Ce este luxația de deget?

Luxația de deget este o leziune frecventă, care apare atunci când oasele unui deget sunt mutate (dislocate) din poziția lor normală. Dislocarea unei articulații înseamnă că cele două suprafețe ale articulației nu mai sunt în contact una cu cealaltă. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Degetul mare are două articulații, iar restul degetelor au câte trei articulații care permit îndoirea și îndreptarea degetelor. Atunci când oricare două oase sunt forțate să se deplaseze de la locul articulației, cum ar fi într-o leziune sportivă, un traumatism sau o cădere, poate apărea un deget luxat. O luxație de deget apare cel mai frecvent când degetul este îndoit înapoi peste limita normală, dar poate apărea și când degetul este îndoit lateral sau înainte. O luxație poate avea loc la oricare articulație a degetelor, însă cea mai frecventă afectată este articulația mijlocie a degetului, numită și articulația interfalangiană proximală.

În diferite accidentări, ligamentele care țin oasele degetelor împreună pot fi rupte sau se poate rupe chiar și o bucată de os, situație numită fractură de avulsiune. De obicei, degetul este în mod evident deformat și apar edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) la locul leziunii. Pentru a diagnostica un deget luxat se recomandă efectuarea de radiografii din mai multe unghiuri. Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă administrarea de analgezice și aplicarea de comprese cu gheață în zona afectată. Tratamentul unui deget dislocat implică manipularea oaselor în poziția normală, după injectarea unui anestezic în baza degetului afectat, urmată de purtarea unei atele timp de aproximativ 3 săptămâni.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru dislocarea unui deget

O luxație de deget este cauzată de o forță care se aplică degetului și îl deplasează peste limitele normale într-o anumită direcție. Cele mai frecvente cauze pentru dislocarea degetului cuprind:

  • leziunile sportive – în special la sporturile jucate cu o minge, cum ar fi fotbal, baschet și volei, atunci când mingea lovește un deget întins cu forță astfel încât îl hiperextinde înapoi, împingând oasele din articulație;
  • cădere – impactul din cădere pe mâna cu degetele întinse poate împinge degetele dincolo de intervalul normal de mișcare;
  • accident – o lovitură la un deget, cum ar fi închiderea unei uși pe deget, poate provoca dislocarea degetului;

În ceea ce privește factorii de risc pentru luxația unui deget, sunt importante de menționat practicarea de sporturi, în special cele jucate cu mingea, dar și factorii genetici, care pot determina ca unii oameni să se nască cu ligamente slabe.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă luxația degetului?

Un deget luxat este de obicei foarte ușor de recunoscut, manifestându-se cu:

  • deformarea articulației degetului;
  • apariția edemului în jurul articulației;
  • apariția echimozelor în jurul articulației;
  • durerea articulară;
  • imposibilitatea de îndoire sau îndreptare ai degetului în mod normal;
  • îndoirea degetului în unghiuri neobișnuite;
  • apariția de amorțeală sau furnicături la nivelul degetului luxat;
  • paliditatea pielii degetului rănit;
  • în cazuri severe, apariția unei rupturi la nivelul pielii unde s-a produs leziunea.

Stabilirea diagnosticului de luxație de deget

Atunci când se suspectează apariția unui deget luxat este necesară prezentarea la medic pentru stabilirea diagnosticului corect, deoarece există situații când, în afara dislocării, pot apărea entorse sau chiar fracturi. Întârzierea diagnosticului corect și a tratamentului poate duce la întârzierea vindecării, la pierderea pe termen lung a mobilității și la rigidizarea articulațiilor.

