Ce este malformația arterio-venoasă cerebrală?
O malformație arterio-venoasă cerebrală (MAV) este o anomalie de dezvoltare a vaselor sanguine din creier, reprezentată printr-un cuib de vase arteriale și venoase dezorganizate și interconectate în mod direct, fără interpunerea sistemului capilar. Malformațiile arterio-venoase pot apărea oriunde în organism, însă cel mai frecvent se formează la nivelul creierului și măduvei spinării. Într-o MAV cerebrală, sângele trece direct din arteriole în venule, scurtcircuitând traseul normal prin capilare. Sângele circulă prin aceste vase cu viteză și presiune ridicate, ceea ce poate determina ruperea venulelor, determinând hemoragii cerebrale și complicații severe.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Arterele și venele sunt conductele de transport al sângelui prin corp, arterele transportă sângele oxigenat de la inimă spre restul organismului, în timp ce venele transportă sângele neoxigenat în sens opus. Pe măsură ce se îndepărtează de inimă, arterele devin tot mai mici, până la nivel de arteriole, care se continuă cu capilarele, cele mai mici vase din organism.
Ajunse la nivelul organelor, arteriolele varsă sângele bogat în oxigen și nutrienți către celule, iar venulele preiau sângele încărcat cu dioxid de carbon, pentru a fi eliminat la nivelul plămânilor, prin expirație. Aceste schimburi de nutrienți au loc la nivelul capilarelor, la nivelul cărora există anumite porozități, prin care aceste substanțe pot trece din și înapoi în vas. Totodată, la nivelul capilarelor, fluxul vascular devine mai lent, oferind timp pentru ca aceste schimburi să aibă loc.