Tipuri de malformații cardiace congenitale
Malformațiile cardiace congenitale se împart în două mari tipuri – cianogene și non-cianogene. Defectul septal atrial reprezintă o comunicare între atriul stâng și cel drept, acolo unde acestea ar trebui să fie despărțite de un perete denumit sept. Acesta este considerat un defect ușor, ce necesită supraveghere și se poate închide odată cu creșterea. Unele malformații cardiace congenitale pot apărea în contextul unor anomalii genetice, cum ar fi Trisomia 18, o afecțiune cromozomială asociată frecvent cu defecte cardiace complexe.
Defectul septal ventricular reprezintă o comunicare între ventriculul stâng și cel drept. Ductul arterial persistent constă dintr-o comunicare între aortă și artera pulmonară. Sângele va circula din aortă, zona cu presiune mare, spre artera pulmonară. Defectele mici se pot închide de asemenea de la sine.
Tetralogia Fallot este o malformație complexă, cianogenă, ce poate pune viața nou-născutului în pericol. Aceasta se caracterizează prin patru tipuri de defecte – stenoza (îngustarea) arterei pulmonare, un defect septal ventricular larg, aorta „călare” pe sept și hipertrofia (creșterea) ventriculului drept.
Alte tipuri de malformații cardiace includ:
- Coarctația de aortă - este o malformație congenitală caracterizată de o stenoză aortică, care forțează inima să pompeze mai puternic. Lăsată netratată, această malformație cardiacă poate duce la complicații serioase, potențial fatale.
- Persistența ductului arterial (PDA - caracterizată prin existența unei legături între artera aortă și artera pulmonară, cunoscută sub numele de canal arterial. În mod normal, acest canal arterial se închide la scurt timp după naștere, redirecționând fluxul sanguin către plămâni.
- Defectul complet de canal atrioventricular – se manifestă printr-o gaură formată în centrul inimii, care afectează toate cele patru camere ale cordului. Din cauza acestei anomalii, sângele care circulă la nivelul cordului se amestecă, iar valvele și camerele inimii nu-l pot direcționa corect.
- Transpoziția vaselor mari (TVM) este o malformație cardiacă congenitală în care artera aortă și artera pulmonară sunt situate în poziții anormale: aorta iese din ventriculul drept în loc de cel stâng, în timp ce artera pulmonară iese din ventriculul stâng în loc de cel drept.
- Atrezia pulmonară - anomalie cardiacă în care valva pulmonară nu se formează corect.
- Anomalia Ebstein – afectează structura și funcționarea valvei tricuspide, care nu se mai închide corect, astfel încât sângele se întoarce de la camerele inferioare ale inimii spre camere superioare, provocând regurgitare tricuspidiană.
- Stenoza valvei pulmonare – valva pulmonară este îngroșată și nu se deschide corect, iar sângele nu poate circula eficient de la inimă spre artera pulmonară și apoi spre plămâni.
- Trunchiul arterial comun - când există o conexiune între aorta și artera pulmonară.
- Anomaliile arterelor coronare - în care una dintre ramurile arteriale este dezvoltată într-un loc greșit sau are o orientare incorectă.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!