Cum poate fi prevenită infecția cu Plasmodium
Prevenirea de infecție cu Plasmodium, parazitul care cauzează malaria, se realizează printr-o combinație de măsuri de protecție împotriva înțepățurilor de țânțari și administrarea de medicamente preventive. Este esențial să se folosească plase de pat tratate cu insecticide, care oferă o barieră eficientă în timpul somnului și să se poarte haine de protecție, cum ar fi pantaloni lungi și cămăși cu mâneci lungi, mai ales în timpul orelor când țânțarii sunt cei mai activi, adică la răsărit și la apus.
Este recomanbdată aplicarea pe piele de produse concepute pentru a ține la distanță insectele, care conțin ingrediente active precum DEET sau picaridin, sub formă de spray sau unguente, pentru a reduce riscul mușcăturilor. DEET este un repelent clasic, eficient împotriva mușcăturilor de insecte, dar poate avea un miros neplăcut și o textură grasă. Picaridin, pe de altă parte, este mai recent, fără miros și nu afectează materialele plastice, fiind la fel de eficient în respingerea țânțarilor și căpușelor.
Persoanele care călătoresc în zone endemice ar trebui să discute cu medicul specialist despre administrarea de medicamente preventive înainte, în timpul și după călătorie, pentru a diminua riscul de infecție. De asemenea, există două vaccinuri recomandate pentru prevenirea malariei: RTS,S și R21. Ambele vaccinuri sunt destinate în special copiilor din zonele endemice pentru malaria cauzată de Plasmodium falciparum, cel mai periculos parazit care provoacă această boală.
Vaccinul RTS,S a fost prima dată recomandat de OMS în octombrie 2021, iar R21 a fost adăugat ulterior ca o opțiune eficientă și sigură. Ambele vaccinuri necesită un program de administrare în patru doze, iar utilizarea lor este prioritară în regiunile cu transmitere moderată și ridicată a malariei, aducând o altă opțiune în lupta împotriva acestei boli.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!