Cauze și factori de risc pentru rotula sărită
Luxația de rotulă acută e rezultatul unui traumatism la nivelul genunchiului sau, mai rar, al unei mișcări greșite în timpul mersului. Un traumatism prin cădere de la același nivel, o coliziune cu un obiect dur sau o răsucire bruscă a genunchiului în timp ce piciorul este fixat pe pământ, cum este cazul sportivilor sau dansatorilor, sunt printre cele mai frecvente cauze de patelă dislocată.
Afecțiunea e mai întâlnită în rândul adolescenților și a copiilor și cel mai frecvent, aceasta apare la adolescentele ce practică un anumit sport. O luxație de rotulă e mai probabilă la categoriile de vârstă mai mici din cauza activităților fizice mai intense practicate în această perioadă.
După un prim episod de luxație de patelă, cresc șansele ca aceasta să recidiveze datorită instabilității patelare instalate. Instabilitatea patelară se referă la slăbirea ligamentelor și tendoanelor genunchiului, aceasta producând adesea fenomene de luxație recidivantă de rotulă.
În anumite cazuri, poate fi vorba despre o luxație de rotulă congenitală, afecțiune mai rară care este prezentă de la naștere și se mai numește și displazie trohleară. Aceasta poate apărea în cadrul unor sindroame precum sindromul Down, sindrom Larson, sindromul Ellis-Van Creveld, în cadrul artrogrifozei sau poate fi o malformație izolată.