Ce este luxația de rotulă?

  • 021 9699 Luxația de rotulă necesită tratament medical. Vino la SANADOR!

Luxația de rotulă apare atunci când rotula este dislocată din traseul ei de pe șanțul anterior și vertical al articulației genunchiului. Rotula, patela sau osul patelar este un os mic, rotund-triunghiular ce se află în grosimea tendonului mușchiului cvadriceps. Acest os glisează pe fața anterioară a articulației genunchiului în timpul mișcărilor de flexie și extensie ale gambei pe coapsă.

Cauze și factori de risc pentru rotula sărită

Luxația de rotulă acută e rezultatul unui traumatism la nivelul genunchiului sau, mai rar, al unei mișcări greșite în timpul mersului. Un traumatism prin cădere de la același nivel, o coliziune cu un obiect dur sau o răsucire bruscă a genunchiului în timp ce piciorul este fixat pe pământ, cum este cazul sportivilor sau dansatorilor, sunt printre cele mai frecvente cauze de patelă dislocată.

Afecțiunea e mai întâlnită în rândul adolescenților și a copiilor și cel mai frecvent, aceasta apare la adolescentele ce practică un anumit sport. O luxație de rotulă e mai probabilă la categoriile de vârstă mai mici din cauza activităților fizice mai intense practicate în această perioadă.

După un prim episod de luxație de patelă, cresc șansele ca aceasta să recidiveze datorită instabilității patelare instalate. Instabilitatea patelară se referă la slăbirea ligamentelor și tendoanelor genunchiului, aceasta producând adesea fenomene de luxație recidivantă de rotulă. 

În anumite cazuri, poate fi vorba despre o luxație de rotulă congenitală, afecțiune mai rară care este prezentă de la naștere și se mai numește și displazie trohleară. Aceasta poate apărea în cadrul unor sindroame precum sindromul Down, sindrom Larson, sindromul Ellis-Van Creveld, în cadrul artrogrifozei sau poate fi o malformație izolată.

Semne și simptome în luxația de rotulă

  • 021 9699 Dacă ai simptome de luxație patelară, apelează la SANADOR!

Tabloul clinic al luxației de patelă acute poate include un zgomot de pocnitură venit de la nivelul genunchiului însoțit de fenomene precum: inflamația articulației, durere intensă brusc instalată, vânătăi, imposibilitatea de a mai flexa/extinde genunchiul și blocarea sa într-o poziție dureroasă ori o rotulă sărită, mult deplasată, ușor vizibilă la inspecția genunchiului.

În luxația acută de rotulă edemul și hemoragia în cavitatea articulară a genunchiului (hemartroza) sunt semne frecvent întâlnite.

Dacă luxația este cronică sau recidivantă, pacienții pot descrie simptome precum durere pe fața anteromedială a genunchiului, clicuri și blocări ale articulației, simptome ce se agravează în timpul flexiei genunchiului.

Alte semne sunt reprezentate de problemele de arhitectură structurală a genunchiului, ce pot include deplasări în articulație precum anteversia femurală, patela alta (rotulă situată foarte sus în articulație), laxitate ligamentară sau torsiune tibială.

Medicul ortoped mai poate examina pacientul și pentru niște semne caracteristice ale dislocației patelare:

  • Semnul J sau alunecarea rotuliană – deviații laterale (cu peste 30 de grade) în traiectul rotulei prin șanțul anterior al articulației genunchiului ce sunt vizibile la trecerea din flexie în extensie;
  • Testul de aprehensiune patelară – se aplică o forță laterală ce deviază patela medial și se fac excursii de la extensia completă a articulației, către flexia la 90 de grade și înapoi către extensie în timp ce se menține forța asupra rotulei. Dacă apare durere sau încordarea cvadricepsului la această manevră, atunci testul se consideră pozitiv.

Diagnosticarea rotulei sărite

Imagistica joacă un rol esențial în diagnosticarea luxației de rotulă și în alegerea metodei de management a acestei patologii.

Radiografiile simple, în incidență frontală și laterală sunt extrem de utile în a detecta prezența fracturilor, corpilor liberi intraarticulari, lipsa aliniamentului articular sau modificări artrozice secundare. Incidența laterală este mai frecvent folosită în evaluarea luxației congenitale de rotulă.

De asemenea, specific pentru evaluarea osului rotulian se folosește incidența Merchant (în răsărit de soare), ce poate evidenția modificări ale congruenței articulare și gradul de înclinație al osului patelar.

Imaginile obținute la examenul CT pot evalua prezența fracturilor osteocondrale, pot măsura parametrii specifici de deplasare patelară și pot ajuta la stabilirea abordului terapeutic intervențional.