Pentru diagnosticul de deget dislocat, un medic specialist ortoped trebuie să efectueze o anamneză completă, care să cuprindă factorii de risc prezenți, mecanismul de accidentare, momentul apariției și progresia simptomelor, leziunile anterioare ale degetelor și ocupația pacientului. O examinare fizică este pasul următor din diagnostic, care cuprinde analizarea semnelor clinice prezente, cum sunt edemul local, eritemul (înroșirea), echimozele, deformarea și sensibilitatea la palpare. Evaluarea trebuie să includă, de asemenea, observarea alinierii degetelor, integritatea tegumentului și a ligamentelor și intervalul de mișcare a articulațiilor. Palparea articulației poate fi folosită pentru a determina locul de sensibilitate maximă.

Chiar dacă după evaluare se poate pune diagnosticul de luxație de deget, în cele mai multe cazuri se recomandă și efectuarea de radiografii pentru confirmare și pentru a exclude prezența fracturilor asociate. Evaluarea radiologică se efectuează cu minimum trei radiografii ale articulației, din unghiuri diferite: anteroposterior, lateral și oblic. Pe lângă radiografiile simple, mai nou se încearcă și utilizarea de ultrasunete, pentru a ajuta la determinarea neinvazivă a rupturilor de tendon.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru deget dislocat

Pentru o luxație de deget, pacientul trebuie să aplice comprese cu gheață pe degetul rănit și să ridice mâna deasupra nivelului inimii, pentru a ameliora edemul. De asemenea, se recomandă îndepărtarea imediată a bijuteriilor, cum ar fi inelele. Trebuie reținut faptul că pacientul nu trebuie să încerce să repoziționeze articulația singur, din cauză că poate provoca leziuni structurilor subiacente, cum sunt vasele de sânge, tendoanele, nervii sau ligamentele. Tratamentul specific pentru un deget dislocat trebuie întotdeauna efectuat de personal medical și poate cuprinde:

  • reducerea – este termenul medical folosit pentru repoziționarea osului la locul său; se efectuează după administrarea unui anestezic local pentru a diminua durerea în timpul procedurii; se poate efectua o a doua radiografie după, de control, pentru a confirma realinierea degetului și pentru a verifica dacă există fracturi care nu au fost observate la prima radiografie.
  • montarea unei atele – după reducere, medicul montează o atelă, pentru a menține degetul imobil, care va trebui purtată, în funcție de severitatea luxației, timp de câteva zile până la câteva săptămâni.
  • imobilizarea cu alt deget – în plus față de atelă sau, uneori, în locul unei atele, se poate folosi o bandă elastică pentru a lega degetul dislocat de unul sănătos de lângă acesta, pentru a permite mișcarea timpurie a degetului și a preveni rigiditatea articulațiilor;
  • intervenția chirurgicală – în unele cazuri, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală pentru a repoziționa oasele și a repara orice fracturi sau ligamente rupte.

Pe lângă aceste măsuri, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare pentru a ajuta la controlul durerii. De asemenea, odată ce degetul și-a revenit suficient pentru a îndepărta atela, se poate recomanda recuperare, cu efectuare de fiziokinetoterapie, pentru a ajuta la reducerea rigidității și la creșterea mobilității articulației. În mod normal, activitățile obișnuite pot fi reluate în câteva săptămâni de la accidentare, dar poate dura până la șase luni ca degetul să se vindece complet. În unele cazuri, când luxația este însoțită de o fractură sau tratamentul medical nu este prompt, durerea și rigiditatea pot fi de lungă durată sau chiar permanente.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu deget luxat au acces la consultații asigurate de medici ortopezi cu experiență în diagnosticul și tratamentul luxațiilor, fracturilor și altor afecțiuni ale aparatului locomotor. Medicii evaluează amănunțit pacienții, aleg cel mai bun tratament și oferă recomandări de îngrijire. Atunci când este necesar tratamentul chirurgical, acesta este efectuat într-un bloc operator dotat cu tehnologie ultramodernă. Pentru redobândirea abilităților motrice, pacienții se pot adresa Departamentului de medicină fizică și reabilitare SANADOR, unde terapeuți care utilizează metode moderne îi îndrumă până la recuperarea completă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR