori genetici în anumite situații, în timp ce în altele poate apărea din cauza unor mutații genetice sporadice. Aceste mutații pot fi influențate de expunerea la substanțe toxice.
Agenezia, displazia și hipoplazia renală sunt în mare parte cauzate de mutații genetice, însă nu sunt neapărat transmise de la părinți. O altă cauză mai rară este utilizarea anumitor medicamente de către mamă în timpul sarcinii.
Apariția ureterului dublu este determinată de erori în dezvoltarea fetală timpurie, când ureterul se formează din structurile embrionare primare. Aceste erori genetice pot determina o diviziune anormală a ureterului în timpul dezvoltării, rezultând două uretre conectate la un rinichi.
Blocarea la joncțiunea uretero-pielică apare din cauza unor anormalii în dezvoltarea structurii ureterului sau a rinichiului în timpul formării fătului în uter. În unele cazuri, există o predispoziție ereditară.
Apariția refluxului vezico-ureteral poate fi determinată de moștenirea genetică, anomalii ale tubului neural sau alte anomalii ale tractului urinar, cum ar fi prezența ureterului dublu.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!