Examenul RMN articular (RMN de genunchi) este mai sensibil decât examenul CT, are avantajul de a putea evalua și țesuturile moi și efectul pe cartilajul articular al luxației, iar în cazul luxațiilor congenitale de rotulă este utilizat pentru clasificarea anatomică a gradului de displazie articulară.

Tratamentul în luxația de rotulă

  • 021 9699 Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!

Tratamentul inițial al luxației începe cu reducerea dislocației rotulei (repoziționarea corectă) dacă aceasta nu este prezentă în șanțul articular la momentul examinării.

Ulterior, exerciții pentru întărirea musculaturii cvadricepsului sunt folosite atât ca metode curative cât și pentru prevenția unor episoade recurente de dislocație patelară. Recuperarea după o dislocație rotuliană durează în jur de 6-8 săptămâni, dar poate fi mai îndelungată pentru cazurile complexe.

O orteză pentru luxația de rotulă are rolul de a proteja genunchiul pe perioadele de slăbiciune ligamentară și de a preveni reluxația precum și rolul de a stabiliza genunchiul în timpul mersului.

În cazurile în care luxația de rotulă este recidivantă sau simptomele de acompaniament sunt foarte intense și nu cedează la metodele non-invazive de tratament se poate opta pentru managementul chirurgical al patologiei.

Opțiunile terapeutice chirurgicale includ examinarea și debridarea prin artroscopie de genunchi, ce permite vizualizarea arhitecturii interioare a articulației ori secționarea ligamentelor laterale atunci când problema este dată de tracțiunea excesivă exercitată pe această direcție.

La cei cu luxație recidivantă de rotulă este posibil ca realinierea chirurgicală a structurilor ce compun articulația genunchiului (trohleoplastie) să fie necesară pentru a preveni apariția unor episoade noi.

Prevenirea rotulei sărite

Fiecare episod de luxație de rotulă afectează permanent laxitatea ligamentară și cartilajul articular într-o anumită măsură. Acest lucru crește șansele de recurență proporțional cu fiecare nou episod de luxație apărut.

Cu toate că dislocația patelară nu poate fi prevenită întotdeauna dacă contextul în care aceasta se produce este spontan (accidente, căderi), există câteva metode ce cresc șansele de a evita acest tip de leziune, printre care:

  • Urmărirea unui program de exerciții de recuperare după luxația de rotulă. Acest lucru presupune că recuperarea se face complet după un prim episod de dislocare patelară și include un timp adecvat de repaus pentru a permite articulației să se vindece și evitarea forțării ei precoce.
  • Condiționarea musculară, în special axată pe grupele musculare ale membrului inferior ce participă la suportul articulației genunchiului.
  • Menținerea unei forme fizice bune și efectuarea regulată a exercițiilor de întindere și mobilizare articulară previn scăderea gradelor de mobilitate și șansa apariției unei dislocații la un efort brusc.
  • Efectuarea exercițiilor fizice de orice fel, doar sub îndrumarea unui fizioterapeut sau a unui antrenor specializat pe sănătatea articulară, cel puțin la introducerea unor noi tipuri de exerciții în rutina de antrenament pentru a asigura mobilizarea corectă a articulațiilor în timpul acestora.
  • Consultarea unui chirurg ortoped pentru persoanele ce au factori de risc pentru instabilitate patelară, pentru care un abord chirurgical ar putea fi benefic în prevenția episoadelor de luxație rotuliană. 

Tratament la SANADOR

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Medicii de la Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR sunt experimentați și supraspecializați. Pacienții au acces la investigații imagistice realizate cu aparatură performantă, ca tomograful Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri și echipamente de RMN de ultimă generație, cu putere 3 Tesla, care asigură imagini detaliate, inclusiv a celor mai mici leziuni. În funcție de rezultatele investigațiilor, medicul decide abordarea terapeutică. Atunci când acesta consideră necesară intervenția chirurgicală, medicii optează, atunci când este posibil, pentru metode minim-invazive, prin artroscopie.

Artroscopul este un tub cu o cameră video atașată, care se introduce în articulația genunchiului printr-o incizie millimetrică. Medicul are astfel acces vizual detaliat asupra structurilor anatomice și poate realiza și proceduri terapeutice, cu instrumente minuscule, care se introduc prin aceeași incizie. La Spitalul Clinic SANADOR, toate intervențiile chirurgicale se realizează în blocuri operatorii moderne, iar pacienții sunt îngrijiți cu atenție de o echipă medicală cu pregătire vastă.

Pacienții care se recuperează după luxația de rotulă pot veni la baza de recuperare SANADOR, unde o echipă experimentată și pregătită îi ajută să revină la cea mai bună formă, prin fizioterapie, kinetoterapie și masaj, și să prevină recurența cu ajutorul exercițiilor de întărire a musculaturii piciorului și de creștere a mobilității.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR