Ce este luxația de deget?
Luxația de deget este o leziune frecventă, care apare atunci când oasele unui deget sunt mutate (dislocate) din poziția lor normală. Dislocarea unei articulații înseamnă că cele două suprafețe ale articulației nu mai sunt în contact una cu cealaltă. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!
Degetul mare are două articulații, iar restul degetelor au câte trei articulații care permit îndoirea și îndreptarea degetelor. Atunci când oricare două oase sunt forțate să se deplaseze de la locul articulației, cum ar fi într-o leziune sportivă, un traumatism sau o cădere, poate apărea un deget luxat. O luxație de deget apare cel mai frecvent când degetul este îndoit înapoi peste limita normală, dar poate apărea și când degetul este îndoit lateral sau înainte. O luxație poate avea loc la oricare articulație a degetelor, însă cea mai frecventă afectată este articulația mijlocie a degetului, numită și articulația interfalangiană proximală.
În diferite accidentări, ligamentele care țin oasele degetelor împreună pot fi rupte sau se poate rupe chiar și o bucată de os, situație numită fractură de avulsiune. De obicei, degetul este în mod evident deformat și apar edemul (umflarea) și echimozele (vânătăile) la locul leziunii. Pentru a diagnostica un deget luxat se recomandă efectuarea de radiografii din mai multe unghiuri. Pentru ameliorarea simptomelor se recomandă administrarea de analgezice și aplicarea de comprese cu gheață în zona afectată. Tratamentul unui deget dislocat implică manipularea oaselor în poziția normală, după injectarea unui anestezic în baza degetului afectat, urmată de purtarea unei atele timp de aproximativ 3 săptămâni.
-
021 9699 Apelează la SANADOR!