Tipuri de malformație Chiari
Există cinci tipuri de malformații Chiari. Cel mai frecvent tip este malformația Chiari de tip I, care apare atât la copii, cât și la adulți. În mod normal, măduva spinării trece prin deschizătura numită foramen magnum de la baza craniului, dar cerebelul este situat deasupra acestei deschizături și nu ar trebui să se extindă în canalul spinal. În cazul malformației Chiari de tip I, partea inferioară a cerebelului coboară în canalul spinal prin foramen magnum.
Există și o formă recent identificată, numită Chiari tip 0, în care țesutul cerebral nu se deplasează anormal prin craniu, dar există acumulare anormală de țesut sau de substanțe în zona de la baza craniului, în apropierea foramen magnum. Această acumulare poate afecta fluxul normal de lichid cefalorahidian în acea zonă. Malformația Chiari de tip 0 este foarte rară.
Malformația Chiari de tip II este o malformație congenitală a sistemului nervos central care survine în timpul dezvoltării embrionare a creierului și a măduvei spinării. În acest tip de malformație, cerebelul și trunchiul cerebral se formează în mod anormal și creează o presiune în craniu. Malformația Chiari de tip II este adesea asociată cu o formă gravă de spina bifida.
Malformația Chiari de tip III este cel mai grav tip și este rar. Câteva porțiuni ale cerebelului și trunchiului cerebral pătrund în canalul spinal, dar nu prin foramen magnum, ci prin intermediul unei deschideri anormale în partea din spate a craniului, ceea ce duce la formarea unei umflături cunoscute sub denumirea de encefalocel. Tipul III poate debuta în copilărie, provocând simptome grave. De obicei, este necesară o intervenție neurochirurgicală.
Malformația Chiari de tip IV este o afecțiune rară, care se manifestă la sugari. Aceasta apare atunci când cerebelul nu s-a dezvoltat corespunzător și este o formă severă, adesea asociată cu riscuri semnificative pentru viața bebelușilor afectați.