Ce este luxația de gleznă?
O luxație de gleznă este o afecțiune gravă, caracterizată printr-o separare anormală între oasele articulației gleznei. Această articulație, care cuprinde tibia, peroneul și talusul, facilitează mișcarea sus-jos a piciorului, în timp ce articulația subtalară, situată mai jos, permite mișcarea stânga-dreapta. Vino la SANADOR pentru tratament modern!
În mod normal, ligamentele rezistente țin aceste oase la locul lor, asigurând stabilitatea articulației. Gravitatea acestei leziuni apare atunci când o forță semnificativă perturbă aceste ligamente, trăgându-le sau rupându-le și creând un spațiu anormal între oase. O astfel de traumă poate duce adesea la fracturi concomitente la unul sau mai multe oase ale gleznei (de exemplu, fractura de talus). În unele cazuri, se poate produce o luxație a gleznei fără fractură.
Deși este mai puțin frecventă, o luxație de gleznă la copii necesită o atenție specializată și un tratament adaptat, datorită prezenței cartilajelor de creștere.
Există mai multe tipuri de gleznă luxată, în funcție de direcția de deplasare:
- Luxațiile posterioare implică deplasarea talusului înapoi, adesea însoțite de fracturi.
- Luxațiile anterioare – talusul se deplasează anterior din cauza unei forțe exercitate pe partea din spate a călcâiului.
- Luxațiile laterale presupun deplasarea laterală, care rezultă din forța aplicată dinspre partea medială sau laterală a piciorului.
- Luxațiile verticale implică deplasarea talusului în sus sau în jos, cauzată de o forță aplicată pe partea superioară, respectiv inferioară a piciorului.
O luxație de gleznă reprezintă o urgență medicală, deoarece prezintă potențialul de a afecta structurile adiacente ale gleznei. Vasele de sânge sau nervii gleznei pot suferi leziuni, iar pielea și țesuturile moi ar putea fi sfâșiate sau tăiate de oasele fracturate.
-
021 9699 Vino la SANADOR!